Koritnik: Semiška županja ne bi smela več opravljati svoje funkcije

19.11.2021 | 16:40

Boštjan Koritnik sam očitno navodila vlade strogo spoštuje. Tudi na nedavnem obisku v naši regiji. (foto: arhiv DL)

Boštjan Koritnik sam očitno navodila vlade strogo spoštuje. Tudi na nedavnem obisku v naši regiji. (foto: arhiv DL)

Semič - Minister za javo upravo Boštjan Koritnik ocenjuje, da županja občine Semič Polona Kambič "ne more oz. ne bi smela več opravljati svoje funkcije", potem ko je semiško osnovno šolo pozvala k prenehanju izvajanja epidemioloških ukrepov. "Gre za nedopustno spodkopavanje naporov za umiritev zdravstvenih razmer," pravi. Napovedal je tudi inšpekcijski nadzor na občini.

Minister je ravnateljico Osnovne šole Belokranjskega odreda Semič Andrejo Miketič, starše in vse občane pozval, naj spregledajo pozive županje Polone Kambič, "saj ti predstavljajo nedopustno spodkopavanje naporov za umiritev zdravstvenih razmer in ogrožajo varnost otrok". Od članov občinskega sveta pa pričakuje, da "se bodo javno ogradili od županjinega ravnanja ter zavode, katerih (so)ustanovitelj je občina, s sklepom pozvali k spoštovanju ukrepov". "S tem bodo pomagali predvsem zdravstvenim delavcem in vsem ogroženim," je zapisal v odzivu.

''Županjino dejanje politična izjava, ki za seboj potegne politično odgovornost''

Glede možnih ukrepov proti županji minister navaja, da sistemska zakonodaja s področja lokalne samouprave ne predvideva ukrepov ali pravnih sredstev zoper politične izjave državnih ali občinskih funkcionarjev. "Zakon o lokalni samoupravi v 90.b členu kot skrajni ukrep določa, da se župana lahko predčasno razreši, če ne izvršuje odločb ustavnega sodišča ali pravnomočnih odločb sodišča, pristojnega za upravne spore, ki mu nalagajo z ustavo in zakonom skladno ravnanje. Vendar v tem primeru ne gre za nespoštovanje odločb sodišč, pač pa za poziv k nespoštovanju vladnega odloka. Županjino dejanje ni pravni akt, pač pa politična izjava, ki za seboj ne potegne pravne, ampak politično odgovornost," je zapisal.

Županjo prijavili

Napovedal je, da bo inšpektorat za javni sektor po prijavi, ki jo je prejel, na občini v kratkem izvedel inšpekcijski nadzor nad spoštovanjem ukrepov. Županja je namreč v pismu, s katerim je semiško osnovno šolo pozvala k prenehanju izvajanja epidemioloških ukrepov, ker da so odloki o tem nezakoniti, posredno napovedala tudi nespoštovanje odlokov na sami občini.

STA; M. K.

Komentarji (6)

19.11.2021 3   (4)   (1)   Oceniprimoz 
Nisva si dobra z ga. Kambič, mag. V skrbi za otroke bi lahko storila več; avtobusna postajališča in pločniki ob državni cesti ter varno vključevanje nanjo. Ampak županja je bila neposredno izvoljena na volitvah (nisem je volil in je tudi ne bom na prihodnjih volitvah); minister ni bil neposredno izvoljen. 90.b člen zakona o lokalni samoupravi je jasen: "Župana se lahko predčasno razreši, če: - ne izvršuje odločb ustavnega sodišča ali pravnomočnih odločb sodišča, pristojnega za upravne spore, ki mu nalagajo z ustavo in zakonom skladno ravnanje." Podobno velja za občinski svet. Ministrova izjava je politična izjava in pri njej gre za nedopustno spodkopavanje naporov za vzpostavitev demokratičnega sistema; neposreden pritisk na "neodvisen?" občinski svet in "neodvisno?" županjo izven zakonskih pristojnosti. Inšpekcijski nadzor pa podpiram, čeprav mi je jasno, da zaradi morebitnih nepravilnosti ne bo kaznovana županja ampak občinska uprava z direktorico na čelu.
20.11.2021 6   (7)   (1)   Ocenitrue truic 
Ti že ves čas nabijaš kontra, 24ur so jo vsi podprli zato so ukinili komentarje. isto se dogaja tu .. to je ta namen njenega tlačenja, da se bedaki in hlapci oglašajio in jo pluvajo...nič ne bo s tem. Polona je edina pokončna županja v slo. Drugo so vse phizde obićne. To je edina resnica.
20.11.2021 5   (6)   (1)   Ocenitrue truic 
Ma priimka pa tud ne moreš met boljšega, zato sploh niso čudna tvoja koritniška stališča .....
20.11.2021 13   (13)   (0)   OceniPopendekl 
Koritnik, eden prvih v ešalonu rušiteljev pravne države je lahko zgolj tiho. Kot pravniku bi mu morala biti jasna hierarhija, učinkovanje in veljavnost pravnih aktov, ne pa, da zagovarja vladanje z neustavnimi in nezakonitimi odloki, ki so najnižji pravni akti,za povrh sprejti brez zakonske podlage. Epidemija gor ali dol, tako se ne dela in županja ima prav, kar bo čas zagotovo pokazal.
21.11.2021–2   (6)   (8)   OceniLojzekov stric 
Zupanji predlagam. Da gre en teden za prostovoljko na kovid odelek Novomeske bolnice
21.11.2021 1   (1)   (0)   Ocenitrue truic 
JBTE IQ travniške kobilice...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava