Kakšna je vizija razvoja Šentjerneja?

12.3.2018 | 11:30

Foto: Občina Šentjernej

Foto: Občina Šentjernej

Kakšna je vizija razvoja Šentjerneja?
Kakšna je vizija razvoja Šentjerneja?

Šentjernej - V tamkajšnjem Kulturnem centru Primoža Trubarja je v soboto potekala javna predstavitev dokumenta »Urbanistična študija razvoja kraja Šentjernej« in študentske delavnice »Urbanistično arhitekturna vizija razvoja Šentjerneja«. Dogodek so pripravili domača občina, Urbanistični svet Občine Šentjernej in Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, so sporočili iz šentjernejske občinske uprave.

Dušan Blatnik je uvodoma predstavil vizijo razvoja Šentjerneja, ki jo je v sodelovanju z občino izdelalo podjetje Savaprojekt iz Krškega. »Vizija je želena podoba prostora v prihodnosti in predvideva različne možne scenarije. Vsak od njih predstavlja drugačen končni rezultat, zato je teh vizij lahko več. Namen organizatorjev dogodka je bil ravno ta, da bi udeleženci podali svoje poglede na bodoči razvoj Šentjerneja. Iz tega obžalujemo, da se dogodka ni udeležilo več občanov in predstavnikov druge zainteresirane javnosti,« so poudarili.

Prisotni so izpostavili vprašanje, po čem želi biti Šentjernej poznan v širšem okolju in v katero smer bo šel njegov razvoj – kmetijstvo, gospodarstvo ali turizem. Župan Radko Luzar je ocenil, da so vse tri dejavnosti povezane z identiteto Šentjerneja in da so za skladen razvoj vse enako pomembne, zato ni možno izpostaviti zgolj ene. Vsi pa so bili enotni, da je kvaliteta bivanja v občini Šentjernej na zelo visoki ravni in da jo je treba ohraniti, saj bo le tako moč zagotoviti, da se bodo mladi vračali v domači kraj, je Tina Gazvoda zapisala v sporočilu za javnost.

Študentje Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani so pod vodstvom doc. Mojce Gregorski predstavili svoje predloge za prostorski razvoj kraja. »V Šentjerneju so odkrili programske in prostorske potenciale, s katerimi bi se lahko pospešil njegov gospodarski in kulturni razvoj. Prioriteta projekta je želja po oživitvi središča kraja in vzpostavitvi mreže javnih prostorov. Bivalna kvaliteta se ocenjuje skozi urejenost kraja in njegovih javnih prostorov, ki naj ostanejo prostor načrtovanih ali naključnih srečanj, obogatenih z nenačrtovanimi aktivnostmi in dogajanjem, ki bogati kulturo ljudi,« je izpostavila in dodala, da so bili zbrani presenečeni nad tem, koliko potenciala so študentje odkrili v kraju, in nad njihovimi zamislimi.

Pridobljene odzive bodo študentje uporabili pri zaključku svojih projektov, ki jih občanom in zainteresirani javnosti predstavili predvidoma v maju.

M. Ž.

Komentarji (4)

12.3.2018OceniŠentjrn 
Turizem ali pa kmetijstvo sta panogi ki sta v odhajanju, tako da je odgovor jasen. Se pa da preko njih lepo krasti ..
12.3.2018Ocenidolenjc123 
zgled iz polpretekle zgodovine, ki je v Šentjerneju še zelo močan je: Veliko gobcaj medtem ko drugi delajo za tebe. Jaz imam lahko 100 vizij, ampak pomembna je tista, ki bo za sabo potegnila tudi druge. Ja pa mladi hrabri miški bodo prišli domov in bodo predstavili 1001 vizijo. Dajte no starci, če bi vi imeli kakšno dobro idejo mladi sploh šli nebi, ampak bi ostali doma, kot recimo v Idriji, Škofji Loki,... So pa v Šentjerneju povzpetniki najbolj temeljito zredirali staro Iskro. Zdaj ko bi ti povzpetniki morali nekaj pokazat, pa prodajajo podjetja, ki so nastala po razkosanju Iskre in se smilijo sami sebi ter iščejo vizije. Srečno iskanje majstri
13.3.2018–1   (0)   (1)   OceniUrbanist 
Lokalpatriot, res si pravi Lokalpatriot. Prišel bi na javno predstavitev in bi zvedel vse kar te zanima in še več. Ne pa da se skrivaš na spletu in Lokalpatriotsko pljuvaš po delu strokovne ekipe, ki je argumentirano nakazala nekaj možnosti Lokalpatriotskega razvoja. In kaj je tvoj zmedeni Lokalpatriotski prispevek ...?
13.3.2018–1   (0)   (1)   OceniUrban 
Samovšečni urbanist. Kdo pa je na vaših razpravah drugi kakor vaši prijateljčki in prijateljice. Skopirate ves rotovžki drek iz Nm in se z njim še hvalite.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava