dolenjska

Narodni dom: Sodba za izpraznitev postala pravnomočna

9.1.2018 | 09:15 | M. M.

Tedanja vodja županovega kabineta Sara Drašković je oktobra 2016 v spremstvu dveh varnostnikov želela vstopiti v Sokolski dom, a ji ni uspelo, vrata so bila zabarikadirana z notranje strani. Sebastjan Šeremet je dogajanje spremljal in komentiral z okna, v imenu AKC Sokolc sta predstavnike občine pred objektom sprejela Nejc Smodiš in Tjaša Prošek. (Foto: M. M., arhiv DL)

Tedanja vodja županovega kabineta Sara Drašković je oktobra 2016 v spremstvu dveh varnostnikov želela vstopiti v Sokolski dom, a ji ni uspelo, vrata so bila zabarikadirana z notranje strani. Sebastjan Šeremet je dogajanje spremljal in komentiral z okna, v imenu AKC Sokolc sta predstavnike občine pred objektom sprejela Nejc Smodiš in Tjaša Prošek. (Foto: M. M., arhiv DL)

Novo mesto - Okrajno sodišče v Novem mestu je pritrdilo stališču Mestne občine Novo mesto glede lastništva stavbe Narodnega doma in ugodilo tožbi zaradi izpraznitve in izročitve nepremičnin v posest, ki jo je občina vložila novembra 2016. Sodba je pravnomočna, so včeraj sporočili z rotovža.

»Mestna občina Novo mesto je predstavnika trenutnih uporabnikov stavbe že povabila na sestanek o dogovoru glede izvršitve sodbe sodišča. Zagotovitev varnosti na gradbišču je pogoj za načrtovano obnovo stavbe,« so ponovili v zadnjem sporočilu za javnost.

Kot je znano, je Okrajno sodišče v Novem mestu v pravdni zadevi med Mestno občino Novo mesto in Društvom za kulturno osveščanje junija lani razsodilo, da je društvo dolžno izprazniti Narodni dom in ga v 15 dneh po pravnomočnosti sodbe, tj. do začetka julija, vrniti občini, da ne bo izvršbe. Na občini sodbe do njene pravnomočnosti niso želeli komentirati.

Avtonomna kulturna cona (AKC) Sokolc se je kot naslednik omenjenega društva na sodbo pritožila, vložili so tudi vlogo za oprostilo plačila sodne takse, ki je znašala več kot 400 evrov. Občina sicer od tamkajšnjih uporabnikov terja še plačilo stroškov, nastalih od županovega sklepa o izpraznitvi prostorov. Spor je nastal, ko je občina prejela dobrih 50 tisočakov ministrstva za kulturo za delno sanacijo strehe, zaradi česar je po tedanjih izjavah župana Gregorja Macedonija morala izprazniti prostore, tamkajšnji umetniki, ki so v dotrajanem objektu ustvarjali že vrsto let in ga po lastnih močeh tudi vzdrževali, pa so se temu uprli z besedami, da bi sanacijo lahko izvedli kljub njihovi prisotnosti. Sledila je vrsta zapletov z menjavo ključavnic z občinske strani in barikadami s strani umetnikov, svoje pa je na koncu povedalo sodišče.

‹ nazaj

Komentarji (10)

9.1.2018–1   (1)   (2)   OceniKriza 
Anarhistom je dokončno odklenkalo.
9.1.2018—   (3)   (3)   OceniKrempelj 
Zasebno-javna kraja družbenega premoženja legalizirana s strani sodišča. Don Macce, naj ti zadnje leto v pisarni hitro mine.
9.1.2018OceniJan 
Daj to malo razloži. Ali samo nabijaš malo?
9.1.2018 2   (6)   (4)   Ocenikončno 
končno ena pametna sodba slovenskih sodišč. sem mislil, da bi se še jaz preselil v sosedovo hišo, ki je večja in lepša kot moja :)
9.1.2018OceniHelena 
Končno normalna sodba iz naših sodišč
9.1.2018–2   (3)   (5)   OceniJan 
Kaj sem vam jaz rekel, ni župan po župi preplaval, da ga bodo taki zezal. Ja pa kaj še...
10.1.2018 1   (2)   (1)   OceniMIha 
Jan ti si eno navadno brezvezno provokatorsko podgursko nabijalo...dosadn si. In neizviren. Pravi podgurski malomeščan ki nazaduje to mesto. Na žalost nisi sam. Zato imamo stanje kakršno imamo v NM. Zarad takih kot si ti...
10.1.2018 1   (2)   (1)   OceniMojc 
Koliko casa ima se Don Macce na razpolago ...na stolcku v pisarni????
11.1.2018Ocenifreud 
Mojca ne veliko, k temu si sam izdatno pomaga - egotrip je pač uspešna samodestrukcija.
1.11.2018 1   (1)   (0)   Oceniklemen 
Kako je zdaj s tem Sokolcem? Vsa pravna sredstva so urejena, "umetnikov", ki bi zavirali razvoj tega objekta ni več. Zakaj še ni zamenjana streha? Kdaj pa bo? Čimprej se objekt sanira, tem prej bi se potem kulturno lahko udejstvovalo v sokolcu. Recimo tudi Lokal patriot bi potem lahko notri namestili... O kako bi bilo to fajn.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava