gospodarstvo

Rok za oddajo ponudb za gradnjo odlagališča NSRAO pri Krškem vnovič podaljšali

10.3.2023 | 09:15 | STA; M. K.

Načrtovani projekt v Vrbini pri Krškem. (Foto: ARAO)

Načrtovani projekt v Vrbini pri Krškem. (Foto: ARAO)

Krško - Danes je potekel podaljšani rok za oddajo ponudb za gradnjo infrastrukture odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) v Vrbini pri Krškem in za tehnično varovanje odlagališča. Rok za oddajo ponudb so vnovič podaljšali, in sicer do 16. marca, so sporočili z Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) v Krškem.

Gradnja še letos

Na ARAO sicer pričakujejo, da bodo gradnjo NSRAO predvidoma začeli še letos, poskusno pa naj bi odlagališče začelo delovati leta 2026. Zagotovili so, da izvajajo vse potrebno za pripravo na gradnjo in poznejše poskusno obratovanje.

V izvedbi je razpis za izdelavo betonskih odlagalnih zabojnikov, ki je v fazi ocenjevanja ponudb. Decembra lani so objavili javno naročilo za gradnjo infrastrukture in izvedbo tehničnega varovanja odlagališča, projekt pa razdelili v tri faze, so dodali.

V prvi bodo začeli gradnjo infrastrukturnih objektov - dovozne ceste, elektro in preostalih priključkov - ter izvedli vse potrebno za začetek tehničnega varovanja. Vzpostavili bodo tudi okoljski monitoring.

V drugi fazi bo sledila gradnja objektov odlagališča in zunanjih ureditev, v tretji pa izdelava in dobava portalnega dvigala ter dvigalne opreme. Izvajalca za prvo fazo že zbirajo, za drugo in tretjo fazo pa bodo razpise objavili v nekaj mesecih. Razpis za gradnjo sicer ponavljajo drugič, prvega pa so razveljavili, ker je ponujena cena presegla zagotovljena finančna sredstva, so pojasnili.

Naložba, ocenjena na 194 milijonov evrov, obsega pridobitev zemljišča, sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in komunikacijske dejavnosti, projektno in investicijsko dokumentacijo, inženiring, vodenje in spremljanje naložbe, postopke delovanja odlagališča ter analize, gradnjo in opremo, nadomestilo zaradi omejene rabe prostora ter nepredvidena dela, so navedli.

Načrtovana sredstva za gradnjo in opremo so sicer nižja od skupne vrednosti naložbe, ker je bil določen delež denarja že vložen v nakup zemljišč in druge navedene postavke.

Projekt odlagališče NSRAO financirajo iz dveh virov. Del denarja zagotavlja državni proračun, del pa sklad za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) in za odlaganje njenih radioaktivnih odpadkov.

Hrvaška stran pri projektu ne sodeluje, saj je meddržavna komisija leta 2019 sklenila, da skupna rešitev ni možna. Slovenija zato gradi odlagališče NSRAO le za slovenski del odpadkov, so še zapisali.

Upravna zgradba in odlagalni silos

Zgraditi nameravajo tehnološko in upravno-servisno zgradbo ter 55 metrov globok in dobrih 27 metrov širok odlagalni okrogli silos. Vanj bodo odlagali odpadke pretežno iz Neka. Ti naj bi zasedli približno 93 odstotkov razpoložljivega prostora. Preostanek bo namenjen odlaganju odpadkov t. i. malih povzročiteljev. Gre za tovrstne odpadke slovenskih bolnišnic, industrije in raziskovalnih ustanov, ki jih zdaj skladiščijo v Brinju pri Ljubljani.

Nizko- in srednjeradioaktivne odpadke bodo zlagali v betonske zabojnike. V silosu bo prostora za 990 zabojnikov, kar naj bi med drugim zadostovalo za slovensko polovico vseh odpadkov iz proizvodnje Neka ter za polovico odpadkov, ki bodo nastali pri njeni razgradnji.

Projekt umeščanja NSRAO so začeli leta 2004, mesto zanj in način odlaganja pa potrdili leta 2009. Pri ARAO so nato pripravili vse potrebno za izdajo gradbenega dovoljenja za odlagališče, ki je jedrski objekt, so še zapisali na ARAO.

Projekt oz. naložbeni program NSRAO so potrdili leta 2014, po tem pa naj bi odlagališče na Vrbini začelo poskusno obratovati leta 2020. Omenjene odpadke zdaj skladiščijo v Neku.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava