Pametne vasi: niso dovolj le nove tehnologije

13.1.2018 | 11:50

Pametne vasi: niso dovolj le nove tehnologije
Pametne vasi: niso dovolj le nove tehnologije
Pametne vasi: niso dovolj le nove tehnologije

Metlika - V Metliki je bila včeraj okrogla miza z naslovom Pametne vasi v Beli krajini – Nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja. Veliko govora je bilo o vplivu digitalizacije in avtomatizacije, pametnih energetskih omrežjih in podobnem, kar prinaša razvoj, na življenje in delo na podeželju, kmetijah, vaseh in manjših mestih v naslednjih desetletjih. Seveda nove tehnologije prodirajo tudi na podeželje, so pa na okrogli mizi opozorili, da poleg tega Bela krajina potrebuje predvsem dobre prometne povezave in ustreznejšo električno napetost.

Sicer pa je metliški župan Darko Zevnik zagotovil, da bo metliška občina pokrita z internetom v treh korakih. Pobuda o pametnem podeželju v 21. stoletju je zrasla na zelniku evropskih poslancev Franca Bogoviča in Madžara Tiborja Szanyja. Kot je dejal Bogovič, je njegov cilj spremeniti Slovenijo v najbolj pametno podeželsko območje. Prepričan je, da Slovenija lahko postane vodilna v razvoju novih tehnologij na področju razvoja podeželja.

Na okrogli mizi so sodelovali še direktor Kmetijske zadruge Metlika Jože Cajnar, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaž Kordiš, direktor Grma Novo mesto – Centra biotehnike in turizma Tone Hrovat, mladi kmet Jurij Janžekovič, ustanovitelj IT podjetja Simplify Simon Kozina in Luka Lovšin iz podjetja Turizem Lovšin.

Udeleženci okrogle mize so v razpravi poudarili, da za razvoj podeželja ni dovolj zgolj nova tehnologija, ampak še marsikaj drugega. Med drugim jih je zanimalo, na kakšen način bo rešeno razmerje med vasjo kot spalnim naseljem in tistimi, ki se na kmetiji ukvarjajo s kmetijstvom, saj že prihaja do konfliktov. Kritika je bila tudi na Naturo 2000, češ da je država zaščitila podeželje, a s tem otežila življenje na podeželju. Opozorili so tudi na problem zaostajanja zakonodaje za tehnologijami, problem umeščanja velikih kmetij na podeželju, a tudi na to, da je poklic kmeta podcenjen. Ali, kot je dejal eden od razpravljavcev: kmet bi moral biti slovenski nacionalni interes.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Galerija

Komentarji (22)

13.1.2018 1   (1)   (0)   OceniMetličan 
V glavnem je "predaval" članom in simpatizerjem SLS. Škoda je mladih podjetnikov in vinogradnikov, da se izpostavljajo v politiki.
13.1.2018 3   (3)   (0)   Ocenimurtling 
in potem naredijo občinarji kmetijske parcele zazidljive da si tam delajo hiše prišleki ki jim vse smrdi in smeta? KDO JE TU NOR ?
13.1.2018 1   (1)   (0)   Ocenisulc 
nej ta pametn poslanc pojasni v 3 stavkih, kaj so to pometne vasi. da bomo pravi kmeti zastopl.
13.1.2018 2   (3)   (1)   Ocenikmečka logika 
optiko v vsako vas, da nebo kmet zarukan. Kar je dobrih parcel prodat da fa bodo prišleki vlekli za prašnike. Prazne vasi pa naselit z migranti.
15.1.2018OceniInternet v vsako vas 
Zakaj kopati jarke če se že dobi mobilni internet 200gb za 15€ veljavnost 30 dni.
15.1.2018–1   (0)   (1)   OceniKar je res, je res 
Internet v vsako vas si pač slabo obveščen ;-))! Zakaj pa ne kopati jarkov?? Če pa vse skup financira EU?? Bili bi res butli, če tega ne bi izkoristili !!
15.1.2018OceniKar na smeh mi gre 
kmečka logika - pa saj zemljo prodajajo - kmetje!! Ne država ali kdo drug!! In optika?? Ja madona, kdo pa koga sili naj si jo na strošek EU uredi!! " Ponosni" si jo lahko uredite pozneje in jo sami tudi plačate!! Pa res.. Le kaj bo kmetu široko pasovna povezava s svetom... Mater, sej vsak vidi le do svojega plota!! To pa je za zarukane dovolj. Pametni pa niso proti novostim . Še posebej ne, če so zastonj ;-))!
15.1.2018 1   (1)   (0)   Ocenikmečka logika 
@Kar je res, je res Zastonj nebo nič, poznam z drugih občin. @Kar na smeh mi gre . JA ker se spreminja obdelovalne površine v zazidelne in se tudi davek na zemljo spremeni. Drugače pa zakaj bi bila optika čudež od čudežev ? Imel dosti dolgo in ne vidim neke potrebe. In ne gledam do svojega plota, naj rajši kaj naredijo da bodo službe ne pa da bodo čez generacijo dve prazne. In internet gre v smeri mobilnega interneta ne pa neke jarke kopat, to je tako passe.
15.1.2018OceniKar na smeh mi gre 
Kmečka logika - Optika ni čudež, je pa potreba! Glej, še do nedavnega je bila električna energija do porabnikov speljana na " dratih". Danes se vse zakopava v zemljo. Tudi daljnovode bi bilo potrebno zakopat. V izogib posledicam naravnih ujm. Tudi z optiko je podobno. Dej medmrežje deluje tudi po telefonskih " dratih". To že, vendar koliko časa traja, da se ti odpre željen naslov in koliko še, da prideš do željenih podatkov?? Drug problem je dostop do TV programov. Tudi tega se da gledat prek telefonskih povezav, toda ob malo večji gledanosti se zaslon "skocka" in nič ne vidiš in ne slišiš ! Optika v primerjavi dosedanjimi žičnimi povezavami kot ferari v primerjavi s polžem ;-))!e Je pa zihr res, da je Republika Slovenija ( oz. Telekom) za vspostavo optičnih povezav prejel evropska sredstva. Torej bo omrežje vse do bajte - zastonj! Tako trdijo tudi opristojni na Telekomu. Seveda pa bodo programske opcije za TV še naprej plačljive. Kot vsepovsod po svetu ;-))! Pusti pa ta tvoj brezžični internet!! Ta sicer deluje, a le okoli bajte in tam, kjer veš za geslo dostopa. Sicer pa je tak način povezave nesramno drag in tudi počasen! Vsaj zaenkrat. Kot sam navajaš - 15€ za 200gb prenosa v tridesetih dneh!Osebno jih imam 400 v paketu, a jih skurim v tednu. Pa ne visim kaj dosti na madmrežju !!
15.1.2018OceniInternet v vsako vas 
Kdo pa še gleda tv ? Pa da bi še plačeval za to ? Ja seveda, https://www.hot.si/tarife.html HoT GIGA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava