gospodarstvo

Še eno močno četrtletje Krke - dobiček že zdaj večji od lanskega

16.11.2017 | 09:50 | B. B.

Predsednik uprave Krke Jože Colarič (Foto: M. Ž., arhiv DL)

Predsednik uprave Krke Jože Colarič (Foto: M. Ž., arhiv DL)

Novo mesto - Skupina Krka je tudi v drugi polovici leta nadaljevala z odličnim poslovanjem. V prvih devetih mesecih leta 2017 dosegla prodajo v višini 928,3 milijona evrov, kar je 9 % več kot v enakem lanskem obdobju, in ustvarila 110,1 milijona evrov čistega dobička oz. kar 37 % več kot v enakem lanskem obdobju.

Kot poudarjajo v Krki, gre za sploh največjo devetmesečno prodajo v Krkini zgodovini, rast prodaje pa beležijo v prav vseh svojih prodajnih regijah.

Največja prodajna regija skupine Krka je bila regija Vzhodna Evropa z 271,4 milijona evrov (29,2-odst. delež v skupni prodaji), kar je 18 odst. oz. 41 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lanskega leta. Samo v Ruski federaciji so prodali za 186,1 milijona evrov izdelkov, kar predstavlja 21 odst. rast.

V regiji Srednja Evropa je prodaja znašala 226 milijonov evrov oz. 8 odst. več kot lani, v Zahodni Evropi pa 217,7 milijona (3-odst. rast). Jugovzhodna Evropa je zrasla za 4 odst. (116,3 milijona evrov), prav tako prodaja v Sloveni (66,7 milijona evrov). Prodaja zdraviliško-turističnih storitev (Terme Krka) je znašala 27,2 milijona evrov, kar je 8 odst. več kot v primerljivem lanskem obdobju. Lepo napreduje tudi regija Čezmorska tržišča, v kateri so prodali za 30,1 milijona evrov izdelkov in dosegli 12-odst. rast.

V Krki ocenjujejo, da bo prodaja na letni ravni predvidoma dosegla okoli 1,24 milijarde evrov oz. kar je približno 6 odst. več kot lani. Čisti dobiček ob koncu leta predvidoma znašal okoli 140 milijonov evrov, kar bo približno 30 odst. več kot lani, ko je znašal dobrih 108 milijonov.

Za prihodnje leto skupina načrtuje prodajo v višini 1,3 milijarde evrov in dobiček v višini 153 milijonov.

‹ nazaj

Komentarji (5)

16.11.2017Ocenigospodar 
kapo dol...........bravo krkaši Dolenjci smo zakon Novo mesto mora postati gospodarska prestolnica Slovenije Ljubljana pa naj bo najdražje in najlepše mesto ane...
16.11.2017 2 (2) (0)Ocenidolenjc123 
@gospodar, na osnovi kakšnih kriterijev trdiš da je Dolenjska zakon? V časopisu Finance so naredili lestvico najboljših podjetij, kjer je Krka na 91. mestu, na 92. mestu so Ljubljanske mlekarne. Najboljši so Elrad, LTH, Novem car, G4, TBP, Filc, Mahle, Henkel, GKN, Tab, Carthago, Comtrade, Domel, Akrapovič,.... Saj vem kaj Bosanci radi pojejo, Ništa nam nitko nemože, jači smo od sudbine, la la la
16.11.2017 3 (3) (0)OceniMojster Miha 
Če gre Krki tako dobro pa naj izplača delavce in jih premesti iz dela preko agencij, na redno zaposlene.
16.11.2017OceniChe Guevara 
gospodar, torej 30% lahko pričakujemo več njihove podpore v kulturi, športu, sociali itd. So pač družbeno odgovorno podjetje:) LOL, Od Coleta forget. Ta generični denar gre pol za odvetniške družbe Krke, kjer morajo zagovarjati " sposojo" drugih patentov....:)Ej ta svet v Nm je ena čudna kuhinja , kjer se v velikih piskrih kuha , občani so pa vedno lačni:) Če odmislimo posamezne sposobne kuharje..:):) Taka korporacija je legalizacija, vemo česa:)
16.11.2017OceniJan 
Država kot lastnica s kontrolnim deležem je že dala stop znak donacijam in sponzorstvom. Že letos so bistveno nižja, pa še slabše bo. To je to, ko ima država prste tam, kamor ne sodijo. Ljubljana si že desetletja želi kontrolo v Krki, ker jim gre v nos uspeh iz periferije. Še iz časa borb z Lekom. Sedaj bodo samo pe molzli profit, zato pa tako nabijajo rezultate. Tako da ne pričakujte več, zgolj manj. Tudi plače ne bodo več dolgo tako nad povprečjem. N

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava