dolenjska

Pogajanja z Eko skladom uspešna, Novomeščani se lahko prijavijo

20.2.2018 | 08:40 | M. M., M. Ž.

Foto: spletna stran eltron.si

Foto: spletna stran eltron.si

Novo mesto - Že pred leti se je zgodilo, da so Novomeščanom na Eko skladu neupravičeno zavračali vloge za subvencije pri nakupu toplotnih črpalk, zgodba pa se v letošnjem letu ponavlja. »Nadaljuje se politika Eko sklada in okoljskega ministrstva, ko želijo, da je v vsakem okolju opredeljen prednostni vir energije. V Novem mestu smo se odločili, da na ravni individualnih objektov tega prednostnega vira nimamo. Zdaj pa so naši občani dobili informacijo, da ne morejo kandidirati,« je povedal novomeški župan Gregor Macedoni.

Kot se je izkazalo, je šlo za različne interpretacije uredbe za varstvo zraka. Njen osnutek je konec leta lani sprejel tudi novomeški občinski svet: »V verziji, ki smo jo mi obravnavali, je bilo jasno napisano, da se spodbuja raba vseh tistih virov energije v MO Novo mesto preko razpisov Eko sklada, ki zmanjšujejo onesnaževanja zraka. In ne vidimo logike, zakaj bi se morali mi odločati, katero vrste energije morajo naši občani imeti, se bodo priključevali na plin ali bodo vgrajevali tudi toplotne črpalke? Kot veste, je naše plinovodno omrežje trenutno staro slabih 20 let in to je tudi doba, v kateri bo kakšna naprava že za zamenjavo. Verjamem, da vsak, ki se priklopi na en ali drugi sistem, s tem koristi kakovosti zraka v občini.« A po njegovih besedah je bila končna vladina uredba drugačna, kot so jo sprejemali občinski svetniki, nanjo pa se sedaj sklicujejo na Eko skladu.

»Prišlo je do enostranske spremembe, o kateri nas nihče ni obvestil, zato bomo od vlade zahtevali, da se ta uredba spremeni,« je povedal pred tedni. Očitno so občinski dopisi ministrstvu in Eko skladu zalegli, saj so zdaj na občini pojasnili, da se je župan Macedoni sestal z direktorjem Eko sklada Hinkom Šolincem, s katerim sta usklajevala možnosti Novomeščanov za prijavo na razpise Eko sklada. »Obe strani sta pripravljeni na sodelovanje, naši občani se na poziv Ekosklada lahko prijavijo že sedaj, v naslednjih tednih pa bomo uredili formalnosti, ki bodo omogočale pozitivno obravnavanje njihovih vlog,« so povedali.

‹ nazaj

Komentarji (8)

20.2.2018 1 (1) (0)OceniJanez 
Samo nabiranje političnih točk pred dokončnim porazom na volitvah. Vloge bodo tako ali tako zavrnjene ali založene.
20.2.2018OceniL.Š. ./../.../ 
Nič ne de, IN ČE prejmem nič koliko - - - 1. http://www.delo.si/zoi-2018/zoi-slovenija/janus-to-je-realen-pokazatelj-celotne-sezone.html - foto / Kaj se sporoča s številkami osem in barvami? Slovenia v belem napisu. Peter Prevc ponuja- vzemite jo, ker jo več ne želim. 2. http://www.rtvslo.si/sport/oi-2018/jeglic-padel-na-dopinskem-testu-oi-mora-zapustiti-v-24-urah/446524 - Slovenia v zeleni barvi. I FEEL SLOVENIA. Saj ne bo minilo pet prihodnjih let, ko bodo turistični statistični kazalniki v Deželi praženega krompirja, kozolcev ( V padanju. Sociologija turizma! ) ... luninega mrka ob Razglasitvi Državotvornosti in Praznovanju Dneva Samostojnosti in če dodano kasneje enotnosti - 26.12. in če pravilno bi bilo 23.12. . Časnikarki M.M. in M.Ž. - Mirjana Martinović in njena kolegica Mojca Žnidaršič, sta grafično dopolnili "časnikarsko" novico posredovano iz Seidlove ulice 01 ( In če v bogati Nemčiji - Bi pisalo Ulica Ferdinand Seidl in še dodali - geolog (1856 - 1942. Primož Trubar jo seveda IMA v Zvezni republiki Nemčiji. ) z - Foto: spletna stran eltron.si ( ZMEDENOST - joče, joče se pokojni akademik profesor doktor Anton Trstenjak ) IN ČE še - obdarimo se _ z zvokom, besedilom, in predvsem sliko - https://www.youtube.com/watch?v=7qhquAwkUUA - ... ko molčiš na VES GLAS govoriš ... in ker me "sovraži" sedaj državljan ŠE Hinko Šolinc, direktor- si ZA konec PREberimo ŠE pesem izpod peresa Ivana Minatti_ Trave sanjajo - O bilki, ki hoče v svet, sanjajo trave,/ o hipu, ko v vetru zaniha cvet,/ o radosti neizrečeni, ko se semena napno/ in še o uri, ko vdane ležejo pod koso. ... Darovi in zakladi so v nas samih. Le ODKRITi in izKOPATi IN ČE (jih si) zaŽELETI, z notranjo močjo kot pa le z navdihom samim.
20.2.2018Ocenibralec 
In kaj ima zgornji ciganski golaž besed, skupnega z Eko skladom ?!
20.2.2018OceniL.Š. ./../.../ 
http://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/5a8ac4e60417b/cesa-takega-v-drzavnem-zboru-ne-pomnijo - osebno priznam, spoštovani bralec, da ste nadvse zanimiv človek. Golaž. Ciganski golaž. http://jazkuham.si/golaz-po-cigansko-recept-2199 - ReceptURA. Morda pa še dodajmo - https://siol.net/novice/slovenija/stranka-solidarnost-neupraviceno-prejela-denar-od-sd-video-460475 _ ni predala DENAR v humanitarne namene. Nomen est omen! https://latinskipregovori.weebly.com/nomen-est-omen.html _ pa si le vzemite - za branje spoštovani komentator - bralec. Pa še minus mi besedni žebelj - ZABIJTE v pokrov _ rakve, če ( končno ) boste tako dojeli .
20.2.2018Ocenibralec 
Gospod L.Š. itd , vi ste čisto OK Človek, vendar ne vem še ali ste opravili Iniciacijo, ki je bila prehuda za vas in potem se zgodi primerjalno podobno kot pri vas, ali je bila kaka druga zelo travmatična izkušnja, ki je niste brez posledic prenesli. Namreč, če gledaš v Brezno, potem prične Brezno gledati vate in če ne veš kdo si in ne živiš tega, je nepojmljivo hudo ! Pa še to v vednost: nikoli nikomur niti slučajno niti ne poskušam zabijati žeblje v rakvo. Vem namreč, kaj temu sledi in to zelo dobro.
20.2.2018OceniL.Š. ./../.../ 
Spoštovani bralec, se iskreno zahvaljujemo za besedo - Človek. Pa si/se _ Vas - obdarimo še z eno pesmico: https://www.youtube.com/watch?v=t3mN48Wloes - 90 sekund . ... in še Z _ https://www.youtube.com/watch?v=mluKmCj_XXw . 96 sekund. Pa IZpustite gospoda. Ga ni v Ustavi Republike Slovenije, niti v rojstnem in niti v krstnem listu. Zapisanega. Veselim se že določenega kulturnega dogodka, ki se bo pričel za dobre pol ure.
20.2.2018OceniO čem je govora? 
Ne razumem čisto, o kakšnih zavračanjih vlog je govora. Sem iz NM, jeseni sem montiral toplotno črpalko in od EKO sklada že dobil subvencijo.
20.2.2018OceniJanez 
Če si pri koritu, to ne šteje g. Grobler

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava