novice splošno

Eden od protestnih shodov SVIZ-a bo tudi v Krškem

13.3.2018 | 10:15 | M. Ž.

Ilustrativna slika (Foto: L. V., arhiv DL)

Ilustrativna slika (Foto: L. V., arhiv DL)

Ljubljana - Glavni odbor Sindikata za vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je pozno sinoči s popolnim soglasjem potrdil za jutri napovedano stavko. »Z našim bojem za zmanjšanje zaostankov vrednotenja vzgojno-izobraževalnega dela nadaljujemo, ker je vlada danes od praktično dogovorjenega usklajenega dogovora očitno odstopila,« je po seji dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Kot je poudaril, bo stavka izpeljana, kot je bilo predvideno, zatem pa se bo še zaostrila, dokler ne bo vlada pristala na tisto, kar je včeraj v resnici že bilo dogovorjeno. Predlog dogovora so predstavniki vladne in Sviza namreč pripravili po pogajanjih s prvo vladno pogajalko Liljano Kozlovič, ki so sledila srečanju pri predsedniku vlade Miru Cerarju in predstavnikih vladne koalicije.

Zapletlo se je potem, ko so z vladno stranjo dogovorili že vse elemente stavkovnega sporazuma, Kozlovičeva pa je nato morala predčasno oditi na pogajanja s skupino sindikatov javnega sektorja, Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije in Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Ko so predlog dogovora predstavniki Sviza prinesli v parafiranje na pogajalsko sejo, pa Kozlovičeva predloga po Štrukljevih besedah ni bila več pripravljena podpisati, čeprav so mu premier in koalicijska partnerja obljubili, da bo do tega prišlo, a si je vladna stran nato očitno premislila.

Kot je Lilijana Kozlovič povedala po potrditvi stavke povedala, je vladna stran svojo ponudbo sindikatom javnega sektorja vezala tudi na približevanje sindikatov, a s strani Sviza približevanja ni bilo.

Stavka bo jutri potekala tako kot februarska, protesti pa tokrat ne bodo samo v prestolnici, ampak po več mestih v državi. Protestni shod bo SVIZ na našem koncu Slovenije izvedel v kulturnem domu v Krškem, sicer pa v Ljubljani pred poslopjem Vlade RS, Mariboru na Trgu generala Maistra, Murski Soboti pri Gradu, Celju na Krekovem trgu, v Velenju na Titovem trgu, v Radovljici v športni dvorani Srednje šole za gostinstvo in turizem, v Kopru na Titovem trgu, na Ravnah na platoju pred Tušem, na Ptuju pred mestno hišo in v Kranju v veliki dvorani občine, so zapisali za spletni strani sindikata.

‹ nazaj

Komentarji (10)

13.3.2018—   (2)   (2)   Ocenifranci 
Smatrajo,da imajo premalo plačo pa naj gredo drugam delat npr. v kuhinjo,za tekoči trak pa bodo videli kako se denar zasluži,a otroci bojo pa morali v sobotah nadomeščat zaradi takih lenuhov.
13.3.2018 2   (3)   (1)   Oceninina 
Predhodnik ima čisto prav moja soseda dela kot učiteljica in gre v službo 7.30 uri domov pa pride 13 uri,a ni to dobra služba,čeprav pravi koliko ima še doma priprav,ker je teško računalnik odpret,jaz osebno ne podpiram stavke,ker tukaj bodo starši in otroci potegnili krajši konec.
13.3.2018OceniSončnica 
Lahko bi stavkali med poletnimi počitnicami, cela dva meseca in ne bi bilo težav s šolarji, vrtčevski bi pa odšli s starši na morje ali pa v hribe. Sicer pa je dovolj mladih, ki bi z veseljem stopili za kateder.
13.3.2018OceniKar je res, je res 
Sončnica res butast predlog!! Kateri starši pa še imajo denar da bi svoje froce med počitnicami vlekli na morje al pa v hribe!! Da, da , je pa veliko mladih ki bi radi stopili za kateder. Posebno tisti, ki bi radi poučevali po smernicah velikega vodje ali zganjali veronauk! Dej no dej! Učitelji na prvi stopnji in na vseh nadaljnih res nimajo tako slabih dohodkov kot jambrajo. Stavka se mi zdi povsem brez veze, toda pravice do stavke jim nihče ne more kar tako vzet! Da pa se hočejo primerjat z zdravniki pa je malo huda. Zdravniki iz bolnih ljudi večinoma delajo zdrave. Učitelji pa prepogosto iz zdravih delajo bolne - vsaj psihično ...
13.3.2018–1   (0)   (1)   Ocenijoze 
Lahko stavkajo v soboto celi dan.
13.3.2018—   (1)   (1)   OceniMery 
Naj stavkaju v času počitnic, ker takrat ni otrok v šoli ali v soboto. Se strinjam s tabo Jože. Žal se to ne bo zgodilo, ker oni pa je ne bodo stavkali na dan, ko so fraj. Lej ga no lej kak si ti to mislu! Starši naj vzamejo dopust ali bolniško ali pa naj zaposlijo stare starše - gospodje stavkajo. Res je imajo to pravico, a je neodgovorno do staršev in slab zgled otrokom - žal.... Brez dela ni jela pa naj jim za ta dva dneva ne izplačajo plač pa malce pa potnih stroškov. Vprašite tiste, ki imajo privat vrtec, če si upajo stavkat. Ne upajo si, ker jim je jasno da gnar ne raste na drevju. To ve še tist k ni nikol študiru, dela pa vsak dan 8 ur - za minimalca gospodje!!
13.3.2018–1   (0)   (1)   OceniPepi Fon 
Učiteljiimajo povečini naziv profesor, To je pomenilo, osemletka, gimnazija in štiri leta faksa, eno leto absolventa pa izračunaj. Za tekoči trak pa lahko greš po končani, sdaj, devetletki. No in ...
13.3.2018OceniBralka 
In kva Pepi Fon, so zato lahko neodgovorni ?
14.3.2018Ocenijoze k. 
sm neki me zanima,ali stavkajo tudi privat šole...? kdo ve ?
14.3.2018–1   (0)   (1)   Ocenikatarina 
Če so že tako široko izobraženi bi pogledali malo okrog sebe in videli da tudi gospe in gospodje ki imajo tako ali še višjo izobrazbo obirajo jabolka, jagode.... in še veliko slabša dela pa ne stavkajo, ker morajo preživeti. Raje bi dali na urnik predmet "kako preživeti z 606 eur v podnajemniškem stanovanju, z 2 šoloobveznima otrokoma in še bi naštevali" Govorijo pa samo o pravicah , kje pa so dolžnosti!!! Vsak ki je na vodilnem položaju naj malo pogleda širše, če ima že širšo izobrazbo, pa bo naredil veliko, ker bo drugače videl.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava