dolenjska

Mesojedec: Policija grozila s plačilnimi nalogi in ustrahovala protestnike

25.9.2017 | 10:35 | J. Ambrožič

Tudi s fotografij, ki jih je na protestu posnela naša novinarka Lidija Markelj, je razvidno, da so policisti v krožišču ustavljali protestnike. (Foto: L. M,. arhiv DL)

Tudi s fotografij, ki jih je na protestu posnela naša novinarka Lidija Markelj, je razvidno, da so policisti v krožišču ustavljali protestnike. (Foto: L. M,. arhiv DL)

Novo mesto - Predsednik Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silvo Mesojedec je danes ministrstvu za notranje zadeve, Generalni policijski upravi in medijem poslal  dopis, v katerem je izrazil nezadovoljstvo in razočaranje nad ravnanjem policije med sredinim protestom, katerega so organizirali zaradi neučinkovitega reševanja romske problematike.

"Do tega shoda smo si predstavljali, da s policijo dobro sodelujemo," je poudaril Mesojedec in pojasnil, da so se s policisti večkrat srečali na sestankih, kjer so govorili o težavah z Romi.

"Ob tem protestu pa smo uvideli, da smo se krepko motili. Shod smo prijavili in vedelo se je, da bomo z okoli dvajsetimi vozili opozorili na naše nestrinjanje s takšno politiko, ki po našem mnenju ne bo prinesla pozitivnih rezultatov. Dogovorjeni smo bili, da bomo upoštevali navodila policije, da ne bi prišlo do nepotrebnih zapletov. Zato smo bili neprijetno presenečeni nad aktivnostjo policije. Na ta protest so se pripravili, kot da nanj prihajajo največji kriminalci. Policistov je bilo več kot protestnikov. Le na protestu policistov pred vlado v Ljubljani jih je bilo več. Ravnanje policije, ki je očitno imelo navodila svojih nadrejenih, kako delovati ob izvajanju našega mirnega in nenevarnega protesta, je popolnoma v duhu TOTALITARNEGA sistema, ki se nam kaže vsak dan bolj na nešteto načinov in že ob skoraj vsaki priložnosti. Protestnike so ustavljali tudi na popolnoma neprimernem mestu, v samem krožišču (pri Qlandiji), izvajali načrtno in proti udeležencem protesta usmerjeno kontrolo prometa s pregledovanjem dokumentov in brez kakršnega koli podpisa dokumenta o prekršku grozili s plačilnim nalogom, ki bo prišel po pošti, z očitnim namenom ustrahovanja ljudi," piše Mesojedec, ki pričakuje, da jim bodo pristojni odgovorili na vrsto vprašanj:

"•Kdo in zakaj je naš napovedani shod ocenil za tako tveganega, da je bilo potrebno na prizorišče poslati večje število policistov od števila protestnikov?

•Iz kakšnega razloga je bil shod sneman, saj sem na sestanku na policiji povedal, da bomo upoštevali navodila policije? Nezaupanje?

•Iz kakšnega razloga in po čigavem navodilu so policisti načrtno spremljali gibanje v prometu z zapisovanjem na neke papirčke/beležke in potem ustavljanje tistega, ki se je po njihovem "prevečkrat" peljal skozi krožišče in s tem omejevali ustavno in zakonsko pravico prostega gibanja po deželi? Kaj če se je nekdo kar tako malo vozil naokoli, ker je nekoga ali nekaj iskal, testiral avtomobil ali kaj podobnega?

•Mar ni potrebno ob morebitni ustavitvi policista ob prekršku podpisati dokument, ali je običajno, da policist ustno pove udeležencu, da bo po pošti dobil plačilni nalog?

•Kako ocenjujete ustavljanje policistov na popolnoma neprimernem mestu v samem krožišču, saj so bili s tem dejanjem nedvomno kršeni cestnoprometni predpisi in ogrožena varnost udeležencev v prometu?

•Ali boste v primeru ugotovitve kršitev ukrepali tako kot v primeru afere Koprivnikar?"

V prilogi objavljamo celoten dopis, za komentar pa smo se obrnili tudi na PU Novo mesto.

‹ nazaj

Komentarji (6)

26.9.2017 2 (2) (0)OceniRom 
Policija zanemarja osnovne naloge zagotavljanja varnosti reda in miru v državi. Namenoma. Ko nekdo temu protestira, mu policaji začno groziti. Namenoma. Treba je vprašati vodilne na PU, kdo je naročil tak tretma in za kakšen razlog.
26.9.2017OceniDirty old town 
Vemo kdo ima vzvode v NM in kdo upravlja iz ozadja, medije, pravosodje, policijo, gospodarstvo, javna sredstva, društva itd....točno vemo kdo oz. kateri, le molči se strahopetno.. Drugače pa vse to Silvo Mesojedec lepo razloži, le brati je treba znati med vrsticami. . Zakaj DL brišete konkretna vprašanja? Torej je tudi ta del- komentarji , ki je bil do sedaj relativno demokratičen , ukinjen zatorej niste več aktualni kar pomeni da ste iz takšnih in drugačnih razlogov tudi vi utišani, oz. ustrahovani. Taka forma medija za večino bralcev in obiskovalcev izgublja svojo vrednost...in zanimivost.V to sem prepričan.
26.9.2017OceniDirty old town 
Rom, vemo, kdo naroča vse tretmaje v NM. Silvo Mesojedec je vse povedal.Le brati je treba znati tudi med vrsticami.
26.9.2017Oceniabecedarij 
čujte vi dečki protestniki...pa pojdite se v Žabjak razkazovat s svojimi limuzinami in pridružilo se vam bo 5 krat več Romov s svojimi, tudi boljšimi...in potem lahko krožite okoli cele Slovenije...zaradi mene se lahko odpeljete na Goli otok....
26.9.2017OceniPodgurc iz mejsta 
abecedarji ne vem kaj si hotu povedat, kar že itak vsi vemo? Lahko pa bi zakrožli malu okul Rotovža to bi bilo nekaj novga, .Svoj čas žau zdaj ni možnu ker je onemogočen pristop da o kroženju ne govorimo :) LOL
26.9.2017Oceniabecedarij 
protestniki = Romi = isti....isti... laho se jim pridružiš...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava