Prihodnost obrata za predelavo rib in izdelavo kaviarja negotova

21.9.2017 | 11:00

Ivan Kralj (Foto: arhiv DL)

Ivan Kralj (Foto: arhiv DL)

Šentjernej - Kot smo že poročali, namerava slovensko-ruska družba Caviar Biosistem, katere solastnik je Ivan Kralj iz Velikih Brusnic, v šentjernejski industrijski coni Sejmišče predvidoma letos začeti gradnjo obrata za predelavo rib, v kar namerava vložiti več milijonov evrov. Poleg tega pa je v načrtih omenjene družbe še nekajkrat večji projekt s podzemno ribogojnico za vzrejo belug in jesetrov, iz katerih bi nato pridobivali kaviar.

Toda postopek za pridobivanje gradbenega dovoljenja je zaustavljen. Pritožile so se namreč tri okoljevarstvene organizacije. Projekt bo tako do rešitve tega vprašanja stal, vztrajanje okoljevarstvenikov pa ga lahko tudi povsem ustavi, je za STA opozoril Kralj.

Sicer pa naj bi po postavitvi šentjernejskega obrata zaposlili približno 60 ljudi in nato njihovo število sčasoma okrepili do približno 100. Hkrati pa bi radi severno od Kostanjevice na Krki, kjer Kostakovo brežiško podjetje HPG za hortikulturo, plantaže in gradnje na lastnem posestvu načrtuje gradnjo rastlinjakov s spremljajočimi objekti, zgradili dodatne podzemne bazene za gojenje rib. Ker pri delovanju ribogojnice nastaja odvečna toplota, ki bi jo lahko uporabili za ogrevanje omenjenih rastlinjakov, se Caviar Biosistem tega podviga loteva skupaj s podjetjem HPG.

Sicer pa naj bi v Šentjerneju, dokler ne bi ustvarili lastnih virov ribjega mesa, letno predelali nekaj tisoč ton zamrznjenih rib. Med končnimi izdelki je Kralj navedel ribje hrenovke, paštete, ribje klobase, premium steklene konzerve z ribjim mesom in dimljeni ribji file, zagon proizvodnje kaviarja pa načrtujejo do leta 2024. Ciljajo predvsem na prodajo na evropskem in ameriškem trgu, je še povedal Kralj.

Okoljevarstveniki zaskrbljeni

Med pritožniki v omenjenem postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja je tudi Dolenjsko okoljsko društvo, katerega predstavnik Zlatko Resman je za STA povedal, da menijo, da se bo, čeprav predstavniki podjetja Caviar Biosistem zatrjujejo drugače, iz predelovalnice rib širil smrad. Kljub temu, da so v omenjenem podjetju napovedali tudi gradnjo lastne čistilne naprave, pa okoljevarstvenike skrbi odpadna voda, katere količina naj bi bila po mnenju tega društva večja od te, kot naj bi jo zmogla šentjernejska čistilna naprava. Sam projekt jih sicer v njegovem začetnem delu ne moti in ga nameravajo budno spremljati predvsem v njegovem nadaljevanju, je še dejal Resman.

S. G.

Komentarji (13)

21.9.2017 4   (8)   (4)   OceniDolenjc 
Zlatko Resman, strokovnjak da mu ni para. Spozna se na vse, oziroma na nič! In spet neke iniciative, mnenja,...... katerih namen je samo zavirati napredek in ustvarjati dvomljiva mnenja in negativno klimo. Zakoni so jasni in jih je potreba spoštovati. Za spoštovanje zakonov pa imamo inštitucije katere naj opravijo svoje delo.
21.9.2017–2   (5)   (7)   OceniLokalpatriot 
Dolenjc če si v svojem kraju želiš smrdljive industrije, potem povabi Kralja & company da ti jo zgradijo na dvorišču! In kakšne zakone imaš v mislih?? Samo tiste, ki so nas kožo pisani kapitalistom? Ali mogoče tudi tiste, ki ščitijo državljane in njihovo pravico do kvalitetnega življenskega okolja?? Namreč spoštovat je potrebno oboje!! Najprej pa občane oz. državljane!! Načrtovani projekt bi prinesel nekaj slabo plačanih delovnih mest, zasmradil pa vsaj pol občine!! Odločen NE!!¨Sicer pa se nihče ne vpraša o teh bajkovitih podzemnih vzgajališčih rib .... Kako in iz katerih vodnih virov bo zagotovljena potrebna voda?? Kakšna bo kvaliteta izhodne vode iz bazenov in ali bo uporabljana namakanje kmetijskih površin?? Odprtih vprašanj je nešteto. Na njih odgovarjajo pa le naložbeniki oz. lastniki podjetja .. Nobene študije neodvisnih inštitutov. Kako pa je če študije naroči in plača investitor, pa vemo. Prilagojene so plačniku ... Šentjernejčani pamet v glavo!!
21.9.2017–1   (1)   (2)   OceniUps!! 
Vprašanje : kakšen vpliv bi imel " pobeg" jesetrov ali belug na avtohtone ribje vrste v reki Krki in njenih pritokih? Kako je mogoče katero koli ribjo vrsto vzrejati v popolno temi podzemnih bazenov?? Malo sem o tej metodi vzreje brskal po medmrežju, vendar ničesar ni najti!! Je to popolnoma nova zadeva in če ne, zakaj jo že ne uporablja nobena evropska država in če jo, katera??Kakšen naj bi bil sistem čiščenja odpadne vode oz. reciklaže in recirkuliranja in kolikšen odvzem iz površinskih vodotokov? Podobnih vprašanj je ogromno! In dobro je poznati relevantne odgovore. Ni dovolj le tvezenje o delovnih mestih in lakoti evropskega in ameriškega trga po teh produktih ter s tem povezanimi dobički lastnikov podjetja. Gre za od tega veliko pomembnejše stvari - kvaliteto življenja občanov in za zaščito že tako obremenjenega ekosistema in porečja reke Krke!!
21.9.2017–1   (2)   (3)   Ocenidolenjc123 
Kar se tiče delovnih mest je danes tako, da delavcev že zdaj ni. Se potem res sprašujem zakaj gradit eno ogromno packarijo tukaj. Lahko Kralj tudi v Bosni postavi. Torej zakaj tukaj v Šentjerneju, zakaj ne Brusnice, so samo u Šentjerneju tako bogi? Ne niso, kdor hoče delat ta že dela in priložnosti je dovolj. Sem pa takoj za to da se postavi nekaj kot je Yaskawa, tovarna robotov, ki jo bodo postavili v Kočevju, je en drug nivo. Preprostih delovnih mest je v Šentjerneju že vrh glave. Največji so v Podgorju. Uganite iz kje zadnje čase delavci prihajajo v Podgorje.
21.9.2017–2   (1)   (3)   OceniČlanica ROVO-DOD 
Očitno avtor članka ne ve, da je pritožbo na ARSO vložila Nevladna okoljevarstvena organizacija skupina ROVO katere je predsednik g. Resman, ki so z oddajo okoli 3000 listov dokazili na MOP, ter postali vzorčen primer v EU-ju ali organizacija z največjimi referencami. Vse se, da preveriti, če je to res. Tako, da se "Dolenjc" lahko v jezik ugriznete. Predsednika poznam iz davnih 2010, ko so skupaj z doc. prof. dr. Bergincem ustanovila DOD kjer sem bila sama na ustanovitvi in od takrat sem mnenja, da je z dušo in srcem okoljski deloholik. Glede vsebine članka sem sama mnenja, da je ta pomanjkljivo napisan, glede na tisto kar smo napisali. Je pa tudi res, da ni to čas za kritiko do lastnika kapitala g. Kralja saj moramo prvo doživeti to, ribarnico zaprtega tipa, ki je še ni v SLO, šele po zagonu, pridejo na vrsto argumentirana naša in vaša mnenja ! Bodite v cvetju, Nataša Pirc !
21.9.2017OceniSankcije proti Rusiji 
https://europa.eu/newsroom/highlights/special-coverage/eu-sanctions-against-russia-over-ukraine-crisis_de
21.9.2017 6   (6)   (0)   Ocenibralec 2 
Resman je leta 2011 za Dolenjski list izjavil tale biser: "Ekositemi ne ogrožajo okolja, kot skušajo nekateri to z govorjenjem v medijih prikazati. Če bi bile ostale firme v občini tako urejena kot oni, bi lahko rekli, da smo kot Švica." In tak človek naj bi bil kredibilen?
21.9.2017–1   (3)   (4)   OceniSantos 
Globoko upam, da tega objekta v Šentjerneju ne bo nikoli. Kot je že nekdo pred menoj napisal, smradu in slabo plačanih delovnih mest NE POTREBUJEMO ! G. Kralj, če si tako sposoben kot se delaš, potem začni razmišljat kako odpreti delovna mesta, ki bodo prinesla več kot 60.ooo eur dodane vrednosti na zaposlenega in temu primerne plače,ker edino to narekuje napredek neke regije. Ribogojnico si postavi v Brusnice na dvorišče !
25.9.2017 1   (3)   (2)   OceniDolenjc 
He he! Sem vas piknu - a? Ja "Power to the people" in Ekologija so zmagovita kombinacija dan danes, dobra tržna niša za takšne in drugačna. Pa če maš kaj pojma ali ne, pa če predstavljaš koga ali ne, pa če zagovarjaš zakon ali ne,....... Rastejo kot gobe po dežju ti nevladniki, kot jurčki dandanes. Bo treba delat in ne samo filozofirat. To je edina zadeva katera lahko "potegne" to našo ubogo Slovenijo naprej. Pa še nekaj: radi se mejte!
25.9.2017 3   (5)   (2)   Oceninn 
namestu da bi bli podgurci veseli da sploh k njim kdu pride se ga oni otepajo k hudič križa

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava