dolenjska

FOTO: Najboljši kruh z vsemi možnimi točkami spekel Jože Senegačnik

7.1.2023 | 14:30 | Besedilo in fotografije: R. N.

Jože Senegačnik je za praznični kruh prejel vseh 80 točk. 

Jože Senegačnik je za praznični kruh prejel vseh 80 točk. 

Predsednica Društva podeželskih žena Tavžentroža Nada Zorec 

Predsednica Društva podeželskih žena Tavžentroža Nada Zorec 

Ocenjevalna komisija je prejela 74 različnih kruhov.

Ocenjevalna komisija je prejela 74 različnih kruhov.

Trebnje - Društvo podeželskih žena Tavžentroža je dopoldan pripravilo že 9. razstavo kruha in kvašenih izdelkov. V ocenjevanje so prejeli 74 vrst kruha, od tega jih je 50 prejelo zlato priznanje, 20 srebrno, 3 bronasto, eden pa zahvalo za sodelovanje.

Predsednico društva Nado Zorec veseli, da so po epidemiji koronavirusa znova organizirale tovrstno razstavo, s katero ohranjajo dediščino naših babic in znanje prenašajo na mlajše rodove. »Kar malo nas je skrbelo, kakšen bo odziv, kajti zadnjo razstavo smo pripravile leta 2020. A odziv je bil zelo dober, očitno smo vse gospodinje pogrešale takšne dogodke, na katerih lahko pokažemo svoje znanje, obenem pa se tudi družimo med sabo. Zame je kruh še vedno neka sveta stvar. Spominjam se, ko sem bila majhna, doma ni bilo kruha, zato sem hodila sosedo spraševat, koliko je ura, kajti vedela sem, da mi bo odrezala velik kos kruha. Tudi soseda Zofka je vedela, zakaj sem vsake toliko prišla, pa ne zaradi ure. Zame najlepše diši cvet pšenice, ko vzamemo kruh iz domače krušne peč,« je dejala Zorčeva, ki je tudi sama v ocenjevanje dala štiri vrste kruha, kar trije so prejeli zlato, eden pa srebrno priznanje. Po njenih besedah je najbolj pomembno, da je kruh narejen z ljubeznijo.

Najboljšega je po mnenju strokovne komisije spekel Jože Senegačnik s Škofljice pri Ljubljani, ki je za praznični kruh edini prejel vse možne točke. V ocenjevanje je prinesel še kruh s praženo čebulo in provansalskimi zelišči, za katerega je prav tako prejel zlato priznanje. »Včasih človek misli, da bo za določen kruh prejel dobro oceno, pa ni vedno tako. Težko je reči, kakšen je recept, da narediš dober kruh. Predvsem moraš uporabljati dobre sestavine, ne smeš pretiravati pri dodatkih, kot smo slišali predsednico ocenjevalne komisije, manj pomeni več, paziti je treba, da je kruh primerno sladek in odišavljen. Zagotovo tudi pomaga, če veliko pečeš,« je povedal.

V ocenjevanje so članice strokovne komisije prejele 74 kruhov, ki so bili razdeljeni v šest kategorij: pšenični, rženi, mešani in praznični kruhi ter kruhi iz drugih krušnih žit in posebnih vrst. Kot je povedala predsednica ocenjevalne komisije Cvetka Lavrič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, so ocenjevali zunanji videz, videz sredice, vonj skorjice in sredice ter okus in topnost skorje in sredice. Lavričeva opaža, da se je v primerjavi z ocenjevanji iz prejšnjih let kakovost izdelkov povečala. Klub temu je podala še nekaj priporočil gospodinjam, kako bi lahko še izboljšale nekatere pomanjkljivosti.

Pohvalne besede vsem sodelujočim sta namenili županja Trebnjega Mateja Povhe in podžupanja Občine Mokronog – Trebelno Snežka Bizjak. Društvo podeželskih žena Tavžentroža pa se že veseli prihodnje razstave, ki bo že deseta po vrsti.

‹ nazaj

Galerija (33)

IMG_2797
IMG_2800
IMG_2803
IMG_2806
IMG_2807
IMG_2810
IMG_2813
IMG_2817
IMG_2819
IMG_2822
IMG_2823
IMG_2824
IMG_2826
IMG_2830
IMG_2833
IMG_2839
IMG_2845
IMG_2848
IMG_2850
IMG_2854
IMG_2855
IMG_2856
IMG_2858
IMG_2864
IMG_2870
IMG_2874
IMG_2875
IMG_2878
IMG_2883
IMG_2884
IMG_2885
IMG_2888
IMG_2889

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava