dolenjska

Macedoni dobil konkretnejšo opozicijo; kdo so svetniki?

21.11.2022 | 12:10 | I. Vidmar

Kako lagodna bo vladavina Gregorja Macedonija v novem mandatu? (Foto: R. K.)

Kako lagodna bo vladavina Gregorja Macedonija v novem mandatu? (Foto: R. K.)

Novo mesto - Gregor Macedoni je s tričetrtinskim deležem glasov dobil volilno bitko s Srečkom Vovkom in s tem osvojil svoj tretji županski mandat, prav tako pa je s svojo listo dobil največ članov v občinskem svetu. Pa vendar se mu vse skupaj ni izteklo tako tako dobro kot pred štirimi leti, ko je imel skupaj s koalicijskimi partnerji v občinskem svetu absolutno večino. Zdaj bo imel v svetu precej močno opozicijo, ki pa bo, po imenih sodeč, znala biti tudi konstruktivna.

Lista Gregorja Macedonija je namreč z desetih mandatov v iztekajočem se mandatu ohranila sedem mest v občinskem svetu, Gibanje Svoboda je kot novinec volilno nedeljo končalo s petimi mandati, po tri mandate so volivci namenili stranki SDS (leta 2018 so imeli štiri), in Listi Naš kraj - naše mesto na čelu z dosedanjim svetnikom Dobre države (prej 1) Rokom Mežnarjem. Solidarnosti je obdržala dva mandata, po dva svetnika pa bodo imele tri stranke, ki so imele do sedaj enega samega svetnika, SLS, NSi in SD. Enega samega svetnika bodo imele v naslednjem štiriletnem obdobju stranki Konkretno in Zvezi za Dolenjsko, ki sta imeli do sedaj tri svetnike, in Desus, ki je imela do sedaj dva svetnika. Brez svetniškega mesta je ostal dolgoletni svetnik Jelinčičeve SNS Matjaž Engl.

Pred volitvami so podporo županu Macedoniju izrazile stranke NSi, SDS in SLS. Z glasovi njihovih svetnikov bi imel župan v občinskem svetu 14 glasov, kar mu ne zagotavlja večine in lagodnega vladanja, zato bo moral zavezništvo iskati med ostalimi svetniškimi skupinami. Za šibko večino bi bilo dovolj h koaliciji pridobiti vedno konstruktivnega svetnika Desus Adolfa Zupana, za udobnejše vladanje pa se na županovem spisku lahko znajde še katera svetniška skupina, ki je tudi že v prejšnjem mandatu podpirala vse dobre rešitve in predloge koalicije.

Dodano ob v torek ob 9.10:

Poimenska sestava občinskega sveta je tudi že znana, saj so vneseni tudi preferenčni glasovi. V občinskem svetu bodo sedeli:

Lista Gregorja Macedonija (7): Gregor Macedoni, Jasna Kos Plantan, Boštjan Grobler, Sara Tomšič, Janez Povh, Vesna Vesel in Urban Kramar (zaradi nezdružljivosti funkcij bi bila namesto Gregorja Macedonija in Urbana Kramarja v mestni svet uvrščena Primož Kobe in Darja Marjanović);

Gibanje Svoboda (5): Matija Škof, Renata Pavlin, Tomaž Levičar, Urška Kovačič, Žiga Papež;

SDS (3): Bojan Kekec, Eva Filej Rudman in Peter Kostrevc;

Lista Naš kraj - naše mesto (3): Rok Mežnar, Martin Kobe in Slavko Matko;

SLS: Jirí Volt in Matjaž Pavlin;

NSi: Vida Čadonič Špelič in Marko Dvornik;

SD: Srečko Vovko in Helena Brulc;

Solidarnost, za pravično družbo: Uroš Lubej in Maja Žunič Fabjančič;

Desus: Adolf Zupan;

Konkretno: Jože Kobe, ki ga bo zaradi nezdružljivosti funkcij nadomestil Alojz Kobe ali Silvo Mesojedec (dobila sta enako število preferenčnih glasov);

Zveza za Dolenjsko: Andrej Kastrevec.

Dvanajst oziroma v primeru uvrstitve v svet Darje Marjanović z liste Gregorja Macedonija in Silva Mesojedca iz Konkretno trinajst svetnikov bi bilo v primerjavi z dosedanjo sestavo novih - Darja Marjanovič, vseh pet svetnikov Gibanja Svoboda, Martin Kobe in Slavko Matko z Liste Naš kraj - naše mesto, Jirí Volt in Matjaž Pavlin (SLS), Vida Čadonič Špelič (NSi), Helena Brulc (SD), Silvo Mesojedec iz Konkretno in Andrej Kastrevec (ZZD).

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava