namig za premik

Gost: Dr. Karel Gržan, Škrabčeva domačija

26.11.2017 | 17:00

V nedeljo, 26. novembra, ob 17. uri se bomo v skednju Škrabčeve domačije zbrali k zadnjemu letošnjemu pogovoru.

V predadventno vzdušje prihajapater dr. Karel Gržan, v besedo mu bo z vprašanji segal Peter Frankl, glavni urednik in direktor Časnika Finance.

Vabljeni!

Pravijo mu uporni pater. Glasnik novega zavedanja bi bil morda pravičnejši naziv. Pater dr. Karel Gržan kliče naš zapleteni svet k premisleku in dejanjem, da bi znali vzpostaviti humano in sočutno družbo. Prva mu je pri tem katoliška Cerkev, v kateri deluje in osvešča v duhu vrnitve k izvorni vrednoti krščanstva – odprtosti k drugemu. S časom pa njegovo poslanstvo vse bolj nagovarja celotno skupnost, saj kruta družbena pravila načenjajo že vsa razmerja in vrednote. Deluje med ljudmi in ve, kako trdovratne in obenem nerazumne ovire nas ustavljajo pred čisto preprostimi koraki v humanost. Njegove zadnje knjige, 95 tez, pribitih na vrata svetišča kapitalizma za osvoboditev od zajedavskega hrematizma, Kaj počne Bog v nebesih, ko je na Zemlji toliko trpečih, in Vstanimo, v suženjstvo zakleti! se usmerjajo v središče duhovne in socialne krize in kličejo k dejanju.

Karel Gržan je bil po srednji šoli gradbeni tehnik, a je v življenju ugledal drugo poslanstvo in stopil v kapucinski red. Danes je duhovnik in župni upravitelj, doktoriral je tudi iz literarnih ved. Vmes je leto dni deloval na cesti, med revnimi in zavrženimi. Potem je začel svoja spoznanja širiti s pisano in pričevanjsko besedo in danes je eden najuglednejših glasnikov humanejšega socialnega reda in duhovne empatije. O njegovem intenzivnem delovanju priča trideset knjig in premnoga predavanja.

‹ nazaj