Noč s knjigo na OŠ Trebnje

17.1.2018 | 09:20

Noč s knjigo na OŠ Trebnje

Trebnje - V petek, 12. januarja, smo na osnovni šoli Trebnje izvedli Noč s knjigo za učence 9. razreda, ki v tem šolskem letu berejo za bralno značko. Prijavilo se je 13 učencev. Šolski knjižničarki Maja Ule in Mojca Bahun ter učitelj Zvonko Simeunić smo načrtovali dogodek tako, da smo povezali branje, pripovedovanje in pogovor o knjigi.

Ob 17. uri smo se zbrali v šolski knjižnici. Srečanje smo začeli s pogovorom srednješolke Erike Kum in njene profesorice Eve Starič. Erika Kum piše zgodbe in jih objavlja, njena zadnja knjiga ima naslov Ranjena ptica. Erika je poudarila, da ji fantazijske zgodbe omogočajo opisovanje sveta, kakršnega vidi samo sama. Učencem je priporočila, naj berejo, naj ne pozabijo na knjige, kajti v srednji šoli ne bo več toliko časa za branje leposlovja.

Naša učenka devetega razreda Manca Rajnar je predstavila svojo knjigo Kakšne barve je tišina. Pogovor z njo in njenim mentorjem Zvonkom Simeunićem je vodila sošolka Tinkara Gliha. Vsakdo je knjigo tudi dobil, Manca pa se je vanjo podpisala in zapisala posvetilo.

Po literarnem srečanju je sledil sprehod literarno zgodovinski poti Trebnjega, ki je bil prepleten z branjem besedil ustvarjalcev, povezanih s Trebnjem: Barica Smole, France Režun, Pavel Golia, Rudolf Maister in Friderik Baraga. Noč smo sklenili z ogledom filma Kradljivka knjig, potem pa zaspali na blazinah med knjižnimi policami.

Zjutraj smo se zbudili malo utrujeni, vendar še vedno pod vtisi preteklega večera. Preden so se učenci razšli, so zapisali svoje vtise:

Noč v knjižnici je bila edinstvena in zanimiva izkušnja, ki so jo moji prijatelji tako lepo popestrili. (Manca)

Všeč mi je bilo, ker sem se družil s prijatelji tudi izven pouka v šoli. (Tio)

Tako noč moramo še ponoviti. (Špela, Arijana)

Na Noči smo res vsi uživali, program je bil zanimiv, bilo je veliko druženja. Po filmu smo šli stežka spat. (Lea)

Dobil sem občutek, da imam zdaj več volje do branja, vse dogajanje mi je bilo zelo všeč. (Kristian)

Ves večer je bil zelo zanimiv, najbolj pa sem bil vesel knjižne nagrade. (Žan)

Dogodek v šolski knjižnici je imel svoj namen približati branje, se o prebranem pogovarjati in znati sporočiti, da so zgodbe v nas, da jih je dobro brati. Spoznali pa smo, da včasih vsak ostane sam s svojo barvno tišino, kot je zapisala Manca v svoji knjigi.

Maja Ule in Mojca Bahun, šolski knjižničarki

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava