Moja knjižnica praznuje, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

21.11.2017 | 18:00

Dan slovenskih splošnih knjižnic je tako lep praznik, da ga bomo praznovali kar nekaj dni. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite.

Osrednji dogodek

O jeziku in knjigah malo drugače: predstavitev restavrirane knjižne redkosti jezikoslovca Franca Miklošiča

Ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic vas vljudno vabimo na dogodek, posvečen skrbi za jezik in knjigo. Predstavili vam bomo knjižno redkost Franc Miklošič, Kratkij slovar' šesti slavjanskih jazykov, 1885, ki jo hranimo v posebnih zbirkah novomeške knjižnice in ki so jo v letošnjem letu restavrirali v Centru za restavriranje in konserviranje Arhiva Republike Slovenije.

Z nami bosta:

dr. Jedert Vodopivec Tomažič, vodja Centra za restavriranje in konserviranje Arhiva RS, ki bo v predavanju Konserviranje-restavriranje Miklošičevega slovarja predstavila restavratorski poseg na knjigi in razliko med mehko in trdo vezanimi knjigami,

ter dr. Alenka Šivic Dular, zaslužna profesorica slavistike, ki bo spregovorila o delu slovenskega jezikoslovca Franca Miklošiča in njegovih naslednikov Novomeščanov Rajka Nahtigala in Ivana Koštiala ob 140. obletnici njunega rojstva.

Ob tej priložnosti bomo odprli tudi razstavo z naslovom Konserviranje in restavriranje pisne in grafične dediščine v Arhivu Republike Slovenije, ki bo na ogled od 7. do 30. novembra.

Torek, 21. november 2017, ob 18. uri, Trdinova čitalnica