namig za premik

Novomeški abonma: Opera Deseti brat, KC Janeza Trdine

25.11.2017 | 19:30

Letos vas v Novomeški abonma vabijo dekleta iz legendarne dekliške vokalne skupine Copacabana, ki so se vnovič zbrale po več letih premora, Mešani pevski zbor VIVA iz Brežic, eden najboljši pevskih zborov pri nas, folkloristi Folklornega društva Kres, novomeški Zavod Friderik I. Baraga, ki zdaj že tradicionalno vsako leto pripravi operno premiero, ter nastop sester Leticie in Irene Yebuah z gosti.

Vabljeni v družbo najboljših novomeških društev in enega gostujočega iz Posavja!

PROGRAM

sobota, 6. 5., ob 19.30

VOKALNO-INSTRUMENTALNA SKUPINA COPACABANA

četrtek, 29. 6., ob 19.30

MEŠANI PEVSKI ZBOR VIVA BREŽICE

Zborovodkinja: Simona Rožman Strnad

sobota, 18. 11., ob 19.30

FOLKLORNO DRUŠTVO KRES

sobota, 25. 11., ob 19.30

Aleš Makovac: DESETI BRAT, Zavod Friderik I. Baraga

romantična opera po istoimenskem romanu Josipa Jurčiča

Aleš Makovac: DESETI BRAT, Zavod Friderik I. Baraga

romantična opera po istoimenskem romanu Josipa Jurčiča

Sodelujejo:

Solistični zbor z glavno vlogo Irene Yebuah Tiran

Pevski zbor Vokalne akademije Jurij Slatkonja

Plesalci FD Kres

Komorni orkester

Režija: Eva Hribernik

Dirigent, skladatelj in producent: Aleš Makovac

Izvršni producent: Bojan Bencik

Zavod Friderik I. Baraga in Vokalna akademija Jurij Slatkonja stopata že v tretjo sezono opernega ustvarjanja. Njuno ustvarjanje zaznamuje nenehen dvig kakovosti glasbeno-gledališkega uprizarjanja. V jeseni 2017 bo predstavljena nova operna premiera novomeškega skladatelja Aleša Makovca z naslovom DESETI BRAT, ki vsebinsko temelji na ljudskih pripovedih in istoimenskem romanu Josipa Jurčiča.

Novo operno delo je časovno postavljeno v obdobje okrog marčnih revolucij leta 1848 in z njimi povezanih pomladi narodov. Mladi učitelj Lovro Kvas je poln idealov, želje po svobodi tlačanov in zagret za lepo slovensko besedo. Njegova integracija v na videz idealno okolje, sicer pa polno spletk in nerazjasnjene preteklosti, je prepletena z veliko in »prepovedano« ljubeznijo do graščakove hčere Manice. V primežu brezizhodne situacije ključno vlogo na strani poštenja in dobrote odigra Martinek Spak ali deseti brat, ki postane žrtev za čiste ideale poštenja in ljubezni.

Delo zaznamujejo temeljni poudarki o ljubezni, slovenstvu in poštenosti, ki so za Slovence vseh generacij nenehno aktualni.

petek, 15. 12., ob 19.30

LETICIA & IRENA YEBUAH

‹ nazaj