namig za izlet

Peter za vzlet in izlet

1.6.2008 | 18:10 | D. Rustja

Mnogim, ki so se prej podajali na Mirno goro, Sv. Peter ali Pogorelec, je že prešlo v kri pogosto vzpenjanje do jase na Petru, od koder vzletajo jadralni padalci. Posnetek vzleta Janija  Kovača s topliških Sel je z lanskega pohodniškega srečanja na veliki ponedeljek. (Foto: D. R.)

Mnogim, ki so se prej podajali na Mirno goro, Sv. Peter ali Pogorelec, je že prešlo v kri pogosto vzpenjanje do jase na Petru, od koder vzletajo jadralni padalci. Posnetek vzleta Janija  Kovača s topliških Sel je z lanskega pohodniškega srečanja na veliki ponedeljek. (Foto: D. R.)

Pred kratkim smo v izletnem namigu navedli, da vse tri označene pešpoti po Straški gori vodijo tudi v sosednjo občino na 464 metrov visoki Peter; tako rečejo kraju, kjer so člani Kanje, topliškega kluba za letenje z jadralnimi padali, pred leti izkrčili gozd in uredili vzletišče. “Dotlej so se tja gor podajali zvečine gozdarji in lovci, ko pa se je z dobrega pol hektara velike in precej strme jase odstrl razgled od roškega hribovja prek Ljubna do gorjanske verige, je Peter postal zelo obljuden,” pojasni Dušan Šetina iz Rumanje vasi, prizadeven ud straškega turističnega društva in izkušen jadralni padalec, čigar delo so označbe in table, ki na pešpoteh kažejo pot na petrovsko vzletišče.

Hkrati z urejanjem vzletišča so do njega po gozdni vlaki podaljšali gozdarsko in označili rimsko pot, in četudi so imeli vsa potrebna dovoljenja, so nergali tedaj in se še zmeraj nekaj zmrdujejo novomeški lovci. “Vzletna jasa, do katere je za pešačenje najbližja pot iz Dolenjega Polja, z avtom pa je do nje mogoče priti po gozdni cesti nad soteškim peskokopom, je šla sprva v nos še komu, govorili so, da bo zaradi goloseka do kamna spralo zemljo, da bo na pobočju pod vzletiščem, kjer so vinogradi, klestila toča,” pravi Šetina. “Toče ni bilo že štiri leta, bujno rastočo travo na jasi redno kosimo, odkar pa smo prav na drugi aprilski dan pred tremi leti, ko je umrl papež Janez Pavel II., na vzletišču postavili križ s kipom, iz soseščine nihče več ne nasprotuje vzletišču.”

Na čedalje bolj privlačni izletniški točki, do katere je razmeroma lahak dostop, so resda najbolj pogosto jadralni padalci, a slednji radi vidijo, da jih pred poletom v dolino, kjer običajno pristanejo na travniku v bližini straškega silosa, pospremi čim več zvedavih oči. Največ gledalcev doslej, kakih štiristo, so imeli na lanski veliki ponedeljek, ko so se na Petru drugič zapored srečali topliški in straški pohodniki. Marca letos je pohodnike zametaval sneg, za tiste, ki jih na vzletišču ujame slabo vreme, pa je na voljo lesen nadstrešek za kakih dvajset ljudi. “Nadstrešek bomo povečali,” pravi Šetina, “pohodnikom in onim, ki na Peter pridejo na piknik, pa so na voljo kurišče in lesene klopi.”

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava