dolenjska

Z URS se lahko ponovi Blažičeva zgodba

13.3.2008 | B. Blaić

Svetnika Zares Sašo Stojanovič Lenčič in Franci Kek opozarjata na možnost privatizacije bodoče univerze. (Foto: B. B.)

Svetnika Zares Sašo Stojanovič Lenčič in Franci Kek opozarjata na možnost privatizacije bodoče univerze. (Foto: B. B.)

Novo mesto - "Pri ustanavljanju novih fakultet in bodoče univerze moramo paziti, da se nam z URS ne bo zgodilo podobno, kot z Blažičevo šolo (VŠUP), ko je občinski svet pred leti odpisal 23 milijonov tolarjev, ki jih je pred tem namenil kot pomoč pri ustanovitvi šole," je na novinarski konferenci pred današnjo izredno sejo občinskega sveta o razvoju univerzitetnega kampusa povedal novomeški občinski svetnik iz vrst Zares Franci Kek.

"Če ne bomo pazljivi, se kaj lahko zgodi, da bo občina z javnim denarjem zgradila potrebno infrastrukturo, ki jo bodo potem uporabljali zasebniki, kot se to zdaj dogaja s koncesionarji v zdravstvenem domu," dodaja Kekov strankarski kolega Sašo Stojanovič Lenčič.

V Zares, podobno kot v LDS, opozarjajo, da občinski zavod Univerzitetno in raziskovalno središče (URS), ki ga vodi Borut Rončević, z javnim denarjem vodi projekte za ustanavljanje fakultet in univerze, ustanovitelji novih fakultet pa naj bi bili posamezniki zasebni zavodi povezani z Rončevičem.

Stojanovič še opozarja, da je študija izvedljivosti univerzitetnega središča v Drgančevju v nekaterih delih pomanjkljiva.

"Pogrešam podrobnejši načrt poteka naložbe, natančnejšo opredelitev študijskih programov, ki bodo tam izvajani, in kadrovski načrt."

Kot je še povedal Stojanovič, omenjena študija opozarja na dva dejavnika tveganja pri projektu univerza. "To sta program in kadri. Če tu že v izhodišču ne bomo delali dobro, lahko zavozimo cel projekt," je prepričan Stojanovič.

V Zares še pričakujejo, da se bo gospodarstvo v regiji iz načelni simpatizerjev v kratkem prelevile v aktivne, tudi finančno, udeležence projekta univerza.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava