dolenjska

Vojaki na Trdinovem vrhu zahtevajo dodatek za delo v tujini

1.1.2018 | 11:00 | L. M.

Trdinov vrh (Foto: Arhiv DL, I. V.)

Trdinov vrh (Foto: Arhiv DL, I. V.)

Trdinov vrh - Z arbitražno razsodbo je na hrvaški strani ostala tudi vojašnica s 14 slovenskimi vojaki, ki zdaj zahtevajo dodatek za delo v tujini.

Kot je slišati, sindikat ministrstva za obrambo od ministrice za obrambo Andreje Katič pričakuje, da bo vojakom za delo na Trdinovem vrhu, ki je po odločitvi arbitražnega sodišča pripadlo Hrvaški, plačalo dodatke za delo v tujini. V vojašnici sicer službuje 14 slovenskih vojakov.

Vojašnica na Trdinovem vrhu tudi po lanskem 29. decembru ostaja v slovenskih rokah. Slovenija namreč predajo vojašnice Hrvaški pogojuje s priznanjem arbitraže in je predajo pripravljena opraviti le z uradnim zapisnikom.

"Dejstvo je, da je ta vojašnica na tujem ozemlju, " pa meni predsednik sindikata Darko Milenkovič ter pravi, da očitno vojaki varujejo meje v objektu, ki je v tuji državi, za vsa dela, ki se opravljajo v tujini, pa dobijo vojaki plačilo, ki je drugačno, kot če delajo doma.

Kako visok naj bi bil njihov dodatek, pa je po besedah Milenkoviča odvisno od tega, kako bo njihovo delo opredelila ministrica:  "Lahko ga opredeli kot začasno delo v tujini, kjer se poleg rednega plačila, plačila nadur in preostalih dodatkov dobijo še določeni dodatki za delo v tujini. Ali pa, to je njena diskrecijska pravica, ministrica opredeli, da gre za mednarodno operativno misijo, kar se uredi znotraj uredbe o plačilu."

Če je bil Trdinov vrh od leta 1991 ves čas na hrvaškem ozemlju, bi vojaki razliko za delo na tujem morali po oceni sindikata dobiti tudi za nazaj. Zato so na ministrstvo za obrambo naslovili tudi dopis, v katerem pravijo, da je njihov poziv namenjen izključno pravičnemu plačilu pripadnikov Slovenske vojske, medtem ko je opredelitev oblike dela v pristojnosti ministrstva.

Ministrstvo za obrambo za enkrat ne komentira poziva sindikata. "V kolikor bo potrebno, bomo komentar podali po praznikih, ko se bomo seznanili z njihovim dopisom," so sporočili z ministrstva za obrambo.

‹ nazaj

Komentarji (51)

1.1.2018 7 (7) (0)OceniSrečko 
Prav imajo, če je država nesposobna, tudi malomarnapa naj bo tako. Bravo fantje.
1.1.2018 1 (3) (2)Oceniabecedarij 
pare na sunce.... tako se dela dečki....bit će belaja...
1.1.2018OceniAbecedarij 
Vojaki ne morejo imeti sindikata,
1.1.2018–5 (0) (5)Oceniabecedarij 
imajo pa kugle za tvojo betico..
1.1.2018 1 (1) (0)OceniAbecedarij 
Jaz imam rad Slovenijo ,zakaj kugla imenjače
1.1.2018 5 (5) (0)OceniLipe 
abecedarij , ti dejansko ena velika pokora, diplomiran iz idiotizma.
1.1.2018—   (1) (1)Oceniabecedarij 
Tito je car...vse ostalo je heba...
1.1.2018 1 (1) (0)OceniStane 
Zasedba teke razpadajoce kolibe je plod zblojenih blodenj v jansevi glavi
1.1.2018Oceniabecedarij 
ta koliba je bila podvala s strani Hrvaške....držimo nekaj v rokah 27 let in nam bodo pustili, da držimo še naprej....oni temu pravijo, da smo v polni vreči pizd prijeli za edini ku.ac...
1.1.2018—   (1) (1)OceniMikro 
Nekaterim ni pomoči, abc bo bedak ostal tudi, če Trdinovga vrha ne bomo imeli

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava