Kdo zasipava breg na Marofu?

16.1.2018 | 08:40

Foto: Luka Rems

Foto: Luka Rems

Novo mesto - »Že pred časom so ob opuščeni Klemenčičevi kmetiji na Marofu s tovornjaki začeli odlagati gradbene odpadke, kar se je v zadnjem tednu še intenziviralo. Nastaja ogromen kup materiala, ki kazi podobo »zelene oaze« Novega mesta in pomeni zasipavanje terena. Prav osupel sem, da se kaj takšnega lahko dogaja v osrčju mesta, kjer bi morala biti stopnja skrbnosti pri kakršnihkoli aktivnostih še toliko večja,« je nedavno opozoril Luka Rems in dodal, da gre sicer za zasebno zemljišče, a hkrati za zaščiteno območje Arheološkega parka Marof, kjer so tovrstne aktivnosti prepovedane.

O zadevi so bili po naših podatkih že obveščeni na novomeški enoti okoljskega inšpektorata, za odziv pa smo prosili tudi lastnika zemljišča, tj. Gregorja Klemenčiča, sicer direktorja Komunale Novo mesto. »Na parceli se samo začasno odlaga izkopani material (v večini zemlja), ki bo še v zimskem času odstranjen in parcela urejena v prvotnem stanju. Do začasnega odlaganja je prišlo zaradi bližine gradbišča, kjer se je material izkopal. Material se je odlagal začasno tudi zato, ker je bilo vse mokro in blatno, da se ne bi s tovornjaki vozilo po asfaltnih površinah in tako uničevalo ceste. Ob ugodnih vremenskih pogojih, ko bo mraz in sneg, se bo material odpeljalo na trajno deponijo, ki jo ima urejeno gradbeno podjetje,« je zagotovil Klemenčič.

Članek je bil objavljen v Dolenjskem listu 11. januarja 2018.

M. Martinović

Komentarji (7)

16.1.2018 3   (6)   (3)   OceniLuka Rems 
Pojasnilo g. Klemenčiča je zavajujoče. Odlaganje materiala poteka daljši čas in ni vezano na vremenske razmere. Če gre za začasno odlaganje, bo v vsakem primeru enkrat potrebno odpeljati in bodo takrat uničevali ceste. Dejstvo je, da gre za zaščiteno območje spomenika in da za poseg ni bilo izdano kulturnovarstveno soglasje. Takšno ravnanje je tudi v nasprotju s predpisi, ki veljajo za ravnanje z gradbenimi odpadki. Skratka, nezakonito!
16.1.2018 2   (4)   (2)   OceniNejc 
gospod REMS... nisem z ničemer vezan za ta primer ,vendar bi rad povedal samo to.. počistimo enkrat red svojim pragom in nehajmo biti škodožejlni in sebični ..to folkloro z metanjem polen pod noge in vtikanje svojega nosu dobesedno v vsak drek so nekateri Novomeščani že očitno preveč pretirali ..sploh pa če sosed malo pogleda izza povprečja.. ali pa po podgursko: če sosedu crkne krava ,naj tudi moja .. da slučajno nebo baraba hodilk nam po mleko..
16.1.2018–2   (3)   (5)   OceniLuka Rems 
@ Nejc: Opozoriti na očitno kršitev predpisov v zavarovanem območju pomeni, da komu želiš škodovati? Bodite resni. V normalnem mestu bi spoštovali predpise in se nekateri ljudje ne bi obnašali na način, da jim je dovoljeno več kot drugim. Kar se tiče vtikovanja nosu: Kulturna dediščina se varuje v javnem interesu in živimo v demokraciji, kar pomeni, da vsak lahko opozarja, piše in podobno. Vidim, da s tem nekateri še zmeraj ne morete sprijazniti.
16.1.2018 2   (3)   (1)   OceniMiloš 
Nejc, seveda si vezan na ta primer, kajti kot občanu in državljanu ti najbrž ni vseeno, če ljudje okoli tebe kršijo predpise ali pa jih ne. Toliko bolj, ko gre za občinske projekte in njene lepo plačane izvajalce. Kot je videti, predpisi ne morejo sami urediti reči, ampak v tej mlakuži rabijo nekega prizadevnega občana, da je pozoren in dovolj glasno opozarja. Čestitke Remsu, ker vtika svoj nos v zadeve, ki bi morale smrdeti vsem nam.
16.1.2018—   (1)   (1)   OceniGeni 
Luka Rems, spet samo težiš ljudem za brezveze. Vsake par mesecev imaš take brezvezne podvige.
21.1.2018 2   (2)   (0)   Oceninovomeščan 
Luka, kaj pa je s tistimi sprehajalnimi potmi okoli mesta, ob Krki ? Se je zataknilo pri posameznikih ? Daj Luka, o tem nas še informiraj.
21.1.2018OceniEkolog Janez 
To je kapljica v morje glede na črno odlaganje v MO NM, vendar to ni problem samo te občine ampak v celi državi, ta pa daje poročila EU komisiji v obliki drobtinic teh dogajanj.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava