dolenjska

Odziv MO Novo mesto na prispevek "Dedka Mraza za božič vrgli iz skladišča"

12.1.2018 | 21:30 | S. G.

Foto: S.G., arhiv DL

Foto: S.G., arhiv DL

Novo mesto - Na naš članek o Društvu prijateljev mladine Mojca, ki je moralo med božično - novoletnimi prazniki izprazniti prostore skladišča v Drgančevju, saj je to od njih zahtevala MO Novo mesto, so se zvečer odzvali tudi na rotovžu.

"Pri pregledu pogodb o brezplačni uporabi nepremičnin smo ugotovili, da DPM Mojca Novo mesto že več let brez ustrezne pravne podlage uporablja občinsko skladišče v Drgančevju. Prav tako je bilo ob pregledu dejanske rabe teh prostorov pred dvema letoma ugotovljeno, da društvo za izvajanje programa obdaritve otrok skladišče potrebuje zgolj nekaj mesecev v letu (za kar naj bi prostor tudi uporabljali)," je v sporočilu za javnost zapisala vodja županovega kabineta Meta Retar, ki je med drugim dodala, da je Nadzorni odbor MO Novo mesto v novembru opravil nadzor najemnih pogodb za nepremičnine, in pri tem še posebej izpostavil nekaj nepremičnin v Drgančevju. Med drugim tudi omenjene prostore.

"Hkrati smo bili soočeni s pobudo Ministrstva za javno upravo, da jim na območju Novega mesta omogočimo ustrezne prostore za izvajanje njihovih programov. Nepremičnina v Drgančevju je v celoti ustrezala pričakovanjem in zahtevam sedanjega najemnika," so sporočili z rotovža.

Dodali so, da je bilo društvo Mojca seznanjeno s tem, da bodo prostore v Drgančevju ustrezno premoženjsko-pravno uredili. V zadnjih dveh letih pa ni pristalo niti na več ponujenih nadomestnih prostorov niti ni predlagalo kakšne alternativne rešitve, saj so skupaj ugotavljali, da je več zainteresiranih najemnikov, ki bi tako veliko skladiščne prostore uporabljali bolj optimalno.

"Kljub temu smo pred selitvijo društvu zagotovili dovolj časa, da izpelje vse decembrske programe, za prihodnje leto pa jim za te namene ponudili primerne prostore v okviru Knjižnice Mirana Jarca. Prav tako smo jim za hrambo predmetov, ki so se v času selitve še nahajali v skladišču in niso bili vezani na obdarovanje otrok, temveč je šlo v večini za prazne škatle in dotrajane ostanke daril iz preteklih let, dodatno, brezplačno zagotovili začasne nadomestne prostore v neposredni bližini. Ob tem smo poskrbeli tudi za čiščenje teh prostorov in zagotovili pet delavcev za pomoč pri selitvi," je še zapisano v sporočilu za javnost, ki ga v celoti objavljamo v priloženem dokumentu. 

Dodajmo, da na MO Novo mesto z ustrezno najemno pogodbo društvu brezplačno zagotavljajo še prostore na Rozmanovi ulici 10, društvo mesečno krije materialne stroške. Decembrski program obdarovanja otrok podpirajo tudi finančno, v zadnjih treh letih so sredstva v ta namen povečali iz 16 na 18 tisoč evrov. Poleg sredstev za obdarovanje smo za delovanje njihovih programov dodatno namenili dobrih 5 tisoč evrov v letu 2015 in dobrih 5 tisoč evrov v letu 2016 ter 8 tisoč evrov v letu 2017, je še zapisala Retarjeva.

Na občini zatrjujejo, da DPM Mojca večkrat seznanili z namero, v času selitve so bili ves čas tudi v stiku s predsednico društva, s katero, kot so zapisali, odlično sodelujejo. Zato ocenjujejo, da gre za enostransko dejanje enega izmed vodilnih članov društva, "ki ne želi sprejeti dejstva, da morajo tudi organizacije, ki delujejo v nevladnem sektorju, delovati v ustreznih pravnih okvirjih." 

odziv_mo_nm_na_prispevek[.pdf](234 kB)

‹ nazaj

Komentarji (40)

12.1.2018–3 (3) (6)OceniDirty old town 
Zakaj niso vrgli ven Miklavžka, zakaj je mac nija vrgla Ven Rdečega Dedka Mraza ? Zato ker ne hodi k maši mu ni dovoljeno biti družbeno koristen. Zato.Po politični liniji. Dedek Mraz je komunist kot so bila drevesa komunistična zato vse tako mora stran.Ta ženska je zelo hudobna, ćleht.
12.1.2018 1 (2) (1)Oceniopazovalec 
Ti si tud žleht ! Miklavža niso vrgli ven, ker ga tam ni in se verjetno drži nekih dogovorjenih pravil. Kolk je ženska žleht, ne vem. Mora pa ti očitno bit konkurentka po žlehnobi.
12.1.2018 3 (3) (0)OceniDolenjec 
Kakorkoli, utrip mesta kaže, da ne bo še enega mandata... Začel se je obetavno, končal se bo neslavno, če se poetično izrazimo...
13.1.2018 6 (6) (0)OceniNun 
Jaz Pa Sprašujem, KDAJ IN KJE Moram Sodelovati Za Umaknitev Tega Macedonija, Saj Imamo Tudi Mi Meščani To Pravico BOLJ NATANČNO Izvedeti. Iskrena Hvala Vsem Za Odgovore Že Sedaj.
13.1.2018Ocenipreprosto 
Če bo tvoja edina dejavnost sedeti za tipkovnico in spraševati, ne bo nič iz tvojih želja. Pa preberi za sabo in popravi tekst, predno klikneš ... oddaj komentar
13.1.2018OceniChe Guevara 
preprosto, ne trapaj nismo na slavističnem forumu. Nun je popolnoma jasen in to je bistvo. Drugače pa Nun ja, kandelabre imamo na Gl. trgu material je pa tud čist pri roki :) https://www.playboy.si/branje/novice/benito-mussolini-prilika-padca-kulta-osebnosti/
13.1.2018–1 (0) (1)OceniJan 
Za odstranitev župana sodeluješ tako, da greš kdaj na volitve. Zdaj če nimaš dovolj somišljenikov, je morda pa kaj narobe s tvojim razmišljanjem ali odnosom. Sicer se pa v tem primeru in v primeru Sokolskega doma popolnoma strinjam z mestno občino in državo.
13.1.2018 1 (1) (0)OceniDirty old town 
Jana , kako se s tem strinjaš, daj razloži pichkica malo še to ?: Koliko EUR 0d teh "slamnatih" 35 podjetij znaša SKUPNO najemnina, ki ni plačana, v vseh teh 4 letih? Kdo ima od karitas - katoliških društev, prostore zastojn? Koliko to znaša? Katero stanovanje na Šegovi:) in kdo je uporabnik, ki ni plačal najemnine? :):) :) Kdo je oddajal podnajemno Občinske prostore in kam je šel ta denar? Ostalih 5 kdo so ljudje, ki niso plačevali najemnine? Koliko denarja se je pokasiralo z najem. zemljišča na Kandijski po 62 Eur ? ( med drugim ali to parkirišče ustreza vsem predpisom )? itd...itd..Torej KOLIKO EUR vse to SKUPAJ znaša pri OŠKODOVANJU Občine in DAVKOPLAČEVALCEV ? ? dajmo vi poznavalci številk tu gor, še to zračunajte pa vržite na list... V zvezi z nadzorom nad veljavnimi pogodbami za nepremičnine v letu 2016, v katerih nastopa MONM kot najemodajalec ali najemnik, je NO ugotovil, da MONM nima vzpostavljene evidence nepremičnega premoženja, ki je v njeni lasti, evidence pa so v smislu zemljiško-knjižnega stanja nepremičnin neurejene. Skrbniki pogodb ne izvajajo pogodbenih nalog skladno s predpisi na področju upravljanja s premoženjem. Eden izmed najemnikov občinskega stanovanja ni imel pogodbe o najemu, 5 najemnikov ni plačevalo najemnin, MONM pa niti ni terjala neplačanih obveznosti. NO je ugotovil še nekaj nepravilnosti v zvezi z najemom stavbnih zemljišč, ki jih MONM daje v najem brez sklenjenih pogodb, neplačevanjem najemnin za stavbna zemljišča, prav tako MONM oddaja v najem kar 35 prostorov v njeni lasti brez plačevanja najemnin – tu gre za različna društva, združenja, Karitas ipd. Nekateri oddani objekti so celo oddani v podnajem in to brez soglasja MONM kot lastnice. Ob tem je NO ugotovil še, da je cena, ki jo plačuje MONM za m2 makadamskega parkirišča na Kandijski cesti za skoraj 62% višja od cene podobnega parkirišča na Novem trgu.
13.1.2018Ocenihe, he ! 
Kdorkol da bo, kakršen kol da bo, vam noben županček nikol odgovarjal ne bo ! Bi sicer moral pljuvat v Krko, ki bi poplavila. Samo šimfanje brez konca in brez vsakršnega haska. Pa ne mi spet o nekih "volitvah" !!
13.1.2018 2 (3) (1)OceniDedek mraz ma vas rad ... 
A zna meni kdo razložit, kaj dela tista plastika (kao drsališče) na enem izmed tenis igrišč na Loki? A je zdaj to last MONm al kako? A so jo kupili? Ali jo je morda kupil celo upravljalec teniških igrišč? Razsvetljite me, sem zelo zmeden nad vsemi temi zadevami? A zdaj se bo ta plastika non stop potikalo po mestu?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava