V Katoliški cerkvi na Slovenskem letos štirje novomašniki, eden na Kapitlju

23.6.2022 | 18:00

Na Kapitlju bo letos spet nova maša. (Foto: arhiv DL)

Na Kapitlju bo letos spet nova maša. (Foto: arhiv DL)

Ljubljana/Novo mesto - V Katoliški cerkvi na Slovenskem bodo letos duhovniško posvečenje prejeli štirje kandidati za duhovnike. Trije bodo zakrament duhovništva prejeli v sredo, na god svetega Petra in Pavla, na katerega v Katoliški cerkvi običajno posvečajo nove duhovnike, eden pa dan prej.

V torek bo mašniško posvečenje v novomeški stolnici prejel Janez Meglen, v sredo nato v ljubljanski stolnici še Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Pavel Šuštar, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Lani in predlani je imela Katoliška cerkev na Slovenskem po sedem novomašnikov. V času samostojne Slovenije jih je bilo največ v letih 1997 (31) in 1999 (27). Še malo daljši pogled v zgodovino pokaže, da jih je bilo leta 1973 kar 56, dve leti prej pa 54. Na splošno število novomašnikov v zadnjih dveh desetletjih v Sloveniji upada.

Upada tudi število duhovnikov. Leta 2010 je imela Katoliška cerkev v Sloveniji 1067 duhovnikov, lani 997. Duhovniki so v povprečju tudi vse starejši, je razvidno iz letnega poročila Katoliške cerkve v Sloveniji za leto 2021.

STA; M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava