novice

Manj kršitev, tudi decembra poostren nadzor

14.12.2017 | 17:00 | S. G.

V tem mesecu FURS že tradicionalno poostreno nadzira gostince, razstavljalce na sejmih in stojnicah, organizatorje glasbenih in drugih prireditev. (Foto: arhiv DL)

V tem mesecu FURS že tradicionalno poostreno nadzira gostince, razstavljalce na sejmih in stojnicah, organizatorje glasbenih in drugih prireditev. (Foto: arhiv DL)

Finančna uprava RS je v oktobru izvajala poostren nadzor svečarjev, cvetličarjev in vrtnarjev. V novembru pa so potekali poostreni nadzori vulkanizerjev. Kot so sporočili s FURS, je bila akcija povečanega nadzora uspešna, saj letos, v primerjavi s predhodnimi leti, rezultati kažejo na zmanjšanje ugotovljenih kršitev.

Tovrstne nadzore je Finančna uprava izvajala že v preteklih letih, saj gre za sezonske dejavnosti, kjer obstoji povečano tveganje ne izdajanja računov in zaposlovanja na črno. Izkušnje kažejo, da nadzorne aktivnosti pozitivno vplivajo na prostovoljno izpolnjevanje davčnih obveznosti in da je kršitev iz leta v leto manj.

Nadzor je bil usmerjen predvsem na kontrolo izdajanja in davčnega potrjevanja računov ter dela in zaposlovanja na črno. V okviru poostrenih nadzorov je bilo izvedenih 263 nadzorov cvetličarjev, vrtnarjev in svečarjev in ugotovljenih 18 kršitev (6,8%) ter 315 nadzorov pri vulkanizerjih in ugotovljenih 15 kršitev (4,8%). V primerjavi s predhodnimi leti, rezultati tudi v letošnjem letu kažejo na zmanjšanje ugotovljenih kršitev. Pri zaposlovanju na črno je najpogostejša ugotovljena kršitev opravljanje dela brez ustrezne pogodbe o zaposlitvi. Pri izdajanju in davčnem potrjevanju računov se najpogosteje ugotavlja izdajanje računov, ki ne vsebujejo vseh predpisanih podatkov.

Poostren nadzor v okviru »veselega decembra«

Decembra FURS vsako leto izvaja poostrene nadzore predvsem v dejavnosti gostinstva, sejmov, stojnic, glasbenih in drugih prireditev. Kot so sporočili, bodo posebno pozornost namenili javnim prireditvam, z izvedbo preventivnih aktivnosti pri izbranih zavezancih, organizatorjih prireditve, katerih namen je seznanitev organizatorja z zakonskimi obveznostmi iz nadzornih pristojnosti finančne uprave ter izvedbo neposrednih nadzorov na sami javni prireditvi.

‹ nazaj

Komentarji (3)

14.12.2017OceniNovi izzivi 
Je treba preganjat cvetličarje pa branjevke, da se narod ne buni glede bavčarjev pa šrotov. Ste že šli kaj v županove poslovne subjekte preverjat če se izdajajo računiči ? Lokal patriot, goga, situla, vovko bar, vrtnarstvo San sebastjan ? Ali je že kar tako da se vnaprej prijateljsko najavite ? Nazadnje ste izdali odločbo samo kavarni tratnik, ko se je smodiš pojavil kot interesent za nakup.
14.12.2017OceniKomu? 
Nazdirajo minimalne zneske jim pa velike cifre gredo mimo. Take obrtnike in trgovce je najlažje jahat s skritimi nakupi in probami. Največ nepobranega davka poleg državnih poslov je v velikih poslih kjer so zneski od nekaj tisoč do nekaj deset tisoč.
15.12.2017Ocenirazmaščevalec 
Skoraj brez nadzora pa so gradbeniki, krovci, keramiki, kamnoseki, gradbeni nadzorniki. Vsi imajo večje premoženje, kot ga kažejo knjige.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava