dolenjska

Prostofer bo vozil tudi Šentjernejčane in to še pred prazniki

15.11.2021 | 18:45 | L. Markelj

Občina Šentjernej z županom Jožetom Simončičem (prvi na desni) se je odločila, da pristopi k projektu Prostofer.

Občina Šentjernej z županom Jožetom Simončičem (prvi na desni) se je odločila, da pristopi k projektu Prostofer.

Šentjernej - Kot mnoge občine, bo tudi šentjernejska pristopila k projektu Prostofer, ki pomeni celovito reševanje problematike mobilnosti starejših občanov. Svetniki so namreč na zadnji občinski seji podrobneje spoznali projekt in ga tudi potrdili.

Gre za urejen prevoz starejših, ki sami ne vozijo, nimajo sorodnikov in imajo nizke dohodke, ter slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi, po tej poti pa bi lažje dostopali do zdravniške oskrbe, javnih ustanov, trgovine, itd. Vozili bi jih prostovoljni šoferji. Ta praksa že dobro deluje marsikje po Sloveniji.

Občinski svetniki so zadovoljni, da bo za starejše v njihovi občini bolje poskrbljeno.

Občinski svetniki so zadovoljni, da bo za starejše v njihovi občini bolje poskrbljeno.

Kot pove župan Jože Simončič, je pobudo za Prostofer že pred časom dalo Društvo upokojencev Šentjernej (tudi humanitarni zavod Zlata mreža), saj vedo, da te potrebe obstajajo. V društvu so že sedaj v programu Starejši za starejše sami izvajali takšno pomoč in s prostovoljnimi prevozi starejšim omogočili večjo mobilnost, socialno vključenost, medsebojno povezovanje, pomoč.

»Zdaj že hitimo z izvedbo projekta Prostofer. Če bo šlo vse po načrtih, bi radi storitev že decembra, pred prazniki, ponudili našim starejšim občanom,« pove Simončič.

Upokojensko društvo je partner v projektu, tu bo občina črpala kandidate za prostovoljce šoferje in pridobivala informacije in napotke, kdo je potreben te pomoči. Sami pa bodo v proračunu zagotavljali denar. Projekt bo občino stal okrog 6 tisoč evrov.

Več o novosti, ki se obeta, ter kaj o tem meni Milena Drnovšek, predsednica KORK Šentjernej, si preberite v aktualnem tiskanem Dolenjskem listu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava