Kakšna je vizija razvoja Šentjerneja?

12.3.2018 | 11:30

Foto: Občina Šentjernej

Šentjernej - V tamkajšnjem Kulturnem centru Primoža Trubarja je v soboto potekala javna predstavitev dokumenta »Urbanistična študija razvoja kraja Šentjernej« in študentske delavnice »Urbanistično arhitekturna vizija razvoja Šentjerneja«. Dogodek so pripravili domača občina, Urbanistični svet Občine Šentjernej in Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, so sporočili iz šentjernejske občinske uprave.

Dušan Blatnik je uvodoma predstavil vizijo razvoja Šentjerneja, ki jo je v sodelovanju z občino izdelalo podjetje Savaprojekt iz Krškega. »Vizija je želena podoba prostora v prihodnosti in predvideva različne možne scenarije. Vsak od njih predstavlja drugačen končni rezultat, zato je teh vizij lahko več. Namen organizatorjev dogodka je bil ravno ta, da bi udeleženci podali svoje poglede na bodoči razvoj Šentjerneja. Iz tega obžalujemo, da se dogodka ni udeležilo več občanov in predstavnikov druge zainteresirane javnosti,« so poudarili.

Prisotni so izpostavili vprašanje, po čem želi biti Šentjernej poznan v širšem okolju in v katero smer bo šel njegov razvoj – kmetijstvo, gospodarstvo ali turizem. Župan Radko Luzar je ocenil, da so vse tri dejavnosti povezane z identiteto Šentjerneja in da so za skladen razvoj vse enako pomembne, zato ni možno izpostaviti zgolj ene. Vsi pa so bili enotni, da je kvaliteta bivanja v občini Šentjernej na zelo visoki ravni in da jo je treba ohraniti, saj bo le tako moč zagotoviti, da se bodo mladi vračali v domači kraj, je Tina Gazvoda zapisala v sporočilu za javnost.

Študentje Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani so pod vodstvom doc. Mojce Gregorski predstavili svoje predloge za prostorski razvoj kraja. »V Šentjerneju so odkrili programske in prostorske potenciale, s katerimi bi se lahko pospešil njegov gospodarski in kulturni razvoj. Prioriteta projekta je želja po oživitvi središča kraja in vzpostavitvi mreže javnih prostorov. Bivalna kvaliteta se ocenjuje skozi urejenost kraja in njegovih javnih prostorov, ki naj ostanejo prostor načrtovanih ali naključnih srečanj, obogatenih z nenačrtovanimi aktivnostmi in dogajanjem, ki bogati kulturo ljudi,« je izpostavila in dodala, da so bili zbrani presenečeni nad tem, koliko potenciala so študentje odkrili v kraju, in nad njihovimi zamislimi.

Pridobljene odzive bodo študentje uporabili pri zaključku svojih projektov, ki jih občanom in zainteresirani javnosti predstavili predvidoma v maju.

M. Ž.

Komentarji (6)

5d nazajOceniŠentjrn 
Turizem ali pa kmetijstvo sta panogi ki sta v odhajanju, tako da je odgovor jasen. Se pa da preko njih lepo krasti ..
5d nazajOcenidolenjc123 
zgled iz polpretekle zgodovine, ki je v Šentjerneju še zelo močan je: Veliko gobcaj medtem ko drugi delajo za tebe. Jaz imam lahko 100 vizij, ampak pomembna je tista, ki bo za sabo potegnila tudi druge. Ja pa mladi hrabri miški bodo prišli domov in bodo predstavili 1001 vizijo. Dajte no starci, če bi vi imeli kakšno dobro idejo mladi sploh šli nebi, ampak bi ostali doma, kot recimo v Idriji, Škofji Loki,... So pa v Šentjerneju povzpetniki najbolj temeljito zredirali staro Iskro. Zdaj ko bi ti povzpetniki morali nekaj pokazat, pa prodajajo podjetja, ki so nastala po razkosanju Iskre in se smilijo sami sebi ter iščejo vizije. Srečno iskanje majstri
5d nazajOceniLokalpatriot 
Od kmetijstva in turizma bo živelo le nekaj šentjernejskih kmetov in birtov. Kraj potrebuje čisto industrijo ( ne smrdečo ribje predelovalno!! ) in obrt, ki bo zaposlovala občane in bogatila občinski proračun. Vse ostalo je pomembno le za kmetijske lobije in birte! Mer pa močno zanima vsota za katero je Sava projekt izdelal to famozno študijo razvoja Šentjerneja in občine. Tisto kar je videti na spletu ni vredno fičnika.
4d nazaj–1   (0)   (1)   OceniUrbanist 
Lokalpatriot, res si pravi Lokalpatriot. Prišel bi na javno predstavitev in bi zvedel vse kar te zanima in še več. Ne pa da se skrivaš na spletu in Lokalpatriotsko pljuvaš po delu strokovne ekipe, ki je argumentirano nakazala nekaj možnosti Lokalpatriotskega razvoja. In kaj je tvoj zmedeni Lokalpatriotski prispevek ...?
4d nazajOceniUrban 
Samovšečni urbanist. Kdo pa je na vaših razpravah drugi kakor vaši prijateljčki in prijateljice. Skopirate ves rotovžki drek iz Nm in se z njim še hvalite.
4d nazajOceniLokalpatriot  
Urbanist - sem bil tam, a ničesar res pametnega ni bilo niti povedanega, niti pokazanega! Če je to rezultat dela strokovne ekipe, potem je razvoj Šentjerneja v resnih težavah ! Predstavljeno je skupek nekih ugotavljanj aktualnega stanja in prikaz dosedanjih večinoma zgrešenih rešitev - strokovnih ekip!! Vsi bi nekaj risali, a o resnih, vsaj srednjeročnih rešitvah pa ne bi. Vse tako na oko in na splošno!! Važno da se kasira. pol pa če bo kaj iz tega ali pa ne! Takih " projektov" smo občani že siti. Koliko denarja se je zafrčkalo za strokovne študije industrijske cone Mokro polje? Koliko preplačanih strokovnih študij za ureditev samega Šentjerneja leži po občinskih predalih?? Zdaj pa nam bo neki falirani " urbanist" solil s svojo "strokovno pametjo" !! Mater vam božjo! Afnajte se s svojim denarjem in ne z našim!!¨Zdej pa na svetlo znesek, ki ga je za tisto skrpucalo plačala Občina Šentjernej! Tri četrt prepisano iz obstoječega OPN z nekaj dodanimi fotografijami , dvema dodanima idejama za ulice in famoznim umeščanjem kraljevega aerodroma tik ob poslopjih industrijske cone in samega naselja!! Ni kaj. "Strokovna umestitev" , ki upošteva vse varnostne predpise pa ne glede na to, da predvidena letalska steza seka kar dve zelo pomembni cesti! Za šentjernejčane bo povsem varno, ko jim bodo nad bučami frčali trideset in več let stari ruski frčeplani, ki bodo iz podzemnih ribogojnic gojenih belug in jesetrov nasmukan kaviar vozili po svetu!! Civilni del letališča v Cerkljah pa brez prometa! A bo ta šentjernejski aerodrom mednarodni, tak s carinsko kontrolo?? Bog ve kaj vse se bo vlačilo iz Rusije ali od koder že koli ... Stroki je menda to jasno! Povsem pa sprejemljivo, da bodo od Novega mesta do Brežic letališča na vsakih dvajset kilometrov po kopnem in na približno deset po luftu!! Za kaj takega še američani nimajo denarja, kaj šele urbanističnih strokovnjakov!!

Komentiraj prispevek