svetujemo

Zdravnik svetuje / Rak je ozdravljiv

13.2.2008 | Ivo Belan, dr. med.

Vsaka zatrdlina na prsih k sreči ni rak. Zato ni vzroka za preplah, če med umivanjem začutite droben in trd podkožni vozel. Pa vendar previdnost ni nikoli odveč. Pozorni morate biti na vsako novotvorbo.

Za raka na prsih velja, da je najpogostejša in ena od najlažje prepoznavnih in zato tudi ozdravljivih oblik raka pri ženskah. Kljub temu je četrtina žensk, ki so umrle zaradi raka, umrla zaradi raka na prsih.

Bolezen je najpogostejše med 40. in 60. letom, lahko pa se pojavi tudi pri mlajših ženskah. Izredno redka je pred 25. letom starosti. Odstotek obolelih raste.

Natančen vzrok raka na dojki še vedno ni znan. Številne raziskave so pokazale, da na nastanek te bolezni vplivajo hormonske motnje. Nekatera kronična vnetja žleznega tkiva in benigni tumorji lahko vodijo v karcinom.

Prvi znak bolezni je zatrdlina v dojki, ki jo je možno otipati. V kasnejših stopnjah lahko pride do ugrezanja bradavic, razlike v velikosti dojk, popačenja dojke, pordečitve, otrdelosti ali hrapavosti kože, izločanja nenavadnega izcedka na bradavicah itd. Rak se lahko iz prsi širi v različne smeri. Najpogosteje v limfne vozle pod pazduhami in v prsnem košu, pa tudi v najoddaljenejše dele telesa.

Poleg opazovanja in otipa so zdravnikom na voljo tudi sodobne diagnostične metode, kot so mamografija (rentgenski pregled), termografija (merjenje temperaturne razlike zdrave in bolne dojke), ultrazvok in biopsija (analiza sumljivega koščka tkiva).

Odlašanje je lahko usodno

Sodobno zdravljenje zajema kombinirano terapijo, se pravi kirurški poseg, obsevanje, kemoterapijo in hormonsko zdravljenje. Če bi ženske enkrat mesečno (nekaj dni po menstruaciji) temeljito pretipale svoje prsi in o morebitnih spremembah obvestile svojega zdravnika, bi s tem naredile ogromen korak pri premagovanju te bolezni.Še koristnejši bi bili redni sistematski pregledi.

Naj vam pregled prsi postane navada, ki se je boste držale celo življenje. Na ta način boste največ koristile sebi, saj je vsako odlašanje lahko usodno. Na drugi strani je prek 80 odstotkov raka dojke, pri katerih se je terapija začela že v fazi majhne zatrdline (ko limfne žleze še niso napadene), popolnoma ozdravljivih.

‹ nazaj