Vonj po domačem je neprecenljiv

26.9.2017 | 17:30

Goran Šavor v svoji pekarni (Foto: M. B.-J.)

Goran Šavor v svoji pekarni (Foto: M. B.-J.)

Črnomelj - Konec prihodnjega tedna bo minilo leto dni, odkar je svoja vrata v prostorih nekdanje prve črnomaljske samopostrežne trgovine ob glavni mestni ulici odprla Pekarna Krajcar, pekarstvo in slaščičarstvo. Lastnik in direktor pekarne Goran Šavor sicer že 20 let dela v pekarstvu. Potem ko je bil dolga leta solastnik ene od pekarn, se je lani odločil, da gre na svoje.

Šavor si je takrat zamislil, da bodo poleg njega zaposleni še slaščičarka, pek in trgovka. S temi tremi je pred letom dni tudi začel s Krajcarjem. A povpraševanje po njegovih izdelkih je začelo tako hitro naraščati, da jih zdaj v pekarni dela že osem. A pravi, da delovne sile ni bilo težko dobiti in da so ljudje prišli celo sami vprašat za delo. Seveda pa dobro ve, da je delavce treba pošteno plačati.

»Želel sem peči nekaj domačega. Pri surovinah dajem prednost belokranjskim sestavinam, če pa jih ni mogoče dobiti v Beli krajini, se potrudim, da so vsaj slovenske. Predvsem pa sem pozoren, da je moka bio in belokranjska. Vsi izdelki so brez aditivov. Tudi vsi zaposleni so iz črnomaljske občine,« našteje Goran.

A ne le, da v pekarni prevladuje ročno delo, saj kruh pripravljajo na pol ročno, pecivo pa povsem ročno, zvesti ostajajo tudi starim, preverjenim domačim receptom. »Zaradi tega moramo vložiti v izdelke veliko več truda, veseli pa smo, da so kupci to prepoznali in da znajo ločiti naše izdelke od industrijskih. Za industrijsko proizvodnjo nimamo, tudi če bi jo želeli, dovolj prostora za stroje, a takšnih izdelkov tudi ne bi imeli kam prodati. Hkrati pa sem prepričan, da je za obrtnike z bolj domačo, celo butično proizvodnjo pri nas še dovolj prostora. Seveda pa se je treba bolj potruditi. A to, da zadiši po domačnosti, je neprecenljivo,« je zadovoljen Šavor.

Zaščitni znak Krajcarja sta kruha lepa anka in črnomaljček. Prvi je narejen iz bio belokranjske bele moke, drugi pa iz bio bele, ržene in pirine belokranjske moke. Pekli so tudi kruh zeleni jure s konopljino moko, a so peko opustili, ker se ljudje niso mogli navaditi nanj. Zelo poznani so tudi po tortah, kmalu pa načrtujejo še izdelavo rezancev iz različne belokranjske moke. »Opažam, da je mnogim ljudem bolj kot cena pomembna kakovost, zato v našo trgovino, ki jo imamo ob pekarni, prihaja vse več ljudi. V trgovini prodamo približno 80 odst. izdelkov, ki jih je mogoče kupiti tudi v Semiču, medtem ko je v Metliki na voljo le naše pecivo. Sicer pa jih dobavljamo tudi črnomaljskim šolam in Domu starejših občanov Črnomelj. Veliko pekarn ne dela več ponoči, naša pa še vedno, saj želi večina strank kupiti še topel kruh. Tako kruh in pecivo pečemo od 8. ure zvečer do 14. ure naslednjega dne. Zelo se trudim, da bi bili kupci in zaposleni zadovoljni, in slednje moram še posebej pohvaliti,« je zadovoljen Goran, ki pravi, da ne le, da bo vztrajal pri delu, ki si ga je zastavil pred letom dni, ampak bo skupaj s peki in slaščičarji strankam gotovo ponudil še kaj novega.

Članek je bil objavljen v Dolenjskem listu, 21. septembra 2017

M. Bezek-Jakše

Komentarji (10)

26.9.2017 2   (2)   (0)   OceniPozitivna energija 
V eni od pekarn v Črnomlju dodajajo kruhu sladkor itd, itd .... zelo mehak je kar po moji oceni ni podobno kruhu. Kruh mora biti po moji oceni kompakten. Naše mame so pekle kruh tako, da so moki dodale vodo kvas in sol.Potrošniki ne vedo kaj pojejo e zato pa kilice gredo gor zdravje pa dol.
27.9.2017Ocenipekar 
Kruh je bil v začetku super, sedaj pa se mi zdi da je kvaliteta le-tega upadla, pri tem mislim predvsem ajdov in koruzni hlebček. Nekajkrat se je zgodilo da koruzni kruh ni bil najbolje pečen, navzven je res deloval super vendar je bil v sredini "cmokast". Kvantiteta velikokrat premaga kvaliteto...
27.9.2017Ocenikupec 
V tej pekarni je bolši kruh kot v oni drugi.
27.9.2017–1   (0)   (1)   Oceniabecedarij 
nikak, v oni drugi je boljši kot v tej...
27.9.2017OceniPek 
Dragi moji osnovne sestavine dobrega domačega kruha so moka, voda, sol in kvas . Naše babice včasih niso imele niti za kvas, so namesto njega uporabljale vinski mošt oz. droži!! To so uporabljale tudi za pekovska peciva - recimo pogačo. le da so dodale še malo mleka in kakšno jajce ali pecivo posipale z makovimi semeni. Danes je tak kruh v trgovskih centrih ali pa pekarijah težko kupiti. Ker se na tak način ne izdeluje več tako masovno. Poleg moke, vode in kvasa peki danes lahko dodajajo kruhu še emulgatorje, stabilizatorje in gostila, s čimer dosežejo lepšo strukturo kruha. Za hitrejšo fermentacijo in kot pomoč pri vzhajanju lahko dodajo encimske preparate (amilaze, diastaze, celulaze, proteaze ...) ter sredstva za obdelavo moke. Za daljšo obstojnost je dovoljeno uporabljati tudi konzervanse. Za izboljšanje okusa in vonja je dovoljeno dodajati naravne in naravnim identične (!) arome, sladkor in sladila. Največji hit pa je aditiv pridobljen iz človeških las !!! Proizvajajo ga največ na Kitajskem iz v Indiji in Kitajski nastriženih kocin!! Največja kupca pa sta EU in ZDA !! Zadeva daje kruhu in pekovskim izdelkom neverjetno mehkobo in volumen !! Tako, pa dober tek vam želim !!
27.9.2017OceniLeljačina 
Aditiv L-cistein ......V industriji ga pridobivajo iz treh glavnih virov in sicer s hidrolizo človeških las, ptičjega perja ali s fermentacijo bakterij E. coli. Obstaja tudi sintetično proizvedena različica, ki ustreza židovskim košer in muslimanskim halal kriterijem, vendar je ta neprimerno dražja .....
28.9.2017 1   (1)   (0)   OceniPEKOVSKI  
abecedar4ij in leljacina komentirata vse spoznata se pa samo na zločine diktatorja titeka in tudi za komunistično revolucijo med NOB sta strokovnjaka, o kruhu ne vesta veliko kako se mesi in peče , več vesta kako se dela drek iz kruha, DEJANSKO STA STROKOVNJAKA SAMO KAKO SE DELA DREK IZ KRUHA , DIKTATOR TITO POMAGAJ JIM
28.9.2017–2   (1)   (3)   OceniLeljačina 
OPICA PEKOVSKI : Leljačina se na marsikaj spozna!! Dragec tudi ti bi se lahko, samo si omejeno pismen! Težko in počasi bereš ( če sploh bereš ;-))! ) , še težje pa dojemaš prabrano, a ne?? Glej teliček - nekoč sem kratek čas delal v pekarni, oče in ded pa sta bila pekovska mojstra. Poleg tega po spletu ( med tem ko uživam v svojem apartmaju v Dubrovniku) prebrskam o vsem mogočem, dokumentarne oddaje pa so zame poslastica !! Veliko časa preživim po arhivih in knjižnicah. Tudi v tujini. Vidiš. če stvarem posvetiš veliko časa, jih razumeš., želiš vedeti čimveč o čimvečih rečeh, ja, potem tudi veš marsikaj! Samo brat in prebrano razumet moraš znat :-))!! Je pa res, da tudi jaz iz kruha delam drek! Razlika med nama je samo ta, da pri meni smrdi samo drek, pri tebi pa vse telo ;-))! Tako to je - s Titom ali pa brez ;-))!!
28.9.2017 1   (1)   (0)   Ocenibralec 
Sodeč po komentarjih je narod podivjal. Če dajete komentarje jih dajte glede na vsebino članka. Prej enkrat sami doma zamesite kruh in ga specite nato komentirajte.
28.9.2017OceniLeljačina 
Res ... Kaj ima Tito s peko današnjega kruha ....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava