Predsednik po obisku Novega mesta napovedal problemsko konferenco

6.2.2018 | 09:30

Na povabilo novomeškega župana Gregorja Macedonija se je včeraj o romski problematiki na terenu seznanil predsednik države Borut Pahor. (Foto: M. M.)

Na povabilo novomeškega župana Gregorja Macedonija se je včeraj o romski problematiki na terenu seznanil predsednik države Borut Pahor. (Foto: M. M.)

Novo mesto - Predsednik države Borut Pahor se je včeraj mudil v Novem mestu, kjer je obiskal romsko naselje Žabjak-Brezje, KS Bučno vas, pisarno Zveze Romov in se na koncu sestal še s predstavniki petih občin JV Slovenije, kjer živijo Romi. Po srečanju z vsemi je za marec napovedal problemsko konferenco, kjer bo skušal v dialogu z vsemi deležniki poiskati konkretne rešitve sedanjih slabih razmer.

»Te zadeve niso v moji pristojnosti in nerad komentiram stvari, za katere skrbi vlada. A ko sem prisluhnil pomislekom vseh, sem začutil, da je nekaj treba storiti, premakniti naprej. Težava je v velikem nezaupanju tako večinskega prebivalstva kot romske skupnosti do lokalne in državne politike. Nujen je dialog. Za sodelovanje sta potrebna dva. In za prepir tudi, na nas pa je, da se odločimo, kaj želimo. Zavedajoč se, kam vodi prepir,« je po zadnjem sestanku z župani v prostorih novomeške občine povedal Pahor.

V imenu lokalne skupnosti je Macedoni ponovil, da razmere v JV Sloveniji in Prekmurju niso enake in terjajo drugačne ukrepe. Kot smo poročali, je novomeška občina z državo sklenila komunalno urediti Žabjak-Brezje, trenutno poteka priprava prostorskih aktov, po županovih besedah pa naj bi še v letošnjem letu dokument potrdili tudi na občinskem svetu. A tovrstnim načrtom RCI in KS Bučna vas nasprotujejo. »Jasno nam je, da če želimo napredek, jim moramo zagotoviti neke normalne pogoje. Ampak mi smo to poslušali že leta 1984, kako bo tistih 200 Romov hodilo v šolo in starši v službo. Danes jih je 700 in ob istih zgodbah brez učinkov jih bo čez 20 let dva tisoč s še hujšimi problemi. Želimo, da se pripravi program socializacije Romov, ki bo učinkoval, da bodo zaposleni, ne pa živeli od socialne podpore,« je po srečanju v KS povedal Silvo Mesojedec.

»To bo več kot le posvet pri predsedniku,« je Pahor še dejal o marčevski problemski konferenci, kjer naj bi zbral vse strani, od romske skupnosti do RCI, predstavnikov lokalne oblasti in odločevalcev na ministrstvih oz. vladi.

Podrobneje o obisku pa v tiskani izdaji Dolenjskega lista, ki bo zaradi kulturnega praznika izšel dan prej, torej že jutri.

Mirjana Martinović

Komentarji (12)

6.2.2018 4   (7)   (3)   Ocenidolenjc123 
v tem primeru pa bi morali poslušati Mesojedca, pa je lahko desn ali levi, ga ne poznam. Se moramo odločit ali bomo cigani ali bomo civili. Da ga ni sram predsednika države da pride v nelegalno naselje in pravi nujen je dialog, dialogec,... Dajte že cigotom zemljo, da postanejo enakovredni nam in verjemte mi da je cigo tudi dobr za revoz. Kar poglejte v Srbijo, Bosno, boste videli da cigo zna delat.
6.2.2018—   (2)   (2)   OceniUps!!! 
Na svoje oči sem videl ureditev Žabjaka, kakršno je predlagal Silvo Mesojedec . Lepo urejeno naselje za že tam živeče prebivalce. Kot pravi predhodnik : Romom omogočimo socializacijo in nakup zemljišč po simboličnih cenah. Dodajam - ne popolnoma zastonj, ker darovanega nihče ne zna ceniti. Romi so lahko zelo vestni delavci in povsem enakovredni drugim.Vsaj v večini. Enako, kot je to značilno za ostale manjšinske ali večinske etnične skupine. Ne glede na strankarsko pripadnost je ideja g. Mesojedca zelo dobra rešitev problema. Po prepričanju sem levičar, toda Silvu v tem primeru - kapo dol!!
6.2.2018 3   (3)   (0)   Ocenizgubidan 
Pahor je zgagar. Naj gre raje pogledat v Revoz na trak delavce kako morajo delat za 750 € da s eon in ostala politična srenja sprehaja in trosi neumnosti. O etničnih pa škoda izgubljat besed vse informacije lahko poda policija pa bo vs ejasno kako velik problem je ta nacija in kakšne stroške delajo drućbi ne samo ker nič ne delajo ampak družbi še škodujejo. Zemljo ne prodat ker bodo takoj kučkal ............gradbena parcela ni poceni
6.2.2018 6   (6)   (0)   Oceniana 
Od leta 1971, ko je občina zgradila (s samoprispevkom) osnovno šolo in nato še vrtec za Rome, se stvari niso bistveno spremenile: Romi še vedno hodijo mimo šole in vrtca prosjačit s starši v mesto, peščica jih je končala osnovno šolo, morebitno zaposlitev pustijo takoj, ko je mogoče. Socialne pomoči in otroški dodatki jim zadoščajo za preživetje, česar nimajo pa si vzamejo sami. O nestrpnosti ljudi lahko govorijo v Ljubljani, jaz pa vem, da imajo ljudje na Kamencah in še kje bližje, železne živce in veliko potrpljenja, če morajo vsakodnevno prenašati kraje, streljanja, nesramnost in brezdelnost. Ni se veliko spremenilo, čeprav je bilo veliko dela in sredstev vloženega v romsko naselje. Je to pošteno, če vemo, da nihče posebej ne skrbi, če imajo ostareli ljudje na Trški gori in še kje "štirne" za vodo, dolgo peš pot pred seboj, če pridejo v mesto in zaradi koščka zemlje, ki jo posedujejo in je ne morejo obdelati, tudi ne morejo biti prejemnik denarne pomoči. Narobe svet. Kajti tistih visoki gostje iz Ljubljane ne vidijo...
6.2.2018—   (1)   (1)   Ocenia res enakopravni? 
A res, kdo bo pa potem imel kupno pravico tistih parcel po "simboličnih" cenah? Vsi enaki, vsi .... Malo poglej po netu, parcel in hiš se že danes prodaja kar nekaj, torej? Zakaj bi jim gradili če denar ni težava? In v večini primerov ni!!! Dokler imamo tako močno socialno državo, da ima se šestčlanski družini ne izplača imeti premoženja in delati je to tako. Mogoče pa je čas za univerzalni temeljni dohodek in ukinitev otroških dodatkov. Po mojem mišljenju pravična rešitev.
6.2.2018 1   (1)   (0)   OceniRIM 
kam so se poskrili marcedezi in bmw snemali zapuščene barake. Kje ste korektni novinarji
6.2.2018–1   (0)   (1)   OceniMiha 
Ni treba nasprotovati naj se začne že enkrat delat romsko naselje kar se pa tiče dela vsak rom bi zagrabil za delo če dobi priloznpsti kar se pa tiče socjalne saj jo dobi tudi silvo mesojedec in ostali ne romi da neboste mislili da držim z romom ampak bodimo realni
6.2.2018–1   (1)   (2)   Oceniopazovalec 
Ljudje božji dajte malo s rcem razmišljat. Ne želim podpirati tiste ki nočejo delat. V Žabjaku konča osnovno šolo 1% Romskih otrok. V Prekmurju konča 75% Romskih otrok srednjo šolo. Ali vam to kaj pove? Dajmo pomagat otrokom da bodo izobraženi. Ko bodo v službi bo drugače.
6.2.2018 1   (1)   (0)   Ocenidolenjc123 
@opazovalec, ja saj res kako smo mi rahločutna družba, tudi civili smo vsi prijatelji in si samo pomagamo, praktično civil ne rab delat, ker mu sosed vse k riti prinese. Zato dajmo še to ljubezen širiti med rome. Ljubezen vse premaga, na tem svetu je samo ljubezen in zato so tudi Romi upravičeni samo do ljubezni,...
6.2.2018–3   (0)   (3)   OceniResnica 
a res enakopravni? če me spomin ne vara je bilo svoj čas predlagano, da se Romom omogoči nakup nepremičnin ( hiš) po dolenjskih vaseh. Nastal je tak vik in krik, da ga je bilo slišati po vsej Evropi!! Romi v večini niso premožni, ne vozijo mercedesov in BMWjev. Le malo je takih. Zaposlitev pa ni. Tako, kot jih ni za mnoge druge državljane Slovenije. Ko že kot dober primer navajaš Prekmurje in tamkajšnje Rome bi morali poznati tudi tamkajšnje razmere in rešitve. Recimo Pušča je tako naselje. Relativno dobro urejena romska vas. Kot bi bil Žabjek pa Mesojedčevih predlogih in načrtih. Stavim glavo, da romski otroci iz Pušče redno obiskujejo osnovno šolski pouk in da veliko teh otrok šolanje nadaljuje na poklicnih in srednjih šolah, dobršen del pa konča višje ali visokošolski študij. Povsem primerljivo z ne romsko populacijo. Žal so Romi v Sloveniji tradicionalno zaznamovani že ob rojstvu. Tako, kot so bili še donedavna temnopolti v ZDA! Če pobrskaš po razpisanih obravnavah slovenskih sodišč pa zlahka ugotoviš, da tudi na področju kriminala v povprečju ne izstopajo od slovenskega ne romskega življa. Rešitev problema je v enakopravnih družbenih odnosih brez brez rasnih ali nacionalnih izključevanj. Za konec- če so nam tajkuni pokradli miljarde €, lahko tudi Romom omogočimo enkraten nakup nekaj hektarov državne zemlje po simbolični ceni. In problematika bo počasi izginila. Ne danes, zagotovo pa v nekaj letih ....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava