posavje

Član uprave Neka Perharić zavrnil trditve Vrdoljaka

24.4.2018 | 16:30 | STA

Hrvoje Perharić

Hrvoje Perharić

Krško - Član uprave Nuklearne elektrarne Krško (Nek) in predstavnik hrvaške lastniške polovice Hrvoje Perharić je v Krškem danes zavrnil petkove trditve predsednika Hrvaške narodne stranke (HNS) Ivana Vrdoljaka glede njunega spora leta 2015 in jih označil za zavajanje. Dodal je, da ne nasprotuje lastni zamenjavi, pogojuje jo le s kompetentnim kandidatom.

Perharić se je na novinarski konferenci najprej odzval na Vrdoljakove trditve iz obdobja, ko je bil ta še hrvaški minister za gospodarstvo oz. na podane kazenske ovadbe hrvaškemu državnemu tožilstvu zaradi Vrdoljakovih groženj, potem glede neupoštevanja meddržavne pogodbe v škodo Hrvaške, zavračanja slovenske polovice Neka, da bi ga razrešili, in suma, da gre pri Perhariću za nasprotje interesov.

Perharić je glede groženj, ki jih je Vrdoljak v petek zanikal, dejal, da te držijo in da je zagrebško sodišče na temelju teh potrdilo obtožnico proti njemu. O meddržavnem dogovoru o Neku pa ocenil, da Vrdoljak tega »ne pozna«, »ne razume« in ga »napačno tolmači«.

O očitani prednosti, ki naj bi jo pri remontnih in vzdrževalnih delih v Neku imela slovenska podjetja, je navedel, da se hrvaška podjetja ob javnih razpisih niso odzvala v sorazmernem številu in zato tudi niso mogla opraviti polovice del.

O očitanem nasprotju interesov je opozoril, da ni družbenik nobenega hrvaškega ali drugega podjetja. V obdobju, ko je to bil, pa se je podjetje, ki je sodelovalo pri delih v nuklearki, kot vsi drugi prijavilo na javni razpis.

V sredo bo v Neku skupščina, na kateri bodo razpravljali o njegovi morebitni zamenjavi, ki naj bi jo ob tem, da z njo pogojuje vnovično petletno imenovanje dolgoletna predsednika uprave Neka Staneta Rožmana na to mesto, želela hrvaška stran. Perharić je dejal, da svoji zamenjavi ne nasprotuje.

Pravica lastnikov je namreč, da ga kadarkoli zamenjavo. Kot odgovoren član uprave pa pri svoji zamenjavi zahteva, da ga nadomestijo s kompetentnim kandidatom, kar naj bi hrvaška izbira po njegovem izključevala.

Hrvaška ima namreč dovolj bolj sposobnega kadra, pri imenovanju manj kompetentnih strokovnjakov pa gre lahko za izbiro, ki se je za slabo pokazala denimo na Japonskem, je posvaril. Perhariću sicer mandat poteče konec prihodnjega leta.

Perharič je povzel, da sicer nasprotuje javnemu obračunavanju in da mu je bilo to vsiljeno. Vrdoljak je namreč namesto »civilizirane poti« izbral zavajanje, »laž« in »nasilje« je povzel.

Vrdoljak je sicer kot lažno v petek ocenil Perharićevo trditev, da je z grožnjami želel doseči njegov odstop. Vrdoljak, katerega HNS je v zadnjem mandatu članica hrvaške vlade, naj bi grozil Perhariću novembra 2015. Do spora pa je tega leta prišlo, ko je predsednik uprave Neka Rožman zavrnil takratni hrvaški predlog za Perharićevo predčasno zamenjavo.

Vrdoljak ni bil zadovoljen s takšnim razpletom, ker je imel svojega kandidata, in je od Perharića telefonsko zahteval, naj odstopi s položaja hrvaškega člana uprave, je v četrtek poročal hrvaški portal Telegram.

Vrdoljak naj bi po poročanju portala med drugim zagrozil, da bo zagrenil življenje Perhariću in njegovi družini, če ne bo odstopil. Perharić je v ovadbi dodal, da se je takrat ustrašil za življenje svoje družine in osebno varnost. Vrdoljak je na petkovi novinarski konferenci v Zagrebu dejal, da ovadba »temelji na lažnem izkazu, kar bo tudi dokazal«.

Perharića je med drugim obtožil, da je odgovoren za kršitev meddržavne pogodbe o Neku, ker hrvaška podjetja niso dobila približno polovice poslov pri vzdrževanju elektrarne, kot to velja za slovenska. Potrdil je, da je kot minister zahteval odgovornost osebe, ki je »uničevala delovna mesta na Hrvaškem«.

Zapleti z izbiro članov uprave Neka potekajo tudi v zadnjih nekaj tednov, ker hrvaški družabnik, podjetje Hrvatska elektroprivreda (HEP), pogojuje vnovično potrditev Rožmana za predsednika uprave Neka s predčasnim odhodom Perharića.

HEP meni, da imajo pravico zamenjati svojega člana uprave, tako kot ima slovenski lastnik polovice elektrarne, podjetje Gen energija, potrditi Rožmana.

Hrvaška stran je nedavno za STA pojasnila, da bo Perharić letos izpolnil pogoje za upokojitev. Zato menijo, da ga bi bilo smotrno zamenjati z mlajšim strokovnjakom.

Gen energija je Rožmanu brez soglasja hrvaške strani v začetku aprila potrdila nov petletni mandat. Hrvaška stran pa je v primeru, da na prihodnji skupščini ne bo soglasja o vnovičnem Rožmanovem imenovanju in hkratni zamenjavi Perharića z njenim kandidatom, zagrozila z arbitražnim postopkom, ki ga predvideva meddržavna pogodba o Neku.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava