18. pohod Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj, zbor pri Dolinškovem kozolcu Šmarčna

27.4.2018 | 13:00

V pomladnih mesecih že skoraj dve desetletji spoznavamo naše vinske gorice in lepe kraje, kjer prebivamo. Tokrat bomo obiskali vasi pod Lisco, prepričani smo, da bo spet veselo in prijetno v naši družbi. Letošnji pohod pa bo, za razliko od prejšnjih, malo bolj planinski.

Tradicionalni pohod bomo izvedli na praznični dan, v petek 27. aprila 2018. Začetek pohoda bo na Šmarčni, pri Dolinškovem kozolcu, ob 13. uri. Zaključili ga bomo na Okroglicah, pri Močivnikovih.

Trasa letošnjega pohoda je dolga okvirno 6 km. Start bo »na kranjskem«, zaključili pa ga bomo »na štajerski strani«. Pričeli ga bomo v lepi vasici ob Savi, na Šmarčni, z ogledom Dolinškovega kozolca, tj. etnološko zbirko kmečkega orodja in gospodinjskih pripomočkov iz obdobij od l. 1850 – 1960. Čez brv bomo preko Save krenili na Breg, od tam pa se bomo povzpeli proti Razborju. Ta hribovska vasica leži na 485 metrih nadmorske višine ob boku 948 metrov gorate Lisce. Zaradi mogočne cerkve sv. Janeza Krstnika, okoli nje stiskajoče se gruče hiš in lege konec dolgega grebena, je razgledna daleč naokoli. Nekaj naših članic in članov tudi tu prideluje odlična vina, poskusili jih bomo na Razborju. Od tam nas bo pot vodila do Okroglic, pohod pa bomo s toplo malico zaključili v gostišču Močivnik.

Tisti, ki boste želeli, pa boste lahko do Okroglic prišli po malo daljši poti (dobra ura več), in sicer čez Lovrenc (722 m n.v.), kjer se bo v naslednjih dneh razcvetel encijan. Na več mestih razgibane poti Blaža Jurka se nam obeta lep razgled po okoliških krajih.

Prevoz do startnega mesta bo organiziran tudi z avtobusom: odhod iz Blance proti Šmarčni bo ob 12:15 (s postanki v Sevnici na glavnem trgu, na avtobusni postaji Izletnik, pri križišču Rondo in pri avtobusni postaji pri Petrolu v Boštanju). Če boste na Šmarčno prispeli v lastni organizaciji ali poskrbeli za lastni prevoz proti domu, boste razbremenili avtobusni prevoz, za kar vam bomo organizatorji hvaležni. Avtobusni povratek iz Okroglic proti Boštanju, Sevnici in Blanci bo organiziran.

Primerno se obujte, pot nas bo vodila tudi čez gozd, trasa pohoda pa kljub vzponu na Razbor ni preveč zahtevna. Pohodnike prosimo, da imate zaradi lažje postrežbe, kozarček s seboj. Ne pozabite še na dobro voljo, za ostalo (tudi za kakšno presenečenje) poskrbimo mi! VABLJENI ČLANICE IN ČLANI TER PRIJATELJI DRUŠTVA!