dolenjska

Na Javorovici poleg Židana še edina živeča borka Miša

19.3.2018 | 14:00 | L. Markelj, foto: Marko Klinc

Na Javorovici poleg Židana še edina živeča borka Miša

Javorovica - Konec tedna je pri spominskem hramu potekala komemoracija in spominska slovesnost ob 74. letnici poboja 113 padlim borcem 4. bataljona Cankarjeve brigade. Na dogodku je bila tudi častna straža Slovenske vojske.

Zbrani, ki jih ni ustavilo niti slabo vreme - prireditev je potekala pod šotorom - so se poklonili padlim borcem, dogodka pa so se poleg predstavnikov Združenje borcev NOB iz Ljubljane, Novega mesta, Organizacije ZB za vrednote NOB Šentjernej udeležili tudi z veleposlaništva Ljudske republike Kitajske in Veleposlaništva ruske federacije ter člani policijsko veteranskega društva Sever Dolenjske in Bele krajine, ter Združenja slovenskih častnikov.

Na Javorovici poleg Židana še edina živeča borka Miša

OBA OBUJALA SPOMINE

Slavnostna govornika sta bila podpredsednik vlade in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan in edina še živeča preživela borka napada Malči Jakša - Miša, ki se vsako leto, če le more, udeleži slovesnosti na Javorovici. Tudi letos, ko ima že 96 let, se je potrudila in prišla. V nagovoru je v začetku malce okrcala sedanjo oblast, nato pa je v prvi osebi obujala spomine na grozljiv poboj na Javorovici pred 74 leti - zaradi zdravstvenih težav ji je pri tem priskočila na pomoč voditeljica prireditve Elizabeta Kušljan Gegič.

Mag. Dejan Židan

Mag. Dejan Židan

Minister Židan je ravno tako obudil spomin na 16. marec 1944, ko je na Javorovici padlo 113 partizanov. Poudaril je, da so vodje napada bili poelg pripadnikov nemških enot še domobranci, »torej Slovenci, pripadniki našega naroda!« Vsem, ki so žrtvovali življenje za svojo domovino, se je zahvalil in poudaril, da je Slovenija nastala an temeljih partizanskega boja. Dogodki na Javorovici nas danes nagovarjajo z več vidikov.

»Gotovo je to sporočilo, da Slovenci smo vojaški narod in da se znamo bojevati. Da kljub izgubljenim bitkam znamo stremeti h končni zmagi. In jo tudi dosežemo. Tako smo jo skupaj z zavezniki dosegli v drugi svetovni vojni. Zato je treba danes ceniti našo, Slovensko vojsko. Drugo sporočilo, povezano s prvim, je, da se niti kot posameznik niti kot skupina niti kot narod ne smemo počutiti žrtve neljubih dogodkov, trpke usode; temveč moramo biti junaki svojega življenja, svojih usod. Da smo samozavestni in da si prizadevamo za samozavestno Slovenijo. Da jo aktivno gradimo. Slovenija potrebuje samozavest bolj kot kdaj koli prej. Ta pa ima korenine v znanju, inovativnosti in delavnosti naših ljudi. Ker je prava moč prav v naših ljudeh,« je dejal Židan.

Zbrane sta med drugim nagovorila podžupan šentjernejske občine Janez Selak in predsednik Krajevnega organizacije ZB za vrednote NOB Šentjernej Matjaž Zagorc.

V kulturnem programu so sodelovali ljudski pevci iz Vrhpolja, učenci šentjernejske osnovne šole, ter kvintet orkestra Slovenske vojske, ki je na začetku zaigral slovensko himno.

‹ nazaj

Galerija (19)

javorovica01
javorovica02
javorovica03
javorovica04
javorovica05
javorovica06
javorovica07
javorovica08
javorovica09
javorovica10
javorovica11
javorovica12
javorovica13
javorovica14
javorovica15
javorovica16
javorovica17
javorovica18
javorovica19

Komentarji (11)

19.3.2018 1 (1) (0)Oceniobčan 
Ali obstaja v današnjem času protokol,kjer lahko uživaš slavo pol ali več stoletja? Hvala za odgovor.
19.3.2018Ocenibralec 
In na kateri sliki, če je sploh na sliki, je ta tovarišica Miša ?
19.3.2018 3 (4) (1)Ocenipenzjonerji 
Miša edina še živi, vsi pa dobivajo penzjone.
19.3.2018–1 (3) (4)OceniObčan 
občan povprašaj v župnišču. Najbrž da v vsakem vedo kaj si moral počet med WWII da te razglasijo za mučenca ali blaženega . No , če pa si bil res bogu zvest vojščak z velikimi zaslugami pa imaš verjetno vse možnosti da sčasoma postaneš nesmrtni svetnik! Tvoje ime pa na veke vekov zapisano v zgodovino. Ali pas vsaj do propada firme, ki ti bo podelila svetništvo.
20.3.2018 8 (10) (2)Ocenisneg 
Kaj že ne bo konec s temi norostmi o vsemogočnih borcih. Samo na Šentjernejskem pokopališču poglej spomenik na katerem so imena ubitih s strani komunističnih partizanov in borčevski spomenik pa boš videl kako zlo so počeli ti osvoboditelji na tem območju...
20.3.2018 4 (4) (0)Ocenisneži 
Ni samo na šentjernejskem. Tega je zelo veliko in z zelo dolgimi spiski.
20.3.2018 2 (2) (0)OceniDarinka 
Veliko se zasluzi će organiziras ali će nastopaš na takemu dogodku
20.3.2018–4 (3) (7)OceniAna 
Ali vas ni sram, da se norčujete iz 96- letne ženske, ki je kot mlado dekle(22 let) preeživelo vse strahote vojne v gozdu. Ni šla v gozd, da bi se sprehajala in če bi danes poslali dekle njene starosti samo za teden dni na Gorjance, (da napada sovražnika niti ne omenjam) ne bi dobro preživela. Če vam je všeč ali ne, zavezniki so priznali partizanom boj za osvoboditev, zato so jim lahko stali njihovi predstavniki ob boku na proslavi v Normandiji . In ne zato, ker so samo pobijali. Žal se je med vojno zgodilo marsikaj hudega na obeh straneh in če hočemo živeti naprej, moramo to pozabiti in si oprostiti.
20.3.2018 2 (2) (0)OceniZdravka 
Ja ana si me nasmejala kdo se pa norčuje ti se norca delaš
20.3.2018 2 (2) (0)Ocenipojasnilo 
Zadeva glede vojne je pravzaprav preprosta: najprej najdeš nekoga, ki je dovolj nor in žleht, ga opremiš za vojno in naščuvaš na nasprotnika. Vojna se prične. V določenem času, ko je dovolj škode in pobitih, opremiš nasprotnika prvega bedaka in ga imenuješ zaveznik, ki seveda zmaga. Z orožjem omogočiš opremljati oba. Torej imaš veliko razrušenih domov in podobno, ki jih je treba sanirati in biznis je tu. Vojna pa je največji mogoči biznis. Mentalno omejen narod pa se še naprej med sabo prepira in vzdržuje pogoje za naslednji konflikt. Zelo preprost način, ki pri bebavemu narodu še vedno vžge. In bo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava