Med svetovnimi šampioni tudi Prusov rumeni muškat

16.4.2018 | 10:30

Vir: spletna stran Vinske kleti Prus

Vir: spletna stran Vinske kleti Prus

Ljubljana - Med svetovnimi šampioni na mednarodnem ocenjevanju vin Vino Ljubljana, ki je od petka potekalo na Gospodarskem razstavišču, so tudi slovenska vina, in sicer v kategoriji mirna naravna sladka Rumeni muškat iz Vinske kleti Prus s Krmačine pri Metliki, v kategoriji peneča vina pa zlata radgonska penina rose iz Radgonskih goric. 43 degustatorjev je ocenjevalo 425 vzorcev iz 15 držav.

Najboljše belo suho mirno vino po oceni degustatorjev prihaja iz Češke, to je cabernet blanc iz vinarstva Josefa Valihracha, iz Makedonije pa letos prihaja najboljše vino v kategoriji rdeče suho. To je vino Grand Cuvee, ki ga pridelujejo v vinarstvu Domaine Lepovo, je poročala STA.

Na letošnjem 60. ocenjevanju vin so med drugim razglasili tudi zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti. To je postalo vino Izbrani teran PTP Elite Vinakras. Trofejo Tsukamoto pa so podelili vinu QV - rdeča zvrst iz družinske kleti CV - Colja Vino, ki se je uvrstilo tudi med prvake slovenskih vinorodnih okolišev. V kategoriji slovenski prvaki sorte so za sauvignon nagradili Vinsko klet Prus, za chardonnay Andreja Berkoviča, za refošk pa podjetje Vinakoper.

Ocenjevanje vin na Vino Ljubljana že od vsega začetka poteka pod strokovnim pokroviteljstvom najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin. To so mednarodna organizacija za trto in vino iz Pariza (OIV), mednarodna zveza enologov iz Pariza (UIE) in svetovna federacija vinskih ocenjevanj (Vinofed).

M. Ž., STA

Komentarji (6)

16.4.2018OceniVinogradnik 
Etol Celje, eterične dišave. Kdo še pije Prusova "vina"?
17.4.2018Ocenibralka 
Prusova vina? Jaz bi jih, pa jih nimam :)
18.4.2018OceniGust 
Vinodradnik ti mas najbrz smarnico
18.4.2018Ocenijana 
Vinogradnik, sama foušija te je. Pij svoje vino. Pravijo če bi "foušija" gorela ne bi treba drv spravljati za zimo
18.4.2018Ocenikemal 
jana primi se dela .... ne drva .... kolce bo treba popikat. železne
19.4.2018 2   (2)   (0)   Ocenidarinka 
Na bazi 20 so bile vse barake narejene na črno , kaj dela inšpekcija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava