Oprostilna sodba za Rajka Siročiča

26.9.2017 | 19:15

Rajko Siročič (Foto: J. A., arhiv DL)

Rajko Siročič (Foto: J. A., arhiv DL)

Novo mesto - Kot je bilo pričakovati, je sodišče nekdanjega prvega moža Darsa, Novomeščana z belokranjskimi koreninami Rajka Siročiča, danes oprostilo obtožbe, da je nezakonito sprejemal darila. Po domače povedano, da ga je gradbinec Abedin Kotorri podkupil.

Da se bo sojenje končalo z oprostilno sodbo, je bilo moč pričakovati po tistem, ko je glavna priča tožilstva Abedin Kotorri povedal, da ne bo pričal. »Da se ne bi zaradi tega sam znašel še v kakšnem kazenskem postopku,« je v začetku septembra pojasnil pred sodnikom Boštjanom Kovičem. Kotorri ima res veliko masla na glavi. To dokazuje podatek, da si je z več kaznivimi dejanji, ki jih je zagrešil med vodenjem (sam je rekel reševanjem) svojega podjetja, nakopal več kot osem let zapora.

Kot je že znano, je Kotorri na predobravnalnem naroku letos spomladi priznal, da je Siročiču avto, ki ga je ta vozil od novembra 2007 do junija 2011, podaril v zameno za več kot devet milijonov vredne avtocestne posle. A to priznanje velja le zanj, sodnik je rekel, da tuje priznanje ne more veljati kot dokaz, saj se mora vsak obdolženi obravnavati samostojno.

Drugih trdnih dokazov tožilstvo ni imelo. Tisti, ki so jih izvedli, so temeljili na sklepanju, a to v pravnem smislu ni dokaz in ne zadostuje za obsodilno sodbo. Tako tožilstvo ni uspelo dokazati, da je Siročič avto dobil v uporabo kot darilo za avtocestne posle. Ko je bil zaslišan je dejal, da mu je Kotorri s svojim novim BMW le pomagal premostiti težave po tistem, ko je izgubil službeni avto. Sicer se sliši nenavadno, da je to trajalo skoraj štiri leta, a dokazov, da je bilo drugače, ni.

Tožilec Bojan Avbar je že po prejšnji obravnavi dejal, da je v težkem položaju: »Korupcijska kazniva dejanja je zelo težko preganjati, v prvi fazi jih je zelo težko odkriti, potem pa še zbrati dokaze. Namreč, tisti, ki da darilo, in tisti, ki ga sprejme, tega ne storita javno, zato ni prič.«

Danes, ko je bil znan epilog, pa je Avbar rekel: »Te oprostilne sodbe ne jemljem kot poraz, ampak kot poskus krepitve integritete. Prav je, da se take zadeve obravnavajo na sodišču, da se izvedejo dokazi. Verjetno se bom na sodbo pritožil, zato da bomo dobili judikat na tem področju, pa čeprav je možnost za uspeh zanemarljiva. To je pomembno tako zaradi moralne kot tudi sodne prakse."

Janja Ambrožič

Komentarji (11)

26.9.2017 8   (9)   (1)   Oceniprofesor 
Bravo "pravna" država raj za parazite.
27.9.2017 9   (9)   (0)   Ocenianonymous 
Kotorri je priznal, da je avto podaril, Siročič pa ne prizna, da ga je prejel. In to je dovolj za oprostilno sodbo!? Verjetno je med vsemi segmenti človeškega življenja ravno (slovensko) pravosodje najbolj izgubilo svoj smisel, razum in zdravo pamet...
27.9.2017 5   (5)   (0)   Ocenianonymous 
Bananistan. Zal lahko recem samo to, groza v kaksni drzavi zivim.
27.9.2017 3   (3)   (0)   Ocenisven 
še ena sramota za slovensko sodstvo
27.9.2017 7   (7)   (0)   OceniDost nam je 
Res konec z pravno državo in nesposobnimi tožilci in sodniki..?je pa Siročič bil direktor CGP,da ne pozabite član uprave pa Južna,ki tudi ni tako nedolžen.To pa,da je vozil Kotorijev avto štiri leta je bi pa takrat član uprave Darsa ni nič ampak ga je še štiri leta tankal na bencinskem servisu MOL na kartice voznikov kamionov...? in dobival od države pa še potne stroške In kaj povejo take oprostilne sodbe.?nesposobnost slovenskega sodstva ali pa pristransko sojenje.
28.9.2017 7   (7)   (0)   Ocenisodnik 
Transparentno in odgovorno je sodišče dokazalo da je marmelada kriva ker je skočila iz kozarca in se prilepila prstom. Naša sodna oblast strogo zakonodajno ukrepa samo še do državljanom ki imajo manj kot 1500 € neto plače. Ostalim se opraviči za motnjo pri oblizovanju okoli ust .
2.10.2017Ocenito je to 
zakaj pa ne šenka nihče avta, pa bolj skromnega ČUDNO
2.10.2017 1   (1)   (0)   Oceniposle titeja, kućan, forum 21  
Tako je to v komunizmu. Za naše tudi če obstajajo dokazi kriminalnih dejanj dokaze prepovemo uporabiti. Janšiste pa zapiramo če bodo samo prejeli namig o podkupnini pa čeprav na neznanem kraju neznanega dne na neznan komunikacijski način. Posle titeja, kućan, forum 21 in ljubitelji bulmastifov.
2.10.2017 3   (3)   (0)   Oceniposle titeja, kućan, forum21 
Saj za 1, 5 milijarde opranega denarja v NLB tudi niso vedeli, pa za 88 milijardno tajkunizacijo tudi ne. Glavno da ljudje bojkotirajo volitve, da mafija lahko pleni še naprej.
3.10.2017Oceniabecedarij 
saj je vse na svojem mestu, le nesposobneži pizdijo....da glava zaboli....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava