Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
četrtek, 25. april 2024
08:30 Zaključna prireditev Rastoče knjige, OŠ Drska Novo mesto
17:00 Delavnica - Mojca Koman: Kulinarika in zelišča, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
17:00 Plesno-glasbena predstava "Juri Muri v Afriki pleše", KCJT Novo mesto
18:00 Nastja Vidmar: Plavanje s kiti v Arktičnem morju Norveške, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
19:00 Pogovorni večer z Martinom Golobom, večanmenska dvorana Dvor
VečBela krajina
četrtek, 25. april 2024
16:00 Tržnica projektov, OŠ Semič
17:00 Kako je Črnomelj dobil ime? (dramska igra strokovnih delavcev Vrtca Črnomelj), KD Črnomelj
18:00 Hudičev ples - Prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in 80-letnici požiga Metlike ter okoliških vasi, KD Metlika
19:00 Odprtje slikarske razstave "Mitologija Bele krajine", KC Semič
petek, 26. april 2024
18:00 Rojstnodnevni koncert partizanskega pevskega zbora in slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju, KC Semič
VečPosavje
četrtek, 25. april 2024
18:00 Sanjski muzikal Polna luna, KD Krško
petek, 26. april 2024
17:00 Osrednja občinska prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in odprtje razstave likovnih del 34. otroškega likovnega extempora, OŠ Kostanjevica na Krki
sobota, 27. april 2024
10:00 Borčevska proslava, pri Domu krajanov Sromlje
nedelja, 28. april 2024
10:00 Osrednja občinska slovesnost v počastitev zgodovinskih dogodkov Malkovec 2024, pri Vinskem dvoru Deu Malkovec
ponedeljek, 29. april 2024
07:00 - 13:00 Krvodajalska akcija, ŠD OŠ Leskovec pri Krškem
Več7.9.2022 | 08:30 | I. Vidmar
Takole je novomeška ekipa kuhala na prvem mednarodnem srečanju in tekmovanju srednjih šol za gostinstvo in turizem pred desetimi leti na Otočcu. (Foto: B. Blaić)
10. mednarodno srečanje in tekmovanje srednjih šol za gostinstvo in turizem GATUS je skupaj s Slavico Šterk predstavil direktor Grma Tone Hrovat. (Foto: I. Vidmar)
Novo mesto - Od 29. septembra do 2. oktobra bo v Novem mestu 10. mednarodno srečanje in tekmovanje srednjih šol za gostinstvo in turizem GATUS, na katerem bo nastopilo kar 200 mladih kuharjev, natakarjev in turističnih delavcev.
Deset let je tega, kar je novomeška Srednja šola za gostinstvo in turizem v Novem mestu oziroma na Otočcu pripravila prvo srečanje gastronomsko-turističnih šol GATUS 2012. Tema tedanjega tekmovanja mladih kuharjev so bile nacionalne jedi, pripravljene v kotličku, udeležilo pa se ga je osem srednjih šol iz držav bivše Jugoslavije. Prireditev je z leti močno pridobila na veljavi, po desetih letih kroženja po mestih z območja nekdanje Jugoslavije, pa se je letos po spletu okoliščin vrnila v Novo mesto.
Prvo srečanje GATUS je nastalo na podlagi projektne naloge dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem iz Novega mesta, za katerega je komisija dejala, da je to zanimiva ideja, ki pa v praksi ne bo uspela. Pa je. Ne le prvič, ampak do sedaj že desetkrat in danes zanjo velja veliko zanimanje. »GATUS je v bistvu zaprta prireditev, na katero ne more priti kdorkoli. Udeležbo smo omejili na dve šoli iz posamezne države, le iz Slovenije in Srbije tri, sicer bi bilo udeležencev preveč in bi bila organizacija prezahtevna. Namen srečanja ni le tekmovanje, pač pa tudi druženje in spoznavanje ter navezovanje stikov z drugimi šolami,« je na včerajšnji novinarski konferenci povedal Tone Hrovat, direktor Grma Novo mesto - centra biotehnike in turizma .
Organizacijo srečanja vodi predavateljica turizma na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Novem mestu Slavica Šterk, ki je tudi idejna vodja GATUS-a: »Pred desetletjem smo naše učence peljali na ekskurzijo v Bosno in Hercegovino, v Banjaluko. Sprva nad tem niso bili navdušeni, a ko so se vrnili je bilo povsem drugače, veliko so videli in se naučili, želeli so več sodelovanja, iz tega pa se porodila tudi ideja o srečanju GATUS. Tema prvega srečanja je bila Več znanja za več turizma, praktično vsa leta pa je bilo kuharsko tekmovanje tesno povezano z nacionalnimi kuhinjami. Letošnja tema je kuhanje tradicionalnih jedi na sodoben način. Na letošnje srečanje so se prijavile šole iz Maribora, Radovljice, Opatije, Osijeka, Prijedora, Banjaluke, Hercegnovega, Bara, Ohrida, Makedonskega Broda, Leskovca, Beograda, Smedereva in Novega mesta kot gostitelja, žal pa ekipe iz Hercegnovega zaradi nepredvidenih finančnih težav šole ne bo. Vseh udeležencev bo približno 200, pri organizaciji pa so nam na pomoč med drugim priskočili tudi Mestna občina Novo mesto pa Krka in Terme Krka, saj bo precejšen del srečanja potekal na Otočcu in v Šmarjeških Toplicah.«
Mednarodno srečanje srednjih šol za gostinstvo in turizem GATUS bo potekalo na Otočcu, v Novem mestu in Šmarjeških Toplicah od 29. septembra do 2. oktobra, za širšo javnost pa bo najbolj privlačno tekmovanje kuharjev v soboto, 1. oktobra, od 9. do 12. ure na prostem na novomeškem Glavnem trgu ali v primeru slabega vremena v prostorih tamkajšnje Hiše kulinarike in turizma.
Slika 1: Takole je novomeška ekipa kuhala na prvem mednarodnem srečanju in tekmovanju srednjih šol za gostinstvo in turizem pred desetimi leti na Otočcu. (Foto: B. Blaić)
Slika 2: 10. mednarodno srečanje in tekmovanje srednjih šol za gostinstvo in turizem GATUS je skupaj s Slavico Šterk predstavil direktor Grma Tone Hrovat. (Foto: I. Vidmar)
Povezane objave
Ocene komentarjev