Janez Colnar

4.5.2008 | 13:45

Janez Colnar

Zapisi o koreninah Colnarjev segajo vse do leta 1400. Družina je kmetovala, zadnje desetletje pa predvsem prideluje grozdje in neguje vino v zidanici na Trški gori. Colnarjev cviček je bil že trikrat izbran za cviček Cvičkarije, z letošnjim letom pa je v hišo razvejane Colnarjeve družine vstopil še naziv kralja.

“Marsikje smo že dobili dobre ocene za vino, a kralj cvička – to pa je nekaj posebnega! Zmagati med tako velikim številom vzorcev vin je poseben užitek,” se nasmeje Janez Colnar, 12. Janez v družini, ki je že pred leti poskrbel, da je na svet prišel tudi že 13. Janez po vrsti. Naziva je vesel, ni bil pa zelo presenečen, cviček njegove družine je bil na preteklih ocenjevanjih vin v okviru Tedna cvička vedno nekje v vrhu.

“Naziv je potrditev, da delamo dobro in je prav, da skrbimo za stalno kakovost cvička,” komentira kraljevsko krono, ki jo bo od lanskoletnega kralja cvička Tonija Jarkoviča prejel ob letošnjem Tednu cvička, natančneje 30. maja.

Veselje je, na presenečenje bodočega kralja, z njim iskreno delilo veliko znancev. Cviček, za katerega so ugledni in izkušeni ocenjevalci v finalnem izboru treh cvičkov z enakim številom točk prisodile, da je najboljši, je iz cisterne, ki drži 4.500 litrov. Poznavalci Colnarjevih vin trdijo, da tudi cvički iz drugih sodov ne zaostajajo kaj dosti za tem. Družina sicer vsako leto pridela okrog 45 tisoč litrov cvička. O njegovi kakovosti ne pričajo le stalno dobre ocene, temveč tudi zvesti kupci.

Pri delu v 5 ha vinogradov na Trški gori in Razborih pomagajo še oče in mama, brat ter Janezova žena in štirje otroci v starosti od 7 do 17 let. Med trtami največ časa preživita oče in brat, saj je Janez, sicer strojni tehnik, tudi še zaposlen v Krki. Vsem skupaj pa je jasno, da dober cviček nastaja že v vinogradu, kjer moraš biti natančen in prilagodljiv, in kjer prav ničesar ne smeš prepustiti naključju. Znanje sta z bratom nabirala v domačem vinogradu in v literaturi.

Colnarjevi se že 15 let ukvarjajo tudi z izletniškim turizmom in pripravljajo predvsem pokušnje vina v hramu na Trški gori. Sicer Janezova šestčlanska družina skupaj z očetom in mamo živi na Lešnici. Janez prizna, da mu ob družini, službi ter vinogradu in vinarstvu kaj veliko prostega časa ne ostane, toliko pa že, da gre pozimi na smučarijo in poleti na morje.

Čeprav se bo zdaj kraljevega cvička točilo nekaj več kot običajno, Janez pravi, da ga bo do decembra dovolj. Vino še naprej prodaja sam, ker se mu zdi nenadomestljiv osebni stik s strankami: “Še boljši je občutek, ko te kupec kar sam poišče!” V času Tedna cvička, ko se bodo kamere in pozornost medijev obrnili h kralju cvička, bo gotovo zanimanja in kupcev še več. Pa saj to je tudi namen ocenjevanja in kraljevskega naziva!

Breda Dušič Gornik

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava