portret tedna

Portret tedna / Slavko Matko

10.5.2008 | 11:00 | Irena Novak

Slavko Matko

Gabrje - Med posamezniki, ki so s svojim delom prispevali v dobro skupnosti, so ob letošnjem občinskem prazniku mestne občine Novo mesto kot zgled dobrega in uspešnega predsednika izpostavili dolgoletnega predsednika sveta krajevne skupnosti Gabrje Slavka Matka, ki ga v domačem Gabrju poznajo kot Kunclovega Slavca. Krajevno skupnost, ki je v času njegovega vodenja doživela številne posodobitve, je zagnano vodil štiri mandate, nakar se je odločil dati priložnost mlajšim. Čeprav svojega dela ni nikoli izpostavljal, prizna, da je vesel, ko napredek v podgorskih vaseh opazijo tudi drugi.

Dobro se spominja svojih prvih nalog, ko se je, star komaj 30 let, kot predsednik potegoval za izgradnjo telefonskega omrežja v Podgorju, sledilo je urejanje cestnih povezav, pa posodobitev vodovodne napeljave. Med njegovim vodenjem je Gabrje dobilo javno razsvetljavo, mrliško vežico, uredili so novo nogometno igrišče in dve stezi za balinišče, pripravljene imajo projekte za kanalizacijsko omrežje. “Gabrčani smo za razvoj kraja ogromno prispevali sami, poprijeli tudi za lopate v delovnih akcijah. Krajani so brezplačno odstopali zemljišča, potrebna za urejanje infrastrukture,” pripoveduje predsednik ene redkih krajevnih skupnosti, kjer še imajo krajevni samoprispevek. Ta je včasih ogromno pomenil, saj če bi čakali samo na pogačo iz občinskega proračuna, Gabrje danes najbrž ne bi bilo tako urejeno, kot je. Tudi sam pa ugotavlja, da je bilo včasih mnogo lažje, kot danes voditi krajevno skupnost, saj so bili ljudje bolj pripravljeni stopiti skupaj.

“Velik del uspeha je tudi to, da veš, na čigava vrata je treba potrkati. Z občino, Komunalo in CGP-jem smo ves čas dobro sodelovali,” poudarja, “kot tudi s sveti krajevne skupnosti, ki mi nikoli niso metali polen pod noge.” Za delo v krajevni skupnosti je žrtvoval ogromno prostega časa, a pove, da z veseljem, samo da se je kaj premaknilo. “Trudil sem se biti dostopen vsem. Skušali smo sicer uvesti uradne ure, a na podeželju je to težko. Največkrat smo probleme reševali v nedeljo popoldne,” pove. Po opravkih za krajevno skupnost je večkrat šel tudi med delovnim časom, zadnjih pet let, odkar imata z ženo svoje podjetje, nekoliko lažje.

Tako kot pri urejanju kraja pa znajo Gabrčani stopiti skupaj tudi pri organizaciji kolesarskih dirk, ki jih je v Gabrje kot predsednik Kolesarskega društva Papež-Podgorje pripeljal prav Matko. Za to je bila predvsem zaslužna ekipa uspešnih domačih kolesarjev, med njimi je bil tudi njegov sin Gorazd, ki so s tem dobili priložnost za dokazovanje pred domačim občinstvom. Očetov športni duh pa udejanja tudi hči Sara, ki je bila do poškodbe uspešna v atletiki, v tem času pa se bolj posveča študiju na Pedagoški fakulteti.

S kolesarskimi dirkami, ki štejejo za pokal Slovenije in državno prvenstvo, je Gabrje postalo prepoznavno v slovenskem merilu, kar si Matko želi tudi za organizacijo srečanja Gabrčanov, na katerega se pripravljajo v tem času in bo potekalo v juniju. Čeprav je vodenje krajevne skupnosti prepustil mlajšim, povezovalno v vasi deluje še naprej, med drugim pri gasilcih in vinogradnikih. Želi si, da bi povezovalno delovali tudi njegovi nasledniki, saj je prepričan, da je dela za vse v krajevni skupnosti še dovolj.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava