dolenjska

Obljuba na Vinkovem Vrhu: V toči prizadetim kmetom predplačila

5.8.2021 | 15:10 | M. K.; STA

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Obljuba na Vinkovem Vrhu: V toči prizadetim kmetom predplačila
Obljuba na Vinkovem Vrhu: V toči prizadetim kmetom predplačila

Dvor - Državni sekretar ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleš Irgolič si je danes v savinjski Občini Tabor in na Dolenjskem v Občini Žužemberk ogledal kmetijske površine, ki jih je v zadnjih dneh prizadelo hudo neurje s točo. Prizadetim kmetom je obljubil pomoč v obliki predplačila oz. izplačila za območja z omejenimi dejavniki.

Irgolič je na Vinkovem Vrhu pri Dvoru napovedal, da bo država novembra "zagotovo" izvedla izplačilo za območja z omejenimi dejavniki oz. predplačila, tako da bodo lahko ob zadnjih neurjih oškodovani kmetje oz. živinorejci del teh sredstev porabili tudi za nakup manjkajoče krme.

Na Žužemberškem oz. na območju Dvora na Dolenjskem je namreč toča nasede koruze oklestila tako močno, da si lahko tamkajšnji kmetje obetajo le približno polovico pridelka. Ta bo tudi slabše kakovosti.

Na hmeljiščih v Občini Tabor pa je bil sunek vetra tako močan, da je potrgal oporne vrvi in zrušil sadike hmelja. Kmetovalci v občini Tabor ocenjujejo, da bo zaradi tega in drugih letošnjih tegob tamkajšnjega pridelka hmelja letos za dve petini manj, je še dejal Irgolič.

Irgolič si je sicer najprej ogledal škodo v okolici Kaple in Ojstriške vasi v Občini Tabor, kjer je veter razdejal hmeljišča, v okolici Dvora pa je obiskal kmetijo Štrumbljevih na Vinkovem vrhu, ki se ukvarja z živinorejo in prirejo mleka.

Najbolj prizadeta koruza

Kmetijska svetovalka novomeške enote Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ana Moder je ocenila, da je torkova toča na območju Dvora najbolj prizadela nasade koruze, veliko škode pa je tudi v vinogradih in drugih trajnih nasadih.

Glede živinoreje je opozorila, da bo pridelek koruze slabše kakovosti, ker ga bo manj, pa bo nastal problem z zagotavljanjem zadostne krme. Silaža iz koruze slabše kakovosti bo posredno vplivala na kakovost prirejenega mleka in mesa ter tudi na končno ceno izdelkov, je dodala. Po njeni oceni je sicer neurje na Dvoru in v njegovi okolici poškodovalo več kot polovico zasajene koruze.

Ciril Štrumbelj z omenjene kmetije na Vinkovem Vrhu je ocenil, da se bodo prave posledice toče na koruzi pokazale čez določen čas. V najslabšem primeru pričakuje, da bo silaža iz nje slabše kakovosti, približno polovičen izpad pridelka oz. krme pa bodo morali dokupiti.

Na kmetiji Štrumbelj obdelujejo 37 hektarjev kmetijskih površin, na približno petih hektarih imajo zasajeno koruzo. Redijo 57 glav goveda in sodijo med večje kmetije v Občini Žužemberk.

Žužemberški župan Jože Papež je povedal, da škodo po torkovem neurju še ocenjujejo, ocena naj bi bila znana prihodnje dni. Štab civilne zaščite sicer nastalo škodo v občini še pregleduje, največ škode pa je bilo na Dvoru in v njegovi okolici, je še dejal župan.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava