Bogoviču "bruseljski oskar" za raziskave in inovacije

22.3.2018 | 12:20

Foto: Pisarna MEP Bogovič

Foto: Pisarna MEP Bogovič

Krško - Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je bil na natečaju za najboljše poslance leta 2018 (2018 MEP Awards) razglašen za zmagovalca v kategoriji Raziskave in inovacije.Podelitev "bruseljskih oskarjev" vsako leto organizira časnik The Parliament Magazine, zmagovalce kategorij pa je izbrala osemčlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali predstavniki nevladnih organizacij, evropskih institucij in gospodarstva.

Kot so sporočili iz pisarne evroposlanca iz Krškega, se je Bogovič ob prejemu nagrade zahvalil strokovni komisiji in predlagateljem njegove nominacije, konzorciju Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI JU), da je prepoznalo njegova prizadevanja na področju novih tehnologij v kmetijstvu, promociji bio- in krožnega gospodarstva ter tudi pri odločenosti glede evropske pobude Pametne vasi, s katero bo EU skrbela za zmanjšanje razvojne vrzeli med urbanimi in ruralnimi območji v prihodnosti.

"Pametne vasi so obraz evropskih raziskav in razvoja, saj povezujejo številne evropske politike, od digitalnega enotnega trga do mobilnosti ter skupne kmetijske politike. Digitalizirana in modernizirana podeželska območja bodo ohranila poseljenost evropskega podeželja, izboljšala dostop prebivalcev podeželskih območij do storitev in s tem povečala njihovo kakovost življenja. Skozi podporo inovacijam in novim poslovnim modelom bomo poskrbeli za preobrazbo evropskega podeželja in poskrbeli za depopulacijo teh območij," je v svojem nagovoru izpostavil Bogovič.

Bogovič je v minulem letu v Sloveniji priredil serijo posvetov na področju krožnega gospodarstva, s poudarkom na potencialu novih tehnologij v kmetijskem sektorju, konec lanskega in v začetku letošnjega leta pa svoje terensko delo nadaljuje s serijo konferenc na temo Pametnih vasi in novih tehnologij na podeželju. Višek njegovih prizadevanj bo mednarodna konferenca na Bledu 13. aprila, udeležili pa se je bodo trije evropski komisarji, predstavniki slovenske vlade in številna interesna združenja ter mednarodni strokovnjaki s področja kmetijstva, digitalnih tehnologij in mobilnosti. Poleg tega bo 10. maja v Kostanjevici na Krki organiziral tudi dogodek na temo biogospodarstva in kreativnih tehnologij, ki bo potekal v sklopu 3. konference Circular Change. S tem dogodkom želi Bogovič tudi v slovenskem prostoru odpreti debato o krepitvi biogospodarstva ter predstaviti praktične primere prehoda iz linearnega v krožno gospodarstvo, sporočajo iz njegovega kabineta in dodajajo, da je bila Bogovičeva nominacija utemeljena tudi z uspešno izvedbo Evropskega tedna biotehnologije, ki jo je v evropskem parlamentu septembra lani gostil skupaj z združenjem EuropaBio.

Prepoznana so bila tudi njegova prizadevanja za prenos dobrih praks v Slovenijo, od organizacije obiska slovenskih sadjarjev in zelenjadarjev v Belgiji leta 2015, konference na temo organizacij proizvajalcev in obiska pridelovalcev sladkorne pese na univerzi Wageningen na Nizozemskem, do promocije pobude Zavezništvo za mlade, ki je že obrodila konkretne sadove povezovanja med posavskim gospodarstvom in izobraževalnim sektorjem.

B. B.

Komentarji (6)

22.3.2018—   (2)   (2)   Ocenidr.Dolphe Human 
It's me ... Winner BAU ... zaploskajte mi ! Najprej bi se rad zahvalil staršema, predvsem mami in očetu, pa svoji družini, ki jo seveda sestavljajo žena in otroci, pa vsem sorodnikom, prijateljem in znancem, ki so me ves čas podpirali, verjeli vame, mi pri tem tudi (finančno) pomagali, glasovali zame ali pa tudi ne. Hvala tudi mestu Krško, Občini Krško, vsem volilkam in volilcem, ter vsem ljudem ljudske (dobre) volje, ki me imate radi ali pa me sovražite ... Prav slednjim gre še posebna zahvala, kajti brez njih ne bi bil to, kar sem. In ravno zaradi njih sem s trdim, ljudskih in poštenim delom dokazal, da lahko tudi kmečki (ljudski) fant enakovredno "pleše" po evropskem parketu. To nagrado pa v prvi vrsti posvečam svojim prijateljem in političnim BAU sopotnikom ... Fantje in redka dekleta – brez vas mi ne bi uspelo. Zabava sledi, pujsi se bodo vrteli in cviček bo tekel v potokih ... za veselo ljudsko zabavo bo poskrbel naš in vaš ljudski ansambel Human familly BAU BAND ONIJA OTOSHA #4ever z našo večno divo ljudskih BAU src – dame in gospodje, ena in edina: USHA REDENDA. Gost večera pa ne bo nihče drug kot samo Freddie Mercury Tribute Band s pesmijo WE ARE THE CHAMPISONS. Sponzorja dogodka: COSTAC BAU s.l.s. in BULB BAU s.s. Medijski sponzor: BAU SAT TV. i'll be back ... ASAP Z ljudskimi pozdravi, Vaš Human fBoter s Koprivniće Brussel EU
24.3.2018Ocenikmetovalec 
Kdo pa je tale dr. Dolphe Human ? ? ?
24.3.2018 2   (2)   (0)   Oceniii 
kmetovalec, tale dr. je eden strokovnjak iz Posavja, ki bluzi v Bruslju za krasne in velike novce! Sebi v korist, tako kot vsi EUposlanci, mi pa mislimo, kako nam služijo!
26.3.2018Ocenivaščan 
he he he, če mu iz naše vasi uspe napraviti pametno vas bo zagotovo nekoč postal svetnik, ker to bi bil pa zares pravi čudež he he he
26.3.2018Oceniurh 
Kdo pa v vse to verjame? Trenutno je tale gospod pri veliki skledi, nič mu ne manjka, bluzi na veliko in kaj imamo pa res mi od njega-tega! Trdim da NIČ!
26.3.2018Ocenibogi bogi v vice 
bogi v bogoviče v brusel in v bogi v slo bogoviče - dobiš bogove v oblakih brez mejah - samo še Vas bogoviči na zemljevidu manjka ..... bogoviči idi v p..du m..... naredu za posavje nisi prav nič - za svojo skošljčno mero veliko.....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava