namig za premik

Državno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž ''Pevci nam pojejo, godci pa godejo'', Jakličev dom

25.11.2017 | 18:00

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in njegova območna izpostava Ivančna Gorica v soboto, 25. 11. 2017 ob 18. uri vabita v Jakličev dom na Vidmu (Videm – Dobrepolje), kjer se bo odvilo letošnje državno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž z naslovom Pevci nam pojejo, godci pa godejo. Na srečanju se bo predstavilo deset najboljših skupin in posameznikov, ki jih je na podlagi ogleda območnih srečanj izbralo šest letošnjih regijskih selektorjev.

Predstavili se bodo: Oto Nemanič, Tercet LI – LÁ iz FD Kres Novo mesto, Fantje artiški, Ljudske pevke KD "F. S. Finžgar" Žižki, Zingelci, Glasbeno-pevska skupina Pustroužeki iz KUD Kebelj, Pevke ljudskih pesmi Trstenke, Pevci ljudskih pesmi Zarja iz KD Franceta Prešerna Račna, Moška zasedba FD Gartrož in Primož Gnidovec iz FS Podkuca, KD Dobrava Naklo. Poleg prireditve bo na Vidmu v organizaciji JSKD potekala tudi enodnevna pevska in godčevska delavnica pod mentorstvom Katarine Šetinc in Marina Kranjca, namenjena pevcem ljudskih pesmi in godcem ljudskih viž, folklornikom, pevovodjam in željnim novih znanj in izkušenj.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti že desetletja spodbuja glasbeno tradicijo in skrbi za njeno ohranjanje. Prav vse ljubitelje ljudskih pesmi in godčevskih viž vsako leto povabi, da zapojejo in zaigrajo na območnih srečanjih, vsako drugo leto pa tudi na regijskih in na državnem srečanju. Tokrat se niso predstavljali samo tisti, ki prenašajo, obujajo ali poustvarjajo slovenske glasbene tradicije, ampak tudi tisti, ki jih izročilo navdihuje za enostavnejše ali pa bolj drzne priredbe, tisti ljubiteljski glasbeniki, pevke, pevci in godci, ki gojijo avtorski odnos do glasbenega izročila.

Vstop na srečanje je prost.

‹ nazaj