Videk: Uporabnega dovoljenja (še) ni zaradi zunanjosti

16.1.2018 | 10:55

Uporabno dovoljenje je vezano na gradbeno dovoljenje, ki pa je bilo izdano za objekt in okolico objekta skupaj, pojasnjujejo na občini in dodajajo, da je objekt varen in ustrezen, otroci ta čas ne bodo zunaj, okolico naj bi uredili v kratkem. (Foto: MO Novo mesto, arhiv DL)

Uporabno dovoljenje je vezano na gradbeno dovoljenje, ki pa je bilo izdano za objekt in okolico objekta skupaj, pojasnjujejo na občini in dodajajo, da je objekt varen in ustrezen, otroci ta čas ne bodo zunaj, okolico naj bi uredili v kratkem. (Foto: MO Novo mesto, arhiv DL)

Novo mesto - Kot smo poročali, so se malčki enote Videk novomeškega vrtca Pedenjped po ponedeljkovem tehničnem pregledu v sredo vendarle vselili v igralnice novega vrtca za OŠ Bršljin. A v tem času vrtec še ni pridobil uporabnega dovoljenja Upravne enote Novo mesto, po poročanju medijev naj bi prihodnji teden zaradi tega vrtec obiskala tudi inšpekcija.

»Po dolgotrajnih prizadevanjih za končanje izgradnje novega vrtca Videk v Bršljinu smo prejšnji teden omogočili vselitev otrok v zaključen in otrokom prijazen objekt. Dela na objektu so zaključena, nadaljevanje bo potekalo na zunanjih površinah, ki jih otroci v zimskem obdobju ne bodo uporabljali,« so zapisali na MO Novo mesto in glede dovoljenj pojasnili: »Izdaja uporabnega dovoljenja je vezana na gradbeno dovoljenje, ki je bilo izdano za objekt in okolico objekta skupaj. Po posvetovanju z vodstvom vrtca, starši, ki jih je prostorska stiska v zadnjih mesecih najbolj prizadela, in predvsem ob pisnih zagotovilih izvajalca, nadzornikov in ostalih pristojnih služb o ustreznosti notranjih prostorov vrtca, smo se odločili, da omogočimo uporabo novih prostorov in s tem otrokom zagotovimo najboljše možne pogoje za predšolsko vzgojo. V naslednjih tednih si bomo prizadevali za čimprejšnje dokončanje zunanjih površin in pridobitev uporabnega dovoljenja.«

M. M.

Komentarji (33)

16.1.2018 1   (2)   (1)   Ocenimami 
V vrtec brez uporabnega dovoljenja se sploh ne bi smeli vsliti. In ne gre zgolj za zunanjo ureditev, novinarji, le povprašajte še na upravno enoto glede pomanjkljivosti, zaradi katerih ni bilo ne tehničnega prevzema, ne uporabnega dovoljenja. Groza, saj sploh ne vemo, čemu so naši otroci izpostavljeni. Kazni seveda bodo, lahko se celo zgodi ukrep inšpekcije, da se vrtec zapre. Kam bodo pa potem spet stlačili otroke? No, kazni bomo pa itak davkoplačevalci pokrili, kot vedno.
16.1.2018 5   (6)   (1)   Oceninovomescanka 
Sramota, da se kaj takega dogaja. Seveda je pomanjkljivosti tudi znotraj vrtca ogromno, novinarji toplo priporocam ogled le tega preden pisete nepreverjene podatke. Upam, da bo inspekcija ustrezno in pravilno ravnala. Odgovorni morajo odgovarjati! Dejmo nase otroke v vrtec ( pa kaj ce ni dokoncan..komu mar), da nam stolckov ne spodnese....mar ne Meta in Gregor?
16.1.2018 3   (3)   (0)   OceniGeni 
Torej je Občina priznala da je v prekršku. Sedaj naj inšpektor samo napiše kazen ker je že vse črno na belem. Torej inšpektorji ki ne preganjate ilegalnih romskih naselij, preganjate pa branjevke, kje ste?
16.1.2018 1   (1)   (0)   Ocenimami 
Ja, priznala je, da je otroke dala v objekt, ki ni tehnično brezhiben. In ravnateljica je to dovolila. Pa starši? Iz članka je razumeti, da so se s tem celo strinjali. So bili zavedeni ali se premalo zavedajo, kaj to pomeni?
16.1.2018–5   (2)   (7)   Ocenimeščan 
Dragi starši tudi jaz sem starš trem otrokom in se zelo veselim bo Novo mesto po 40 letih dobilo nov sodoben vrtec. Tisti ki tako kritizirate vse počez pejte malo v svet pogledat kako imajo druge organizirano otroško varstvo in pod kakšnimi pogoi. Ugotovili boste da ni nikakršna kritika tudi glede zamude vrtca opravičena. Kljub vsemu bodimo veseli nove pridobitve v NM.
17.1.2018 9   (10)   (1)   Ocenipravnik 
Videk se uporablja, ker je župan tako odločil. V nasprotju s 5. členom zakona o graditvi objektov, po katerem je pogoj za začetek uporabe uporabno dovoljenje. Investitor, ki da v uporabo objekt brez uporabnega dovoljenja, stori prekršek po 4. tč. I.odst. 164. člena istega zakona , in mora zanj po istem določilu gradbeni inšpektor investitorja kaznovati z globo od 1.500 do 30.000 EUR.. A župan se gradbene inšpekcije ne boji, ker kršitev predpisov občine ne ugotovi. Župan torej na očeh javnosti krši predpise. Katerič že? Kako jih šele krši nejavno? Objavil je tudi namero o oddaji v najem oz. brezplačno uporabo neopredeljenih delov celotnega platoja Novi trg, celotne Rozmanove in Glavnega trga za leto 2018. Samo izbrani vedo, kateri deli se bodo oddali. Oddaje bodo v očitnem nasprotju z Uredbo o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti. Na dnevni red Nadzornega odbora te kršitve ne bodo prišle. Če pa slučajno bodo, pa bo itak najprej temeljito preiskan novi zavod konkurentke Milene in najprej objavljene kršitve, za katere ona odgovarja. Pogodbe o oddaji pa bodo vezale tudi novega župana. Da ja nihče ne bi mogel preprečiti namere o zaprtju Glavnega trga in Rozmanove za vozila. O novem mostu, ki bi odpravil zastoje in izgubo časa delovnim občanom , pa lahko zaenkrat le sanjamo.
17.1.2018 2   (3)   (1)   OceniLjubica 
Če odmislimo vse ostalo, kar je dobro ali ne tako dobro za otroke, občane, ..., ne moremo odmisliti, kakšen zgled daje z nezakonitim ravnanjem (ki se ga zaveda) župan vsem občanom in ravnateljica otrokom, njihovim staršem in zaposlenim v vrtcu. Nezaslišano. Kakšno je njuno sporočilo? Koga briga za zakone, delajmo mi kar malo po svoje. In kam to vodi? No, zelo malo staršev se je na to temo oglasilo, kar samo jasno kaže na to, kam gremo in kakšen svet, žal, gradimo za naše otroke.
17.1.2018–2   (2)   (4)   Ocenibršljinčan 
Videk se uporablja, ker je župan tako odločil. To je pa odločen župan :-) Končno ! Nič ga ne bodete biksal, če je objekt v redu, je v redu. Ne nam vi z nekimi predpisi, ki so jih verjetno sestavljali neki strokovnjaki, ki še malte ne znajo zmešat in cegla zamenjat. Kam bomo pa otroke dal, če nam ga zaprejo ?! :-)
17.1.2018 2   (3)   (1)   Oceniabc123 
Bršljinčan: Tako razmišljaš, dokler se sam ne znajdeš v postopku (razlastitev, štipendija itd.). Ko pa se, se preklemansko sklicuješ na predpise. Dvoličnost ljudi res ne pozna meja. Pozdravljanje nespoštovanja predpisov je sramotno!
17.1.2018 1   (1)   (0)   OceniLjubica 
No, ravno o tem govorim. Vi ste ta vzorec očitno že vzeli za svojega. Katastrofa!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava