kronika

Ovadili so jih zaradi povzročitve stečaja z goljufijo; upniki ostali brez denarja

10.10.2017 | 12:45 | J. A.

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Novo mesto - Novomeški kriminalisti so obravnavali sum storitve kaznivega dejanja in po kriminalistični preiskavi na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja povzročitev stečaja z goljufijo ali nevestnim poslovanjem po 226. členu KZ-1, je sporočila predstavnica za odnose z javnostmi na PU Novo mesto Alenka Drenik. Za upnike gospodarske družbe z območja Bele krajine je s kaznivim dejanjem nastala premoženjska škoda v višini preko milijona evrov. Kazensko ovadbo so podali zoper 52-letnega in 41-letnega osumljenca iz Bele krajine, 29-letnega osumljenca z območja Ljubljane in gospodarsko družbo iz Metlike.

Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da je 52-letni moški kot odgovorna oseba družbe iz Bele krajine v dogovoru z 41-letnim moškim v letu 2010 ustanovil novo družbo, registrirano za opravljanje enake dejavnosti, in sicer cestni tovorni promet, in poslovanje prve družbe postopoma prenašal na novo družbo. Na ta način je slabšal premoženjsko stanje družbe, katera ob številnih dolgovih v drugi polovici leta 2011 ni imela več prilivov. Z namenom, da dolgovi ne bi bili plačani, je v začetku leta 2012 celoten poslovni delež prodal 29-letnemu moškemu iz Ljubljane, vedoč da ta s poslovanjem ne bo nadaljeval in bodo tako nastali pogoji za izbris družbe.

To je bilo na predlog izvršitelja v izvršilni zadevi tudi izvedeno in posledično upniki niso bili poplačani. Upniki so v postopku stečaja nad premoženjem izbrisane družbe priglasili terjatve v višini 1.082.587,78 evrov. Čisti poslovni izid nove družbe, od ustanovitve dalje, predstavlja protipravno premoženjsko korist, saj bi morala navedeni dobiček prejeti prva družba, s čimer bi vsaj delno poplačala svoje upnike.

Okrožnemu državnemu tožilstvu v Novem mestu je bila podana pobuda za začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi, ki ji je sodišče sledilo in izdalo sklep za začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi v višini 127.034 evrov.Za navedeno dejanje se storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let.

‹ nazaj

Komentarji (2)

10.10.2017OceniRuzanc 
Zakaj ne objavite imen? A kdo ve?
10.10.2017OceniJanezek 
saj... cigane pa slikajo po sodiščih ko kure kradejo in ob imenu celo nadimek objavijo. najbrž sta politično prave barve, sojenje pa bo padlo zaradi pomanjkanja dokazov.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava