Brez enotnosti ne bo univerze

13.3.2008

Mojca Novak in Boris Dular. (Foto: B. B./arhiv DL)

Mojca Novak in Boris Dular. (Foto: B. B./arhiv DL)

Občinski svet Mestne občine Novo mesto bo danes na izredni seji obravnaval informacijo o stanju razvoja univerzitetnega kampusa Novo mesto. Objavljamo stališče LDS do tega vprašanja.

Že ob sprejemu proračuna za leto 2008 smo v LDS opozorili, da je projekt univerzitetnega kampusa jasno dorečen le glede lokacije v Drgančevju (urbanistična zasnova 2002 oziroma spremembe in dopolnitve urbanistične zasnove 2004), medtem ko pri vseh ostalih vsebinah obstajajo številna odprta vprašanja predvsem pa nedorečene vsebinska, organizacijska, kadrovska in finančna vprašanja.

Pripravljena študija Razvojnega centra Novo mesto o izvedljivosti projekta razvoja visokega šolstva na področju naravoslovja in tehničnih ved ter izgradnja univerzitetnega središča s spremljajočimi objekti, kaže in opozarja na veliko zahtevnost in kompleksnost tega projekta ter številna odprta vprašanja in pasti njene realizacije. Projekt je v sedanjem trenutku brez jasnega in enotnega vodenja ter enoznačnih razvojnih usmeritev, kar hromi njegovo učinkovito izvajanje in grozi, da projekta ne bo mogoče uspešno nadaljevati.

Mestni odbor LDS ocenjuje, da je zato nujno potrebno ločiti pripravo in izvedbo tega projekta tako, da bo zagotovljena preglednost na vseh področjih ter jasna ločenost vsebinsko-programskega, organizacijsko-kadrovskega ter investicijskega dela.

Ključno za izvedbo celotnega projekta je ustrezno strokovno in profesionalno ter neodvisno vodenje projekta, kar je ključna odgovornost mestne občine Novo mesto kot nosilke projekta. Na ta način bo zagotovljeno varovanje splošnega javnega interesa pri razvoju univerzitetnega kompleksa v vseh ozirih - programskem, organizacijskem, kadrovskem in investicijskem. Pričakovani vlagatelji, predvsem gospodarske organizacije morajo jasno vedeti, kdo vodi projekt, kaj jim projekt ponuja, kaj bodo s tem vložkom pridobili, enako pa mora tudi mestna občina vedeti, kaj bo od tega imela mestna občina in njeni občani.

V programskem oblikovanju novomeške univerze je potrebno jasno opredeliti odnos javnega in zasebnega partnerstva pri njihovem nastajanju in izvajanju. Sedanje stanje po mnenju LDS kaže, da je javni interes ni dovolj uveljavljen, saj se s pomočjo javnih sredstev predvsem omogoča uveljavljanje programov, ki so plod zasebno ustanovljenih inštitutov in fakultet. Pri tem pa vložki zagotovljeni preko URS še niso zaščiteni kot vložek v oblikovanje programov.

Za izgradnjo univerzitetnega kampusa je potrebno ob zagotovitvi finančnih virov potrebno zagotoviti ustrezno vodenje investicije preko usposobljenega, referenčnega in kredibilnega subjekta, ki bo vodil investicijo do zaključka in sicer skrbno v interesu nosilca projekta MO Novo mesto ter jo po zaključku predalo v uporabo. Predlagana nova ustanovitev podjetja za izgradnjo kampusa je lahko tvegana in resna ovira za učinkovito izvajanje investicije.

Samo v navedenem celotnem kontekstu je mogoče realizirati tudi podprojekt izgradnje študentskega doma, saj s parcialnim pristopom samo ustvarjamo občutek, da se projekt celovito izvaja, dejansko pa celovitosti ni.

Mestni odbor LDS predlaga, da MO NM takoj imenuje nosilca projekta univerzitetnega kampusa, ki bo celovito obvladoval projekt, zagotovil transparentno oblikovanje programov in zaščitil vlaganja mestne občine pri tem ter z javnim razpisom pridobil referenčnega izvajalca investicij. S temi pogoji se lahko realizira tudi izgradnja študentskega doma. V nasprotnem primeru bodo potencialni vlagatelji do projekta skeptični ali se sploh ne bodo priključili temu pomembnemu razvojnemu projektu.

Na podlagi navedenega bodo svetniki LDS Novo mesto na četrtkovi izredni seji vprašali:

Kdo je trenutno odgovoren za vodenje projekta Univerzitetni kampus Novo mesto? Če je teh organizacij več, kako poteka njihovo usklajevanje?Kakšen je načrt črpanja sredstev iz drugih (domačih in tujih) virov za potrebe tega projekta? Kakšna dokumentacija in sredstva so za to potrebna?Kateri visokošolski zavodi, fakultete in raziskovalne ustanove so ustanovljene s pomočjo mestne občine in katere organizacije so te ustanove (so)ustanovile? Kdo so partnerske organizacije v tem povezovanju in kdo je ustanovitelj teh partnerskih organizacij? Kako mestna občina upravlja s svojim ustanoviteljskimi deleži in koliko sredstev je za to namenila MO Novo mesto?

Predlagamo, da mestna občina v vseh visokošolskih in sorodnih organizacijah, kjer ima (so)ustanoviteljske pravice, preuči poslovanje teh organizacij in občinskemu svetu podrobno predstavi stanje ustanoviteljskih pravic, od ustanovitve posameznega zavoda naprej.

Predlagamo, da mestna občina združi vse akademske pobude v prostoru in tako izboljša možnost uspeha projekta javne Univerza v Novem mestu. Župan naj takšen poziv naslovi na vse ustanovitelje vseh ustanov z visokošolskega/raziskovalnega področja, ter naredi osebni napor ob pomoči gospodarstva za njihovo poenotenje v korist uspeh tega strateško pomembnega razvojnega projekta. Na tej osnovi pa mora občinski svet sprejeti konkretne finančne, organizacijske in kadrovske ukrepe za njihovo uresničitev.

dr. Boris Dular, predsednik Mestnega odbora LDS Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava