kronika

FOTO: Zagorelo v domu starejših občanov v Črnomlju, evakuirali 25 ljudi

17.12.2017 | 16:30 | Janja Ambrožič, foto: Aleksander Riznič, PGD Črnomelj

FOTO: Zagorelo v domu starejših občanov v Črnomlju, evakuirali 25 ljudi
FOTO: Zagorelo v domu starejših občanov v Črnomlju, evakuirali 25 ljudi
FOTO: Zagorelo v domu starejših občanov v Črnomlju, evakuirali 25 ljudi

Črnomelj - Danes okoli pol druge popoldne je zagorelo v  Domu starejših občanov Črnomelj. "Zagorelo je v enem od traktov doma starejših občanov v drugem nadstropju, v sobi stanovalcev. Reševanje in gašenje so začeli zaposleni, kmalu so prišli tudi gasilci, ki so požar dokončno pogasili. Evakuirali smo 25 ljudi," je povedala direktorica Valerija Lekić Poljšak in dodala, da sta se v požaru poškodovala dva stanovalca in dve zaposleni.

Stanovalec, ki je bil v sobi, kjer je zagorelo, je utrpel opekline (po naših neuradnih informacijah je hudo poškodovan in naj bi ga iz novomeške bolnice že prepeljali v UKC Ljubljana), ostali trije poškodovani so se nadihali dima in naj bi jih oskrbeli v SB Novo mesto.

"Zaradi požara je neuporaben celoten trakt, kar pomeni, da smo 25 stanovalcev preselili v druge prostore. Naj poudarim, da so na varnem," je dejala direktorica. Zaposleni zdaj čistijo prostore, kjer je potekala intervencija.

Kaj bi lahko bil vzrok za požar, direktorica ni vedela, ko smo jo vprašali, ali bi lahko zagorelo, ker je kdo kuhal v sobi, je odgovorila, da to v praksi sploh ni možno.

Vodja gasilske intervencije je bil poveljnik PGD Črnomelj Jože Weiss, ki je za Dolenjski list med drugim rekel, da je bil požar omejen samo na eno sobo.

"Zaposleni so evakuirali celotno drugo nadstropje in stanovalce premestili v del objekta, ki ni bil ogrožen. V sobi, kjer je zagorelo, je bila takrat ena oseba in to so zaposleni nesli ven, kjer so jo prevzeli reševalci. Na požarišču je bilo sedem gasilskih društev oz. 56 gasilcev, toliko zaradi velikosti objekta in množice ljudi, ki so bili v njem," je pojasnil Weiss. Po njegovih besedah je ogenj prizadel sobo, v kateri se je razvil, dim pa se je razširil po celotnem desnem kraku drugega nadstropja.

Tudi predstavnica za odnose z javnostmi na PU Novo mesto Alenka Drenik še ni mogla govoriti o vzrokih požara, saj se ogled požarišča še začel ni. Je pa povedala, da so bili policisti med prvimi na kraju dogodka in pomagali pri tem, da so ekipe lahko opravile svoje delo.

DODATEK ob 18.25

Kot so sporočili iz novomeške Uprave za zaščito in reševanje, so v gašenju požara sodelovali gasilci PGD Črnomelj, Rodine, Petrova vas, Vranoviči, Talčji vrh in Rožič vrh. Evakuirali so 69 ljudi iz drugega in tretjega nadstropja, pomagali reševalcem pri prenosu in oskrbi poškodovanih oseb in prezračili celoten objekt. Za šestnajst oseb so na kraju poskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj, Metlika in Novo mesto, od teh je bilo v Urgentni center SB Novo mesto odpeljanih pet oseb

‹ nazaj

Galerija (9)

01-DSO17122017
05-DSO17122017
13-DSO17122017
16-DSO17122017
22-DSO17122017
27-DSO17122017
34-DSO17122017
39-DSO17122017
40-DSO17122017

Komentarji (22)

17.12.2017–5 (0) (5)OceniNovi izzivi 
Več gasilcev ko osebja
18.12.2017 5 (5) (0)Ocenitanja 
Vsaka čast zaposlenim v DSO Črnomelj za vso požrtvovalnost in prisebnost ob požaru.Marsikateri oskrbovanec sploh ni občutil tragedije okoli njih.Hvala vam vsem.
18.12.2017 6 (6) (0)OceniUpokojenec 
Zahvala gasilcem , zaslužite si tudi kakšno spodobno plačilo zato lahko ukinemo borčevske privilegije ki niso nobene zasluge , gasilci ste zakon
18.12.2017 5 (5) (0)Ocenito je to 
že dolgo so gasilci , policisti in zdravstveni delavci najboljši na svetu, vedno pomagajo in nikoli ne vprašajo koliko je ura, vedno in res vedno priskočijo na pomoč. HVALA VAM
19.12.2017Ocenimajdra 
Kot bi sam sebe zažgal, a so lahko kadili? https://img.rtvslo.si/_up/upload/2017/12/17/65459560.jpg
19.12.2017 3 (7) (4)OceniBaboo 
Mene bega vprašanje, zakaj nihče ni slišal požarnega alarma oz. ali se detektor dima ni vklopil, glede na to, da je zgorel cel trakt, postelja v požaru umrlega, pa popolnoma zoglenela. Glede na to, da so bile tehnične naprave pregledane pred enim tednom. Če se je vklopil alarm, zakaj ga nihče ni slišal pravočasno, oz. kje je bilo osebje. Ali niso drugi ljudje v sobi klicali na pomoč? Zvonili na zvonce? Jih ni nihče slišal? Je umrli res kadil v postelji, kot se neuradno govori in zakaj tega nihče ni preprečil, saj verjetno tega ni počel prvič? Cigaretni dim v sobi se vendar zavoha. Ja, res je, domovi so kadrovsko podhranjeni in tudi sestre imajo pravico do odmora in malice. Delajo v nemogočih razmerah. Nekatere med njimi svoje delo opravljajo kolikor lahko dobro, v danih razmerah, druge pa, ni besed. Vodstvo doma veselo pobira denar za oskrbo, ki pa je v resnici navadno umiranje, zanemarjanje in hiranje na obroke. Ali so kdaj pomislili, ne le v Črnomlju, na splošno povsod, da bodo tudi sami deležni tovrstne oskrbe, ko pride njihov čas? Bodo ležali v lastnih iztrebkih, lačni, žejni, neumiti, pobruhani, s preležaninami, zlomljenimi udi, ki so posledica skrivnostnih padcev? Mogoče ja, mogoče ne. Menda obstaja Skupnost socialnih zavodov Slovenije, med katere sodijo tudi domovi za stare. Če naj bi direktorji skrbeli za dobrovit svojih oskrbovancev, naj se združijo in vložijo pobudo na vlado za spremembo pravilnika o standardih in normativih, saj izgovarjanje na premalo kadra ne more biti opravičilo za popoln odvzem dostojanstva ljudem, ki so nemočni in v celoti odvisni od drugih. Med tem, ko si polnijo žepe in prejemajo priznanja za odlično delo, naj pomislijo na tiste, ki ležijo na oddelku za nepokretne, dementne. Jaz za dom hvala bogu ne bom imela denarja, tako da upam, da me zadene hitra in dokončna kap. Če ne, bom o koncu svojega življenja odločila sama-in odšla dostojno, pod mojimi pogoji. Nikakor pa ne grem ležat v dom, v plenico polno dreka, kjer me bodo obračali po postelji kot vrečo krompirja, me žalili, grobo ravnali z mano, me puščali leta bolščati v strop....Ne, tega noče nihče. Tudi direktorji domov ne, si predstavljam. Ali kdaj pomislijo, da niso ravno mladi nekateri izmed njih? Toliko je govora o staranju prebivalstva, o drugačnih potrebah oskrbovancev domov, nihče pa ne dvigne riti in v tej zavoženi državi kaj naredi. Upam, da lahko spite ponoči, jaz lahko.
19.12.2017 6 (7) (1)OceniMojca 
Spoštovana Baboo. Žal mi je,da razmišjate tako negativno.Hkrati me obhaja neizmerna žalost.Sama sem že vrsto let zaposlena v domu.Prepričana sem,da so zaposleni v črnomaljskem domu srčni in prijazni ljudje,ki svojim stanovalcem nudijo le najboljše,včasih pričarajo tudi čudeže.Enako postopamo tudi v ostalih domovih.Velikokrat postavljamo stanovalce na prvo mesto in zapostavljamo svoje družine.Ne poznamo ne vikendov,ne praznikov.Pa se ne pritožujemo...To je naše humano poslanstvo.In ne,draga Baboo,vaše trditve ne držijo.Zaposleni v domu Črnomelj si zaslužijo spoštovanje in sočutje.Žal zaradi narave dela ves čas hodimo po robu...Včasih nam ne uspe...pademo...se poberemo...A vedno nehote.Življenje pač ni pravljica. Še nekaj o vodstvu v domovih.Že lep čas si prizadevajo za izboljšanje delovnih pogojev,normativov...Žal država nima posluha. Veliko bi lahko še napisala...a čemu...Zaposleni v domovih imamo čisto vest,kljub vsem obtožbam. Prav vsi,ki sAo sodelovali v nedeljski reševalni akciji si zaslužijo POSEBNO ZAHVALO ZA SRČNOST IN NESEBIČNOST.In to je tisto,kar šteje. Vsem v DSO Č rnomelj želim veliko poguma,da bodo premostili nastale težave.Ne dvomim v vaš uspeh. Draga Baboo,vam pa želim res lepo starost,to je pravica vsakega izmed nas.
19.12.2017 3 (3) (0)Ocenialenka 
Domu v Črnomlju vsa pohvala,imam izkušnje ker se imela tam svojca;nikoli ni bil ne urejen, osebje zelo prijazno, zato jim vsa pohvala in še enkrat hvala. Zakaj ljudje vedno iščejo in pišejo samo negativne stvari? Malo se zamislite sami nad sabo, če ste vi popolni.
19.12.2017 2 (3) (1)Ocenibralec 
Večkrat sem bil v domu za ostarele in zmeraj je bil urejen in oskrbovanci so bili zadovoljni. Tam sicer nimam nobenega ampak kot rečeno ocenjujem, da tistim ki so tam ni nič slabega. Je pa ena stvar starejši ljudje ki so sedaj v domu so k kruhu spravili marsikaterega svojega otroka ali vnuka. A vsi ti niso sposobni skrbet za njih. Običajno imajo jezike in so brez rok kot na primer Baboo.
19.12.2017 2 (4) (2)Ocenibarcelona 
Podpiram Baboo. V svojem pisanju odpira vprašanja, ki so še kako na mestu. Zakaj bi morala biti odgovornost za nesrečo tabu tema? Pa raven oskrbe, odnos do varovancev, standardi? Dom ni humanitarna ustanova, storitve so plačljive in kot take niso izvzete pred morebitno kritiko.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava