dolenjska

FOTO: Državne kmečke igre - Najboljše Škocjančanke

13.6.2022 | 14:30 | Besedilo in fotografije: R. N.

Najboljše tri ekipe

Najboljše tri ekipe

Ekipe so se preizkusile tudi v molži

Ekipe so se preizkusile tudi v molži

Jelka Krivec

Jelka Krivec

FOTO: Državne kmečke igre - Najboljše Škocjančanke

Poljane pri Mirni Peči - Društvo podeželskih žena Mirna Peč je včeraj v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije pripravilo državne ženske kmečke igre, na katerih so prvo mesto osvojile Čebele Društva podeželskih žena Škocjan; ekipo so sestavljale: Jožica Mehak, Tatjana Tršinar in Andreja Povše. Druge so bile Deteljice Društva podeželskih žena Moravče, tretje mesto pa Cvetlice Društva podeželskih žena in deklet Polšnik.

Igre so drugič potekale v mirnopeški občini, prvič so jih gostile že leta 2018. »Običajno je tako, da igre organizira ekipa, ki je leto prej zmagala. Me smo leta 2017 zmagale  v Selih pri Bledu, dve leti zatem pa uspeh ponovile v Jurovskem Dolu. Zaradi epidemije smo naslov prvakinj držale kar dve leti, saj v tem obdobju tekmovanj ni bilo. Letos znova poteka, v našem društvu smo se v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije potrudili, da smo pripravili zanimive igre, kjer je potrebno tudi kar nekaj spretnosti. Takšne smo kmečke žene, kajti znajdemo se v vsaki situaciji,« je povedala predsednica Društva podeželskih žena Mirna Peč Jelka Krivec.

Pomerilo se je 18 ekip. Igre, ki so jih pripravile gostiteljice, so bile domiselne in tudi zahtevne ter povezane z Mirno Pečjo in njenimi značilnostmi. »V prvem delu so ekipe izdelovale maske, ugotavljale kmetijske ministre, iz papirja rezale satnice in čebele ter na koncu skupaj zlagale besedilo pesmi znane Slakove pesmi Čebelar,« je še povedala Krivčeva.

Osem najboljših se je uvrstilo v finale, tam pa so jih čakale nove zanimive preizkušnje, med drugim so ugotavljale naslove znanih slovenskih pesmi, preizkusile so v molži … »Namen teh iger je druženje, sprostitev in zabava,« je dejala predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, ki se je izkazala tudi kot humorna voditeljica tekmovanja. Uletova je bila pred leti tudi pobudnica takih druženj, ki po njenem mnenju pridnim kmečkih ženskam manjkajo. »Prve kmečke igre je bilo v Gornji Radgoni, prijavilo se je osem ekip. Tekmovanje se je prijelo in poteka še danes,« še dodaja Uletova.

Z našega konca so sodelovale tudi članice Društva podeželskih žena Ivanjščice, Društva kmečkih žena Novo mesto, Društva podeželskih žena Šmarjeta, Društva podeželskih žena in deklet Šentrupertske Šmarnice ter Društva Podeželskih žena Mirna Peč, ki so branile zmago. »Nismo pod pritiskom, da moramo ponoviti uspeh. Dale smo vse od sebe, predvsem smo vesele novih spoznanj. Imamo se fajn in smo vesele, da nam danes ni treba doma kuhati,« je z nasmeškom na obrazu povedala Danica Kramar, poleg nje so bile v domači ekipi še Antonija Ajdič in Renata Krevs.

Tudi šentrupertske šmarnice v sestavi Medeja Kurent, Špela Lampret in Slavka Krajšek, so poudarile, da je glavi namen teh iger druženje ter zabava. »Če bomo zmagale, bo pa še toliko lepše,« so še dejale. A kot že rečeno, zmaga je odšla v Škocjan, kjer bodo naslednje leto že 16. državne kmečke igre.

‹ nazaj

Galerija (29)

img_8873
img_8875
img_8876
img_8884
img_8892
img_8893
img_8896
img_8900
img_8909
img_8920
img_8926
img_8934
img_8939
img_8944
img_8955
img_8967
img_8973
img_8975
img_8985
img_8996
img_9002
img_9013
img_9021
img_9025
img_9028
img_9031
img_9033
img_9035
img_9036

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava