dolenjska

Lokalne volitve 2022: MO Novo mesto - Macedoni je bil prvi, ne bo pa edini

19.9.2022 | 14:00 | Igor Vidmar

Lokalne volitve 2022: MO Novo mesto - Macedoni je bil prvi, ne bo pa edini

Novo mesto - Potem ko je novomeški župan Gregor Macedoni že marca napovedal boj za svoj tretji mandat, sta zdaj svojo kandidaturo za župana napovedala tudi Srečko Vovko iz SD in Dušan Hočevar iz Gibanja Svoboda – Nekateri še preračunavajo – Novinci poleg Gibanja Svoboda tudi Radi imamo Novo mesto

Do letošnjih lokalnih volitev je še več kot dva meseca, a večina svetniških skupin, ki v tekočem mandatu sestavljajo občinski svet Mestne občine Novo mesto, že približno ve, kdo bo kandidiral na njihovi listi, kot kaže, pa je bolj kot ne vse jasno tudi vse okrog županskih kandidatov. Aktualni župan Gregor Macedoni počasi dobiva konkurenco. Kandidaturo najavljata Srečko Vovko, ki je v tem mandatu edini svetnik Socialnih demokratov v novomeškem občinskem svetu, in Dušan Hočevar, ki naj bi bil kandidat Gibanja Svoboda, a njuna kandidatura še ni dokončna. O svojem kandidatu pa razmišljajo tudi v nekaterih drugih strankah.

Kot je najavil na novinarski konferenci že na začetku marca, se bo aktualni novomeški župan Gregor Macedoni na jesenskih lokalnih volitvah potegoval za svoj tretji mandat na čelu Mestne občine Novo mesto, na volitvah pa bo ponovno nastopil z Listo Gregorja Macedonija, na kateri bo znova kandidiralo tudi vseh deset svetnikov, ki so bili s te liste izvoljeni pred štirimi leti. (op. ur.: prav danes, 19. septembra, je Macedoni na stojnici na novomeškem Novem trgu začel zbirati podpise volilk in volilcev oz. obrazce podpore, overjene na Upravni enoti.)

Socialdemokrati bodo nastopili z listo in tudi s kandidatom za župana. Potem ko je na volitvah leta 2010 in leta 2014 poskušala prepričati volivce Milena Kramar Zupan, na zadnjih volitvah leta 2018 pa niso imeli kandidata, naj bi se tokrat v boj za župansko funkcijo podal Srečko Vovko, ki je v tekočem mandatu edini svetnik SD. Kot je povedal, so se levo usmerjene stranke, ki delujejo v občinskem svetu, dogovarjale, da bodo imele tokrat enega županskega kandidata, do spremembe odločitve pa bi lahko prišlo, če bi se za svojega kandidata odločili v Gibanju Svoboda, v katerem listo kandidatov za svetnike še sestavljajo. V SD bodo v naslednjih dneh sicer odločali med dvema kandidatoma, a je precej verjetnejša kandidatura Vovka.

Zveza za Dolenjsko, ki je imela dva mandata na županskem mestu svojega človeka, Alojzija Muhiča, in tako leta 2014 kot tudi 2018 županskega kandidata ter v tem mandatu tri svetnike, bo tudi letos na volitvah nastopila s svojo listo. Kot je povedala podpredsednica stranke Mira Retelj, za zdaj nimajo županskega kandidata.

Stranka SDS, ki je imela do zdaj štiri oziroma po odhodu Marjance Trščinar Antić, dolgoletne svetnica SDS v novomeškem občinskem svetu, med samostojne svetnike, tri svetnike, bo vsekakor na volitvah nastopila s svojo listo. Županskega kandidata verjetno ne bodo imeli, o tem pa bodo, kot je povedal predsednik občinskega odbora SDS Bojan Kekec, dokončno odločili konec meseca, ko bodo končali postopek evidentiranja.

Alojz Kobe iz svetniške skupine stranke Konkretno oziroma prej GAS (Gospodarsko aktivne stranke), ki ima v tem mandatu tri svetnike, je povedal, da bodo gotovo kandidirali tudi na letošnjih lokalnih volitvah, pri čemer se bodo mogoče še s kom drugim povezali v skupno listo, kandidata za župana pa za zdaj naj ne bi imeli.

Uroš Lubej iz svetniške skupine stranke Solidarnost, ki na nacionalni ravni ni več dejavna, v novomeškem občinskem svetu pa ima trenutno dva svetnika, možnosti, da bi imeli tudi kandidata za župana, ni izključil: »Solidarnost Novo mesto bo nastopila z listo za občinski svet, katere nosilca bova oba obstoječa svetnika, se pravi Uroš Lubej in Maja Žunič Fabjančič. O županskih volitvah bomo v naši svetniški skupini opravili še temeljito razpravo. Do začetka volilne kampanje tako puščamo odprto možnost, da tudi na županskih volitvah nastopimo s kandidatko ali kandidatom, ki bo zastopal načela pravične in solidarne mestne občine.«

Usodi Solidarnosti na nacionalni ravni je vse bliže tudi stranka Desus, a novomeški lokalni odbor se po besedah Adolfa Zupana ne glede na vse resno pripravlja na novembrsko testiranje naklonjenosti volivcev. Imeli bodo svojo listo, na vprašanje, ali kani kandidirati za župana, pa se je Zupan le nasmehnil.

Edini svetnik Nove Slovenije (NSi) v aktualnem občinskem svetu Marko Dvornik je potrdil, da bo stranka s svojo listo nastopila tudi tokrat, županskega kandidata pa zelo verjetno ne bodo imeli.

Tudi Slovenska ljudska stranka ima v iztekajočem se mandatu enega svetnika. Seveda bo tudi za letošnje volitve sestavila listo svetniških kandidatov, kot je povedal novi predsednik lokalnega odbora stranke Stane Galič, pa ne izključujejo tudi možnosti, da bi na volitvah nastopili z županskim kandidatom, vendar se o tem še dogovarjajo.

Svetnik Dobre države Rok Mežnar je povedal, da po februarskem odstopu Bojana Dobovška tudi novomeški lokalni odbor ni več del te stranke, tako da gotovo ne bodo kandidirali pod njenim okriljem, a na volitvah kljub temu nameravajo sodelovati ali samostojno ali pa bodo šli v povezovanje s še kakšno sorodno razmišljajočo skupino. Županskega kandidata ne nameravajo imeti.

Enega svetnika ima trenutno tudi Slovenska nacionalna stranka. Po besedah Matjaža Engla bo stranka tudi tokrat na volitvah nastopila s svojo listo, županskega kandidata pa ne bodo imeli.

V stranki Levica, ki do zdaj ni imela svojih predstavnikov v občinskem svetu, so potrdili, da bodo tako kot pred štirimi leti tudi tokrat sestavili listo kandidatov za občinski svet. Županskega kandidata ne bodo imeli.

Da bo na lokalnih volitvah nastopilo tudi Gibanje Svoboda, kar je potrdila tudi poslanka te stranke iz Novega mesta Jožica Derganc, je bilo pričakovati. Ob tem je v javnost pricurljalo tudi ime domnevnega županskega kandidata. To naj bi bil Dušan Hočevar, učitelj tenisa in športni pedagog, ki je na letošnjih državnozborskih volitvah kandidiral za poslanca na listi Socialnih demokratov. Sam je svojo kandidaturo potrdil, Dergančeva pa je na vprašanje o županskem kandidatu Gibanja Svoboda v Novem mestu odgovorila: »Vsak občan se lahko evidentira, prijavi in kandidira. V Gibanju Svoboda smo trenutno v fazi evidentiranja kandidatov za svetnike in tudi za župana. O tem bomo odločali prihodnji teden. Listo svetniških kandidatov in morebitnega županskega kandidata mora potem potrditi še svet oziroma izvršni odbor stranke.«

Pred štirimi leti je pet list ostalo brez svetnika, med njimi tudi Lista Marjana Šarca in Stranka modernega centra, ki ju tokrat gotovo ne bo na volilnih lističih, med novinci pa se tokrat pojavlja tudi lista Radi imamo Novo mesto, ki pa nima nič skupnega z listo Radi imamo Novo mesto in podeželje. Začasni koordinator liste je upokojeni državni tožilec in lovec Bojan Avbar, z listo pa naj bi bila povezana tudi odvetnik Borut Škerlj in upokojena novinarka Jasna Šinkovec, ki sta bila oba v preteklosti tudi že v občinskem svetu.

Iz aktualne tiskane številke Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava