dolenjska

Debenec 2018: Socialna pomoč ni previsoka, prenizke so plače

1.5.2018 | 17:45 | Besedilo in fotografije: R. N.

Na Debencu se je zbralo kar precej obiskovalcev.

Na Debencu se je zbralo kar precej obiskovalcev.

 Andrej Zorko, izvršni sekretar ZSSS za pravna in sistemska vprašanja

 Andrej Zorko, izvršni sekretar ZSSS za pravna in sistemska vprašanja

Prejemniki letošnjih priznanj

Prejemniki letošnjih priznanj

Med obiskovalci so bili številni pohodniki.

Med obiskovalci so bili številni pohodniki.

Debenec - »Imamo eno največjih gospodarskih rasti v Evropi, ki pa je niso deležni delavke in delavci, kajti ta se ne odraža na višini plač. Kupna moč prebivalcev Slovenije je še med najnižjimi v Evropi,« je na tradicionalnem srečanju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) na Debencu dejal osrednji govornik na prireditvi, izvršni sekretar ZSSS za pravna in sistemska vprašanja Andrej Zorko.

V svojem govoru je izpostavil tudi, da mladi bežijo v tujino, ker tam vidijo stabilnejšo prihodnost, možnost zaposlitve in priložnost za dostojno življenje. »Zahtevajmo, da se v Sloveniji ustvarijo pogoji za dostojna in stabilna delovna mesta, ne pa za prekarne oblike dela, kar je danes praksa. Mladi samostojni podjetniki nimajo svoje prihodnosti, ne morejo vzeti kredita in si ne morejo ustvariti pogojev za življenje, zato je Slovenija na prvem mestu kot država tako imenovana hotel mama. Mladi se morajo osamosvojiti, dobiti priložnost, da se oblikujejo in ustvarjajo,« je dejal Zorko.

Po njegovih besedah več kot 50.000 ljudi živi pod pragom revščine in s svojim delom ne morejo preživljati sebe in svoje družine. »Pravijo, da delo ni motivacija, ker je razlika med socialno pomočjo in plačo prenizka. Niso socialne pomoči previsoke, prenizke so plače.«

Opozoril je tudi na večno aktualnost prvega maja. Pred več kot stotimi leti so se Slovenci, da bi dosegli spremembe pri takratnih oblastnikih, združili v organizirani sindikat in zahtevali so višje plačilo, dostojne delovne pogoje, varno delovno mesto, osemurni delavnik, uzakonitev pravic, je zbranim na Debencu še povedal Zorko. »Danes imamo pravice v zakonih in kolektivnih pogodbah, zahtevati moramo še njihovo dosledno spoštovanje in udejanjanje v praksi. Zato so tudi danes zahteve pred mnogimi leti še vedno žive.« Sindikati morajo po njegovem mnenju narediti več, vendar je poudaril, da niso državna institucija, ki sprejema zakone, in niso inšpektorat za delo. »Smo organizacija, ki lahko opozarja, zahteva pa lahko takrat, ko ima za seboj članstvo. Številčno članstvo je tisto, kar razume politika.«

Tradicionalno so podelili tudi letošnja regijska sindikalna priznanja, in sicer Jakobu Gašpirju iz Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije, sicer predsedniku sindikata krškega Restisteca, dolgoletni članici Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije Stanislavi Penca iz sindikalne podružnice družbe Kremen ter Ivanu Kneževiču, članu Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije, sicer predsedniku sindikata v Kopitarni Sevnica, ki pa ga na podelitev ni bilo. 

Gašpir je poudaril, da živimo v času, ko se interes profita postavlja pred interes ljudi. »Po vsem svetu, ne samo pri nas, se sindikati soočajo z upadom moči. Zavedati se je treba, da pravice delavcev niso podarjene, temveč se je treba boriti. Povezujemo se v sindikata, ker imamo skupne težave in cilje. Zavedati se je treba, da smo vsi na istem čolnu in da nikamor ne pridemo, če vsak vesla v svojo smer,« je dodal.

Na letošnjem srečanju je zbrane nagovorila tudi mirnska podžupanja Barica Kraljevski in župan občine Mokronog-Trebelno Anton Maver.

‹ nazaj

Galerija (20)

IMG_0821
IMG_0822
IMG_0824
IMG_0828
IMG_0832
IMG_0845
IMG_0846
IMG_0847
IMG_0848
IMG_0854
IMG_0860
IMG_0861
IMG_0863
IMG_0867
IMG_0872
IMG_0875
IMG_0876
IMG_0877
IMG_0888
IMG_0896

Komentarji (2)

1.5.2018OceniMiha83 
Super prireditev, številni znanci in lepi in iskreni govori predvsem Gašipirja in Mavra!
4.5.2018Ocenitayka 
budale a tisti z socjalno nej pa pocrkajo od lakote a je gdo pomislu da je treba tud položnice plačat in se je gdorkoli vprašal zakaj pa so na socjalni pomoči?halo

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava