Simona Rožman Strnad

12.3.2008

Simona Rožman Strnad

Življenje priznane brežiške zborovodkinje Simone Rožman Strnad je v vseh pogledih prepleteno s kulturo. Njena strast je dirigiranje, v katerega se je zaljubila že v času študija na oddelku glasbene pedagogike mariborske pedagoške fakultete. Takrat je spoznala moč in energijo, ki jo lahko dirigenti izrazijo skozi svoje roke in jo predajajo drugim. Prve korake zborovskega dirigiranja je naredila že med študijem, ko je kot pevka in korepetitorka nastopala v mednarodno priznanih zborih Carmine Slovenice. Izkušnje, ki si jih je pridobila, so se izkazale kot zelo dragocene pri njenem nadaljnjem delu.

Njeni prvi delovni izzivi po vrnitvi v rodne Brežice so bili povezani z uspešnim vodenjem otroškega pevskega zbora brežiške glasbene šole in dekliškega zbora na tamkajšnji gimnaziji. Življenjsko prelomnico je doživela pri vsega 24 letih, ko je jeseni leta 1992 na pobudo Dragutina Križanića in Janeza Avšiča pod okriljem Kulturno-umetniškega društva Brežice ustanovila mešani pevski zbor Viva. Zbor, ki so ga sestavljali predvsem dijaki in študenti, je kmalu prerasel meje društva. Z disciplino in inovativnostjo so se v Posavju hitro prebili v ospredje zborovskega petja, danes pa Viva sodi tudi med najboljše slovenske zbore. Dober glas vsako leto širijo tudi na turnejah po svetu, saj so uspešno prepevali že v Italiji, Kanadi, Švici, Franciji, Nemčiji, Litvi in Grčiji. Med številnimi vajami, koncerti in turnejami pa so se med pevci Vive, med katere sodijo tako srednješolci kot 50-letniki, stkale tudi pristne prijateljske vezi.

Brežiška zborovodkinja si je z uspešnim vodenjem Vive prislužila že številna priznanja. Med najbolj prestižno sodi nagrada za najboljšega mladega zborovodjo na znamenitem mednarodnem zborovskem tekmovanju “In canto sul Garda” v Rivi del Garda pred sedmimi leti. Zmagoslavje ji je prineslo izobraževanje v Nemčiji, kamor so povabili sedem najbolj perspektivnih zborovodij iz vsega sveta. Simoni veliko pomeni tudi lanskoletno povabilo na mednarodni zborovski teden v Ljubljani, kjer je bila izbrana za asistentko svetovno znanega ameriškega dirigenta Garrya Gradena. Domačinki pa so se ob letošnjem kulturnem prazniku poklonili tudi v brežiški občini, ki jo je nagradila za širjenje zborovskega petja med mladimi.

Simona Rožman Strnad priznava, da je kultura stalnica njenega življenja. Poleg zborovodstva je namreč že desetletje na čelu brežiške območne izpostave republiškega javnega sklada za kulturne dejavnosti. Številne prireditve rada obišče z družino in tako združi prijetno s koristnim. Pri napornem delu, ki se velikokrat zavleče tudi pozno v noč, ji ob strani vedno stoji mož Rudolf Strnad, ki je javnosti bolj poznan pod umetniškim imenom Rudolf Gas. Zakonca je usodno združila prav glasba, ki ju na različne načine povezuje še danes. Po stopinjah svojih staršev pa že stopata najmlajša člana družine, ki jima je zaenkrat blizu predvsem plesno izražanje.

Anja Kerin

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava