posavje

Odšla je Marjanca Dobnikar

4.4.2018 | 08:00 | M. L.

Marjanca Dobnikar (Foto: Matej Kramžer)

Marjanca Dobnikar (Foto: Matej Kramžer)

Peletenica-srce (Foto: Arhiv Posavskega muzeja Brežice)

Peletenica-srce (Foto: Arhiv Posavskega muzeja Brežice)

Ljubljana, Artiče - Na ljubljanskih Žalah so se v petek poslovili od Marjance Dobnikar, ki se je leta 1929 rodila v Artičah v Ostreličevi družini kot četrti otrok.

»Po njeni zaslugi se je ohranila, natanko dokumentirala in se nadaljuje veščina izdelovanja okrašene praznične pletenice v obliki srca. Domiselno in spretno pa jo je tudi nadgradila z različnimi drobnimi in natančno izdelanimi testenimi predmeti za posebne priložnosti. Izdelala je 615 srčevih pletenic, za vsako je porabila 5 delovnih ur, skupaj 3075 ur – če bi ure pretvorili v 8-urne delovnike, bi jih bilo 385. Zadnji dve, 614. in 615. srce, je z ljubeznijo izdelala za razstavo Ženitovanjska pletenica v obliki srca – živa dediščina v Posavskem muzeju v Brežicah. Vitrino s pletenima srcema sta spremljala slikovna dokumentacija s postopkom izdelave pletenice v 24 slikah in 12-minutni dokumentarni film Izdelava srčeve pletenice Marjance Dobnikar,« je zapisala etnologinja dr. Ivanka Počkar iz Posavskega muzeja.

‹ nazaj

Komentarji (1)

5.4.2018Oceniana 
Bila je imenitna prijateljica, nesebičen človek in izjemen sodelavec. Vsi, ki smo tudi v Novem mestu delali z njo, imamo nanjo najlepše spomine. Da ne rečem, kakšno pomembno delo je bilo njeno delo s pletenicami. Ohranila je to obrt zanamcem, v spomin na zlate roke naših prababic. Naj počiva v miru, radi se je bomo spominjali.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava