"Kontejnerski" vrtec na Majerju znova sprožil val ogorčenja

14.11.2017 | 15:45

Klavrna podoba stavbe, v kateri se dnevno zadržuje 31 otrok in 7 zaposlenih in za katero se že 20 let govori, da je le začasna rešitev prostorske stiske. (Foto: S.G.)

Klavrna podoba stavbe, v kateri se dnevno zadržuje 31 otrok in 7 zaposlenih in za katero se že 20 let govori, da je le začasna rešitev prostorske stiske. (Foto: S.G.)

Na levi prostori nekdanje vojašnice, na desni vrtec. Dostop do vrtca, kateri dolgo časa ni bil ustrezno urejen, je razjezil tudi črnomaljsko županjo. (Foto: S. G.)

Na levi prostori nekdanje vojašnice, na desni vrtec. Dostop do vrtca, kateri dolgo časa ni bil ustrezno urejen, je razjezil tudi črnomaljsko županjo. (Foto: S. G.)

Črnomelj - Pred dnevi je eden od staršev, ki imajo otroka v vrtcu na Majerju, županji občine Črnomelj Mojci Čemas Stjepanović poslal odprto pismo, v katerem je znova izpostavil katastrofalne razmere v tej enoti vrtca, ki jo obiskuje 31 otrok v starosti 1-2 let.

Kot smo tudi v Dolenjskem listu že poročali, otroci bivajo v improviziranih kontejnerjih, ki stojijo v degradiranem in neprimernem propadajočem okolju, nasproti nekdanje kasarne. Enota tudi nima zunanjih igral, za otroško igro zunaj montažne zgradbe je na voljo zgolj manjši ograjen prostor, dovoz in parkirišče pred stavbo pa sta neurejena, makadamska in luknjasta, je med drugim v odprtem pismu izpostavil Darjan Grudnik, ki v Črnomlju živi od leta 2011. Povrh vsega je v neposredni bližini vrtca zaradi prenove ekonomsko poslovne infrastrukture v poslovni coni Majer veliko gradbenih strojev in peska, dostop do vrtca pa neustrezno urejen.

Ravnateljica priznava zakonske pomanjkljivosti

»Enota na Majerju je kot sama lokacija zelo zanimiva, vendar bi jo bilo potrebno temeljito preurediti, za kar pa žal v občini ni denarja. Probleme prostorske stiske in neprimernih prostorov vidim v rešitvi, ki se ne more zgoditi čez noč, ampak v gradnji novega vrtca, saj je stavba enote Loka – stari del prav tako dotrajana in potrebna nadomestne gradnje,« pravi ravnateljica vrtca Črnomelj Petra Pezdirc Stopar in dodaja: »Igralnice v omenjeni enoti so po kvadraturi manjše kot je zakonsko dovoljeno, zato imamo v enoti tudi znižan normativ otrok, kar pa je iz pedagoškega vidika tudi prednost, saj je v skupino vključenih manjše število otrok in se strokovne delavke lahko več in lažje posvetijo vsakemu posamezniku in skupini.« Kot še dodaja, bi začasno lahko uredili okolico vrtca in igrišča, a ob tem ima pomisleke o vlaganju v igrišče, saj je, kot pravi sama, v mestu zelo prisoten vandalizem in se boji, da bi bila igrala uničena ali ukradena. Na vprašanje, kako je z obiski inšpekcije in njihovimi ugotovitvami, pa pravi, da ima vrtec vsako leto pregled zdravstvene inšpekcije. Letos je zdravstvena inšpektorica podala le nekaj manjših ukrepov v enoti Majer, pred dvema letoma, ko je bil šolski inšpektorat obveščen o neustrezni ograji na terasi oziroma igrišču, pa so v vrtcu ograjo zamenjali.

To je edini prostor ob  vrtcu, ki ga imajo otroci za "igro na prostem". (Foto: S.G.)

To je edini prostor ob  vrtcu, ki ga imajo otroci za "igro na prostem". (Foto: S.G.)

Županjin odziv jasen: iščejo rešitve

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je v odgovoru na Grudnikovo odprto pismo izrazila obžalovanje, da izvajalec gradbenih del, podjetje TGH, Trgovsko gradbena hiša, d.o.o, ob rekonstrukciji ceste ni poskrbel za ustrezen dostop do vrtca. »Izvajalec je po našem opozorilu pristopil k ureditvi dostopa, vendar še ni urejeno tako kot bi moralo biti. V kolikor del ne bo izvedel v skladu s pogodbo, bomo to ustrezno sankcionirali,« je dejala županja in dodala, da načrtujejo tudi določene ureditve dostopa in parkirišča na območju med vrtcem in stavbo bivše vojašnice. V pripravi je tudi dokumentacija za novogradnjo vrtca v Loki, s čimer bodo pridobili tudi nove kapacitete, tako, da bo možno opustiti enoto na Majerju. Kot pravi, bodo prostorsko stisko v vrtcih nekoliko omilili z rekonstrukcijo in dograditvijo OŠ Dragatuš, kjer sta predvidena dva nova oddelka in je bilo letos pridobljeno gradbeno dovoljenje. Z Ministrstvom za šolstvo, znanost in šport tečejo aktivnosti za zagotovitev finančnih sredstev.

Na naše vprašanje, zakaj se za vrtec, ki je bistveno slabši od ostalih v Črnomlju, plačuje cena, ki je enaka tistim v ostalih, bolj sodobnih in prenovljenih vrtcih v občini, pa županja pravi: "Cena vrtca je za starše enotna. Zaradi manjše igralne površine na otroka je na Majerju normativno število otrok v vseh treh oddelkih znižano, in sicer na 11 otrok. Trenutno  je v dveh oddelkih  vpisanih po 10,  v enem oddelku pa 11 otrok. V skladu z veljavno zakonodajo in sklepom Občinskega sveta Občine Črnomelj je namreč upoštevana manjša notranja igralna površina na otroka, za kar  je pridobljeno tudi soglasje pristojnega ministrstva. Glede na veljavne normative je možno vpisati v oddelek za starostno obdobje 1-2 let, 12 + 2 otroka, v kolikor je zadoščeno velikosti igralne površine."

Ne bo odnehal

Avtor odprtega pisma Darjan Grudnik pravi, da je po naravi večni optimist. "Verjamem, da je svet lahko lep in dober, verjamem v dobre ljudi, verjamem pa tudi v boljši jutri. Čutim pa neizmerno odgovornost do svojega otroka, vseh drugih otrok, sebe in družbe, da na ta problem opozarjam, vse dokler ne bodo naši otroci bivali v razmerah, ki nam jih bodo v preostalih občinah zavidali. Po mojem mnenju je lahko problematika rešena zelo kmalu, a je vprašanje, kolikšen je dejanski interes. Kajti glavno vodilo razvoja je interes," še poudarja.

Po sestanku z županjo nove aktivnosti

Dodajmo, da se je Grudnik odzval županjinemu povabilu ter se včeraj popoldne sestal z njo in četverico njenih sodelavcev, med katerimi sta bila tudi direktorica občinske uprave Tamara Potočar in vodja oddelka za varstvo okolja in urejanje prostora Vinko Kunič. Več o tem, kako je bilo, pa v četrtkovi tiskani izdaji Dolenjskega lista.

Sabina Gosenca

Komentarji (4)

14.11.2017 7   (7)   (0)   Oceniupokojenec sam ne desus 
Žalosti me zadnji stavek , da šele po javnem pismu nesposobna črnomaljska oblast odreagira , prej pa nič koliko časa si MOJCA že na oblasti ,upam , da ne boš več dolgo , da bojo otroci bolj srečni
14.11.2017 1   (1)   (0)   OceniMojca 
Zanima me za koga ali kaj je rezerviran dijaski dom.....tako lep....cist....pa se kuhinjo ima.......zakaj se ne zupanja posveti temu problemu....in otroke da v dij.dom.....aja ona nima se vnukov....
14.11.2017 5   (5)   (0)   Ocenisosedov Janez 
Mojca županja si skoraj 8 let ,Misja tudi ti imas skoraj osem let položaj , Samer tudi ti si skoraj štiri leta na položaju , prej svetnik dolgo; kje so rezultati
15.11.2017 2   (2)   (0)   Ocenijana 
Dijaški dom nima kuhinje. So jo popolnoma uničili in razselili, ko se je dijaški dom prenašal v občinsko last. Sramota. Strinjam pa se, da so tam prostori primernejši za vrtec kot na Majeru.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava