Ropot in dim po Glavnem trgu

23.10.2017 | 13:00

Zdaj se je začelo zares...

Zdaj se je začelo zares...

Ropot in dim po Glavnem trgu

Novo mesto - Čeprav so arheologi na spodnjem delu Glavnega trga zaradi izjemnih najdb za nekaj dni ustavili gradbena dela, so se, kot so obljubili, hitro premaknili višje in trenutno pred mestno hišo njihova ekipa izvaja predvidena arheološka izkopavanja. Medtem so se gradbinci vrnili na spodnji del trga, na obeh straneh so pri nekaterih hišah namestili varovalne odre, saj se je začelo zahtevnejše delo na terenu, zaradi česar bi lahko z nekaterih dotrajanih objektov omet padal tudi na pločnik.

Arhitekt in predavatelj na ljubljanski fakulteti za arhitekturo, dr. Tomaž Slak je kot predsednik urbanističnega sveta MO Novo mesto v projekt prenove mestnega središča vključen od leta 2015. Ta teden smo ga povabili na intervju, v katerem je med drugim govoril tudi o sedanjih aktivnostih v središču mesta. Na vprašanje, koliko časa bodo gradbeni stroji brneli po trgu, je odgovoril: »Gradbeni stroji bodo tu pravzaprav ves čas, torej do konca predvidene prenove. Glavnina del naj bi se po predvidevanjih končala nekje v aprilu, potem bi se prestavili na zgornji del in Rozmanovo. A to, kar trenutno slišiva pred rotovžem, so arheološke raziskave. Kmalu pa sem pride, skorajda strašljiv stroj, a takšen povzroča vendarle manj vibracij in škode na objektih ob gradbišču, kot pa klasična izkopavanja v živo skalo.«

Na srečanju predstavnikov mestne občine in stanovalcev, ki je bilo tik pred začetkom prenove, so se nekateri lastnikov objektov spraševali, kako jim lahko investitor zagotovi, da se njihove hiše zaradi gradnje podzemnega kolektorja ne bodo kar podrle. »Z izvajalci se seveda trudimo, da do poškodb ne bi prišlo, vsi se zavedamo, da določene hiše sploh nimajo temeljev in so postavljene direktno v skalo, v katero se bo vrtalo oz. posegalo. To so nevarne situacije, a bomo temu prilagajali projekt dela in nadzor. Na terenu je bil monitoring, ki je še pred začetkom del zabeležil vse dosedanje razpoke in predvidel potencialne nevarnosti in konstrukcijsko manj stabilne stavbe. S tem poročilom bomo vedeli, kako naprej, kje je denimo nevarnost, da kakšen omet pade na javno površino, da bo izvajalec naredil posebne zaščitne odre, saj v prvi vrsti moramo paziti na ljudi, v drugi vrsti pa ščitimo tudi premoženje ljudi na Glavnem trgu. Vsekakor pa vemo, da gradbena dela niso nekaj nežnega, a imamo izvajalca, ki ima izkušnje, tako da računamo, da do večjih težav ne bo prišlo,« odgovarja Slak.

Intervju s Tomažem Slakom, v katerim pojasnjuje potek del in prihodnjo prometno ureditev ter oriše novo podobo mestnega središča, bomo objavili v četrtkovi tiskani izdaji Dolenjskega lista.

Tekst in foto: M. Martinović

Galerija

Komentarji (16)

23.10.2017 15   (16)   (1)   OceniSaj vas ne želim vznemirjati, pa vendar 
Veliko obljub, malo rezultatov. Cela občina je zavita v molk. Izjave gradbincev so, da manj kot dve leti to ne more trajati. Rok je postavljen na eno leto. Kdo se tu moti ? Obvestil lastnikom ni. Zagotovil o varnosti ni. Neznano je, kdo bo odgovarjal v primeru poškodb. Projekt ni zavarovan. Monitoring stavb ni bil izveden. Kakršnakoli poročila se taji. Pisarna za prenove je nedosegljiva, javi se nobeden. Sondiranja po glavnem trgu so pokazala da je le malo pod površino živa skala, kar bo popolnoma ustavilo izkope. Arheologe so nagnali stran, odkrito cesto pa so zasipali s peskom, pod njo pa obstaja še starejša cesta iz časa vladanja Rudolfa ki bo na skrivaj prekopana. S kakšnimi stroji se bo gradnja izvajala so gradbeniki in g. Slak tajili in še naprej tajijo. Danes se je videlo da se gre za 54.000kg težak stroj TRS1150 ki je namenjen za kopanje rovov za plinovode izven mesta in ne za stroj ki sodi v staro mestno jedro. Izkušenj pa g.Slak tako nima ker je to njegov prvi tak projekt. Niti nimajo CGP-jevci, saj s takimi stroji še niso delali. g.Slak je izjavil, da "Do poškodb bo prišlo", kar nakazuje na kaznivo dejanje opustitve preprečevanja škode na tujih nepremičninah. Rezervnega sklada pa tako ali tako ni, zavarovalnica pa te gradnje ni hotela zavarovati. Seveda, vedela je, da do izplačil bo prišlo in tako zanjo tukaj ni dobička. Razna hvaljenja s subvencijami za podjetnike in subvencije za najemnine pa so se izkazala, da so namenjena samo občinskim prijateljem in predvsem "športniku ki se ukvarja s košarko".
23.10.2017–1   (3)   (4)   OceniJan 
Vsekakor tista cesta ni iz časa vladanja Rudolfa.
23.10.2017 5   (5)   (0)   OceniDirty old town 
To bo še show. Ponavljamo vsi že ves čas, da občino upravlja kup nesposobnihin nepremišljenih blaznežev. Za svoje potrebe samopromocije so se ad hock lotili tega in ostalih gradbenih del v NM, ter tako zabredli debelo v velike težave, ki se bodo prenesla na pleča vseh nas občanov. Kaj resnično nihče ne more ustaviti to norijo v centru mesta , dokler ne bo res prepozno in bodo nastopile katastrofične posledice?
23.10.2017 8   (8)   (0)   OceniEdvard 
Kaj ne more trajati manj kot dve leti? A morda polaganje teh je**** kock. Zadnje čase se sprašujem, kje jst to živim, med samimi nesposobneži? V dveh letih so naredili želežniško progo iz Nm v Metliko brez strojev, v manj kot letu so naredili cesto LJ - Zagreb, a vi tle prodajate bureke, da se rabi dve leti za obnovitev 100 metrov. Res daleč smo prišli s to demokracijo.
23.10.2017–2   (3)   (5)   OceniPamet dolenjska 
Kaj se res ne da graditi brez gradnje? Mi pametni dolenci bi radi spili dva litra cvička, šli spat, zjutraj pa v copatih na nov Glavni trg ... pa nas noben ne razume in ta čudna oblast nekaj s stroji straši. Ah, na zdravje mi reveži dolenčki.
23.10.2017OceniHecno 
V Moskvi so glavno cesto, imenovano Tverskaya Ulitsa, preplastili v nekaj dneh tednu. Res je pa delalo 300 tovornjakov in desetkrat toliko mož. Ni izgovorov, da se ne da, le volja, denar in pravilna angažiranost mora biti.
23.10.2017—   (3)   (3)   Ocenicvetka 
Neverjetno, senzacionalno, na glavnem trgu so stroji, ropot in dim. Res nemogoče, ko smo pri nas gradili se je slišala ramonika in dišalo je po vijolicah. Škoda, da ni cepiva za cepce.
24.10.2017 1   (1)   (0)   Oceninn 
Tale dr. je en hud teoretik
24.10.2017 1   (1)   (0)   OceniOpazovalec 
Zakaj na Rotovžu ne postavijo ene kamere v živo, ki bi prenašala dela in dogajanja na trgu (tako kot je bilo recimo v Ljubljani, Planici, Mariboru ...)
24.10.2017 1   (1)   (0)   Oceniperon 
Kaj češ pa prenašat, če se nič ne dogaja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava